Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Середні показники споживання кисню й виділення вуглекислого газу




 

Інтенсивність фізичного навантаження Споживання кисню, л/год Виділення
вуглекислого газу, л/год води, г/год
Стан спокою 20 – 25 15 – 20 40 – 50
Легке 25 – 30 20 – 25 60 – 70
Середнє до 35 до 30 до 75
Важке 60 – 120 50 – 100 до 130

 

Х і м і ч н и м и ф а к т о р а м и життєвого середовища людини є газовий склад атмосфери (повітряного середовища населених об’єктів) і наявність у повітрі, воді, ґрунті тощо шкідливих для організму людини речовин.

Газовий склад повітря в приземних шарах атмосфери містить азот (79%), кисень (20,93%), вуглекислий газ (0,03%), інші гази (аргон, неон, метан, радон).

Особливе значення для життєдіяльності людини та інших живих організмів має кисень. Він споживається в процесах дихання, окислювання й горіння. У стані спокою людина робить 16 – 20 подихів за 1 хв, споживаючи протягом 1 год близько 25 л кисню.

Середні показники споживання людиною кисню й виділення вуглекислого газу і води при різних фізичних навантаженнях наведені в табл.5.

Таким чином, у процесі життєдіяльності організм людини постійно споживає кисень і виділяє в навколишнє середовище вуглекислий газ і воду.

У природних умовах газовий склад атмосферного повітря та інші показники атмосфери відновлюються і підтримуються завдяки рослинності й світовому океану, а в житлових об’єктах – через провітрювання, вентилювання й використання різних засобів і способів регенерації повітря.

Кількість атмосферного повітря, необхідного для забезпечення життєдіяльності людини, яка знаходиться в ізольованому об’єкті, може визначатися за формулами:

   
 
  ,

 

 


де α (m)– кількість кисню (вуглекислого газу), який споживається (виділяється) людиною за 1 год;

Cпдгранично допустима концентрація кисню (вуглекислого газу) в об’єкті перебування, %.

 

Для гранично допустимих концентрацій О2 та СО2 (C пд = 19% і 1% відповідно) обсяг атмосферного повітря, необхідного для забезпечення життєдіяльності людини протягом 1 години (у стані спокою), складає не менше 1 – 1,5 м3.

Тривалість безпечного перебування людей, які знаходяться в ізольованому приміщенні, залежить від його об’єму і визначається за формулою:

 

,

 

де Т – тривалість безпечного перебування, год;

W – об’єм приміщення, м3;

V – кількість повітря, необхідного людині протягом 1 год, м3/год;

N – кількість людей, люд.

 

 

Так, при внутрішньому об’ємі населеного ізольованого об’єкта W = 10 м3, N = 5 люд. і V = 1 м3 тривалість безпечного перебування (у стані спокою) складає не більше 2-х годин.

Наявність у повітрі, воді і ґрунті шкідливих речовин є найважливішим показником сучасного стану біосфери Землі, що викликає стурбованість вчених і світової громадськості за долю живої природи і людини.

Німецький дослідник Г.Хефлинг назвав бомбами уповіль-неної дії на нашій планеті забруднені повітря та воду, сміття, хімікати й атомну енергетику.

Основними забрудниками повітря, води і ґрунту є пари, гази та аерозолі шкідливих речовин, що надходять у навколишнє середовище внаслідок виробничої діяльності людини.

За ступенем небезпеки для організму людини ці речовини умовно поділяють на 5 груп: надзвичайно токсичні, високотоксичні, сильнотоксичні,помірнотоксичні й малотоксичні (табл.6).

Надзвичайно токсичні, високотоксичні і сильнотоксичні хімічні сполуки (речовини) відносяться до групи небезпечних хімічних речовин (НХР).

 

Т а б л и ц я 6

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 114; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты