Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Приклад. Пакет дисконтних облігацій сумарним номінальною вартістю 500 000 грн., ціна яких на вторинному ринку визначається поточними процентними ставками




Пакет дисконтних облігацій сумарним номінальною вартістю 500 000 грн., ціна яких на вторинному ринку визначається поточними процентними ставками, придбано за 6 місяців до погашення, а реалізовано – за 3 місяці. Відсоткові ставки складали відповідно 40 і 30 %. За якою ціною здійснювались операції купівлі-продажу цього пакета облігацій? Який дохід та доходність цієї операції?

 

грн.

грн.

 

Як бачимо, дохід за три місяці склав 62 500 грн. Доходність цієї операції становить:

 

 

Якщо термін володіння цінними паперами перевищує один рік, виникає необхідність визначати річні періодичні виплати з урахуванням зміни вартості грошей у часі.

Вартість облігацій (PB) складається з двох частин:

− дисконтованої вартості отриманих купонних виплат;

− дисконтованої величини номінальної вартості облігації на момент її погашення.

Виходячи з цього, вартість облігації визначається з співвідношення:

 

, (4.13)

 

 

де r – ставка доходності за облігаціями, частка одиниці;

S – періодичні виплати власнику облігації;

t –термін погашення облігації, роки;

N – номінальна вартість облігації.

Як бачимо, перша частина співвідношення являє собою ануїтет, що пояснюється періодичністю виплат і стабільністю доходу інвестора. Крім того, вказане співвідношення враховує ситуацію, коли інвестор володіє облігаціями до моменту погашення.

У випадку визначення вартості акцій (PS) враховується припущення про постійне зростання розміру дивідендів, що реалізоване у моделі Гордона.

 

,(4.14)

де g – темп зростання дивідендів;

D – розмір останньої за часом виплати дивідендів;

d – ставка дивідендів, частка одиниці.

 

Таким чином, за умов стабільно функціонуючого фондового ринку, операції з цінними паперами приносять значні прибутки, але пов’язані з високим ризиком, що обумовлено нестабільністю ринкової кон’юнктури. Тому, у найкращій ситуації опиняються інвестори, що поєднують реальні та фінансові інвестиції.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 56; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты