Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Визначення доходності цінних паперів




 

Для порівняння та оцінки акцій, що обертаються на ринку і є об’єктом інвестицій, використовують ряд показників, суть яких наведено нижче.

Дохід у розрахунку на одну просту акцію EPS (earning per share), який визначається як чистий прибуток на одну акцію.

Поєднання суб’єктивних очікувань багатьох інвесторів формує ринковий попит на акції, внаслідок чого можна визначити співвідношення між їх ринковою ціною та річним доходом на акцію P/E (price to earning ratio), що визначається співвідношенням ринкової ціни акції до показника EPS.

Крім цих двох показників, для власників суттєвим є показник дивідендного покриття DC (dividend cover), що визначається співвідношенням EPS до суми дивіденду на одну просту акцію.

Серед боргових зобов’язань, що перебувають в обігу, найбільш значну групу складають цінні папери що забезпечують фіксований прибуток(наприклад, депозитні сертифікати та деякі інші види зобов’язань).

Як правило, будь-який борговий ЦП має такі основні характеристики:

− номінальна вартість;

− купонна ставка прибутковості;

дата випуску,дата погашення;

сума погашення.

Найважливішу роль в аналізі цінних паперів відіграють дата і ціна їх придбання, а також середня тривалість виплат.

Номінальна вартість — це сума, вказана на цінних паперах, або в умовах випуску. Під час погашення боргових цінних паперів власнику повертається номінальна вартість та, сплачується процентний дохід. Однак, поточна вартість цінних паперів може не збігатися з номіналом і залежить від ситуації на ринку. Якщо фактична ціна нижча за номінал, говорять, що цінні папери (насамперед облігації) продані зі знижкою дисконтом, а якщо вище – з премією.

Купонна норма прибутковості – це відсоткова ставка, за якою власнику облігації виплачується періодичний прибуток. Його величина визначається як добуток купонної ставки та номінальної вартості облігації.

Дата погашення – дата викупу облігації емітентом у її власника (як правило, за номінальною вартістю).

Важливу роль відіграє загальний термін обігу цінних паперів, а також дата їх придбання.

Розміщення короткострокових боргових цінних паперів (наприклад, облігацій) часто здійснюється за ціною менше їх номінальної вартості, а погашення – за номінальною вартістю. У цьому випадку облігації на ринку будуть продаватися з дисконтом. Норма прибутковості, яку отримає інвестор, залежить від різниці між ціною придбання (Р) і номінальною вартістю (N) Оскільки номінальна вартість облігації відома (або може бути прийматися за 100 %), для визначення прибутковості операції досить знати дві величини – ціну придбання на дату проведення операції і термін до погашення.

Визначення ціни придбання (P) дисконтних облігацій здійснюється з використанням простих відсотків за річною ставкою (Y), виходячи з співвідношення:

 

(4.2)

 

де t – кількість днів до погашення;

Y– річна відсоткова ставка доходності;

N – номінальна вартість облігації;

М – кількість днів року.

Приклад

Яку ціну готовий заплатити інвестор за дисконтну облігацію з номіналом у 10 грн. і погашенням через 90 днів, якщо бажана норма прибутковості 12 % річних?

 

З урахуванням прийнятих позначень, курсова вартість дисконтної облігації в будь-який момент часу обчислюється за формулою:

 

. (4.3)

 

Ціна процентного боргового зобов’язання з виплатою процентів у момент погашення дорівнює поточній вартості майбутніх потоків платежів, розрахованій за простими процентами, яка забезпечує отримання необхідної норми прибутковості (прибутковість до погашення). З урахуванням накопиченого на момент проведення операції доходу S, вартість РY, що відповідає необхідній нормі прибутковості Y, може бути визначена з такого співвідношення:

 

, (4.4)

 

Оскільки випуск облігацій передбачає реєстрацію умов їх випуску із заздалегідь оголошеною дохідністю, на практиці часто трапляються випадки, коли у зв’язку зі змінами на дату реалізації облігацій норми прибутковості, якої вимагають інвестори, процентні облігації навіть у випадку первинного розміщення розміщуються не за номінальною вартістю, а з дисконтом (якщо вимагається вища дохідність від оголошеної) або з премією (якщо інвестори задовольняються дохідністю, нижчою від оголошеної).

Якщо розрахунок доходності короткострокових облігацій що розміщуються з дисконтом (Y) здійснюється за формулою простих відсотків, формула для визначення прибутковості короткострокового зобов’язання має такий вигляд:

 

, (4.5)

 

де t – число днів до погашення;

Р – ціна купівлі;

N – номінальна вартість;

К –курсова вартість;

М – кількість днів року.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 48; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты