Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Клавиатура




Комп'ютерна клавіатура – одна з головних пристроїв введення інформації від користувача в комп'ютер. Стандартна комп'ютерна клавіатура має 101 чи 102 клавіші. Клавиатури, які поставлялися разом із попередніми серіями – IBM PC і IBMPC/XT, – мали 86 клавіш.

Розташування клавіш на AT-клавіатурі підпорядковується єдиної загальноприйнятої схеми, спроектованої в розрахунку англійською алфавіт.

З власного призначенню клавіші на клавіатурі діляться на шість груп:


1) функціональні;

2) алфавітно-цифрові;

3) управління курсором;

4) цифрова панель;

5) спеціалізовані;

6) модифікатори.


 

Дванадцять функціональних клавіш перебувають у найвищому ряду клавіатури. Нижче розташовується блок алфавітно-цифрових клавіш.Правее цього блоку перебувають клавіші управління курсором, і з самого правого краю клавіатури – цифрова панель.

На кштаут сполук клавіатури бувають:

1)
Безпровідні клавіатури. Вони використовуються три основні види сполуки, саме з'єднання Bluetooth, інфрачервоне з'єднання і радіочастотне з'єднання.

Клавіатури, мають радіочастотне з'єднання, отримують живлення від акумулятора чи через кабель USB, що використовується для підзарядки клавіатури.Клавиатури з інфрачервоним з'єднанням має перебувати в радіусі дії устрою приймаючої сигнал.Клавиатури з радіочастотним з'єднанням мають більший радіус дії, ніж клавіатури з інфрачервоним з'єднанням. У клавіатурах з з'єднанням Bluetooth використовується технологія Bluetooth, забезпечує більший радіус дії, ніж в клавіатур з радіочастотним і інфрачервоним з'єднанням. Клавиатури з радіочастотним з'єднанням забезпечують велику мобільність, ніж клавіатури з з'єднанням Bluetooth і з інфрачервоним з'єднанням.

2) Проводні клавіатури: PS/2 і USB – чи два різновиди проводового сполуки, що з'єднують клавіатури з комп'ютерами. Клавиатури з з'єднанням PS/2 набули найбільшого поширення. Це – найдешевші клавіатури, надані вітчизняному ринку нині. Клавиатури з з'єднанням USB приєднуються до процесору з допомогою універсальної послідовно провідної шини.

По розташуванню клавіш клавіатури бувають:

1. Економічні клавіатури. Під час розробки ергономічних клавіатур враховувався ергономічний аспект. Працюючи на ергономічних клавіатурах забезпечується комфортне становище пальців і запясть.

2. Компактні клавіатури. Розмір клавіатур стає більше особливо розмір ергономічних клавіатур. Великий розмір ергономічних клавіатур пояснюється наявністю клавіш виділені на виконання спеціальних функцій. Компактні клавіатури – плоскі і зазвичай відсутні клавіші з цифрами наявні у правій частині інших клавіатур. В окремих компактних клавіатур є гумова подушечка, що можна використовувати замість мишки. Компактні клавіатури зручно брати з собою у поїздки, оскільки вони займають мало місця.

По функціональним ознаками клавіатури бувають:

a) Интернет клавиатура, що призначалася підвищення комфортуинтернет-пользователя.Интернет-клавиатура оснащена функціональними клавішами для домашньої сторінкивеб-браузера, поштової скриньки і любих пунктів меню.

b) Мультимедійні клавіатури, призначені для програвання аудіо файлів, і вони оснащені функціональними клавішами для регулювання гучності, гри, зупинки і відключення звуку. Ігрові клавіатури призначені для зручності любителів ігор.

c) Віртуальні клавіатури, які є фізично відчутними. Це – клавіатури, емітовані через спеціальні програми.

Миша

Маніпулятор «миша» (просто «миша» чи «мишка») – механічний маніпулятор, перетворюючий механічні руху на рух курсору на екрані. Назва «миша» (анг.Mouse) маніпулятор дістав листа відM-manuallyO-operatedU-userS-signalE-encoder.

Хоча без миші працювати за комп'ютером можливо, від миші навряд хто відмовиться, оскільки він значно спрощує спілкування з комп'ютером. Тим більше що миша для комп'ютера стоїть невеликих від грошей і навряд вже зустрінеш, людини не котрий має нею.

Мишки бувають найрізноманітніших видів, форм, розмірів, можуть бути різні друг від друга кількістю клавіш, наявністю колеса прокручування тощо. Отже, мишки насамперед можна розділити в три основні види – це мишки лазерні, оптичні і кулькові:

1. Шарікові миші віддавна йдуть у минуле, оскільки менш зручні. Сьогодні ж найбільшу популярність мають лазерні і оптичні. І все-таки трохи ми поговоримо про кулькових. Відрізняються ці миші тим, що управління курсором здійснюється з допомогою металевої кульки, вкритою гумовою поверхнею, яка виступає з підстави мишки. Усередині миші перебувають два ролика: вертикальний і горизонтальний. Кулька, обертаючись при переміщенні миші, передає певний напрям руху цим роликам. Такий вид миші має низку досить значних недоліків. На зміну кульковим мишкам прийшли удосконалені моделі.

2. Оптична миша виділяється тим, що конструкція її представляє маленьку камеру, яка за переміщенні миші поверхнею, фотографує цю поверхню, висвітлюючи її за светодіодом. Частота фотографування поверхні досить велика, близько тисячі разів в секунду і більше. Дані, отримані з допомогою такой камери, обробляє процесор і направляє сигнал просто у комп'ютер. Оптична миша має великі переваги над кульковими, оскільки легкодоступна і при цьому відмінно функціонує на будь-який поверхні.

3. Лазерна миша подібна оптичної, вона особлива тим, що замість фотокамери із светодіодом застосовується для підсвічування поверхні напівпровідниковий лазер. Це більш вдосконалена модель оптичної миші, куди входять у собі такі переваги: лазерна миша менш енергопосточаєма, має високу точність зчитування даних.

Миші бувають:

· Безпровідні миші використовують спеціальний бездротового отримувач, має зв'язок з комп'ютером. Вони ідеальні для ноутбуків. Є дві виду технологій: використовують Bluetooth і RF. Bluetooth миша використовує Bluetooth технологію, отже не займає цінні USB-порти.

· Проводні мишки з'єднані у вигляді електронного кабелю з USB чи PS/2 контактом, тоді як бездротові вимагають використання AA чи AAA батарей.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 71; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты