Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ISВN 978-966-3466-85-9




 

У навчальному посібнику розглядаються питання національної безпеки та її складових. Розкрито наукові основи структурних елементів національної безпеки, що дало змогу уніфікувати методологію дослідження теоретичних її положень. З новаторських позицій розглядаються питання недержавного управління національною безпекою та формування системи управління нею, а також розглядаються питання використання інноваційних технологій забезпечення національної безпеки – бенчмаркінгу.

Цей навчальний посібник призначений для курсантів і студентів курсантів і студентів, магістрів, аспірантів, викладачів, а також фахівців у галузі національної безпеки – усіх тих, кого хвилюють системні проблеми національної безпеки України та шляхи їх вирішення.


[1] Національна безпека – захищеність життєво важливих інтересів людини і громадянина, суспільства і держави, за якої забезпечуються сталий розвиток суспільства, своєчасне виявлення, запобігання і нейтралізація реальних та потенційних загроз національним інтересам

[2] Синергетика (англ. Synergetics, від грецького. син – "спільне" і ергос – "дія") – міждисциплінарна наука, що займається вивченням процесів самоорганізації і виникнення, підтримки стійкості і розпаду структур (систем) різної природи на основі методів математичної фізики ("формальних технологій"). Синергетичний підхід також застосовується при вивченні такої складної і неструктурованої системи, як мережевий інформаційний простір.

Синергетика – це теорія самоорганізації в системах різноманітної природи. Вона має справу з явищами та процесами, внаслідок яких у системі – загалом – можуть з'явитися властивості, якими не володіє жодна з частин. Оскільки йдеться про виявлення та використання загальних закономірностей в різних галузях, тому такий підхід передбачає міждисциплінарність. Останнє означає співробітництво в розробці синергетики представників різних наукових дисциплін. Тому термін синергетика використовується як в природничих науках, так і в гуманітарній сфері.

[3] Ноокосмологія: 1) наука про єдність Всесвіту; 2) наука про розвиток і шляхи еволюції духовної чистоти і морально-етичних якостей людини з урахуванням взаємозв’язку і взаємовпливу людини, природи і космосу.

[4] Гомеостаз (ст.-грец. ὁμοιοστάσις, від ὁμοιος – однаковий, подібний і στάσις – стояння, нерухомість) – саморегуляція, здатність відкритої системи зберігати постійність свого внутрішнього стану за допомогою скоординованих реакцій, направлених на підтримку динамічної рівноваги. Прагнення системи відтворювати себе, відновлювати втрачену рівновагу, долати опір зовнішнього середовища.

[5] Проявом останнього стала так звана "помаранчева революція" у листопаді-січні 2004-2005 років.

[6] Дендрит – це ламана лінія, якою з'єднані два об’єкти з обраної множини

[7] Холістична (цілісна) система – це синтез різних систем, що долають протиріччя між різними системами, які зумовлені відмінністю понятійних апаратів, станом пізнання і відсутністю цілісного підходу в рамках окремої системи.

[8] Максима: 1) вислів, афоризм; 2) правило поведінки або основний принцип, яким людина керується в своїх вчинках.

[9] Моніторинг (англ. monitoring) – безперервне стеження за яким-небудь процесом з метою виявлення його відповідності бажаному результату або тенденцій розвитку. Методологічно моніторинг – це проведення ряду однотипних замірів, при цьому головна інформація полягає навіть не в самих значеннях результатів, а в їх зміні, динаміці від одного заміру до іншого.

[10] Ентропія – в термодинаміці міра енергії у термодинамічній системі, яка не може бути використана для виконання роботи. Вона також є мірою безладдя, присутнього в системі. Ентропія – це функція стану, тобто будь-якому стану можна співставити сповна певне (з точність до константи – ця невизначеність забирається за домовленістю, що при абсолютному нулеві ентропія теж дорівнює нулю) значення ентропії.

[11] Флуктуація або флуктуація – випадкове відхилення значення фізичної величини від середнього в певній області простору чи в певний момент часу. Величини флуктуацій у фізиці зазвичай описуються середньоквадратичним відхиленням. Флуктуації відіграють велику роль у різних фізичних процесах. Наприклад, блакитний колір неба зумовлений релеївським розсіюванням світла на флуктуаціях густини повітря.

[12] Атрактор (англ. attract – притягати) – множина точок у фазовому просторі, до якої збігаються фазові траєкторії дисипативної системи. Атрактори можуть бути точковими (точки рівноваги), лініями (граничні цикли), поверхнями, і навіть складними фрактальними структурами, як у випадку дивного атрактора.

[13] Біфуркація (лат. bis – двічі, лат. furca – вила) – роздвоєння. Біфуркація річки, в географії – поділ течії річки і її долини на дві частини В анатомії – вилоподібний поділ трубчастого органу (трахеї, бронхів, аорти, артерій) на 2 гілки однакового калібру. В педагогіці – поділ старших класів середньої школи на два напрями, наприклад гуманітарний і природничо-математичний або класичний і реальний. В синергетиці – зміна числа чи типу стаціонарних точок системи.

[14] Ліпкан В.А. Національна безпека України. [Електронний ресурс]. – Доступний з http://pidruchniki.com.ua/00000000/politologiya/natsionalna_bezpeka_ukrayini_-_lipkan_va

[15] Ліпкан В.А. Національна безпека України. [Електронний ресурс]. – Доступний з http://pidruchniki.com.ua/00000000/politologiya/natsionalna_bezpeka_ukrayini_-_lipkan_va


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 60; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты