Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Етапи розробки стратегії просування на новому ринку




 

В сучасних складних економічних умовах господарювання підприємствам необхідно відповідати вимогам споживачів, успішно конкурувати на ринку, адаптуватися до змін зовнішнього середовища. Вітчизняні підприємства мають не просто пристосовуватись до змін у зовнішньому середовищі, а випереджати такі зміни. Сучасні умови господарювання характеризуються пошуком стратегій, що дозволяють підприємствам виживати і розвиватись в зовнішньому середовищі. Загострення проблем, пов’язаних з обґрунтуванням і забезпеченням формування стратегії розвитку підприємства та управління цим процесом, підтверджує значущість цих питань для підприємств України.

Відповідно до класичних уявлень стратегічний процес розробки і реалізації стратегії включає такі кроки [56, с. 105]:

- аналіз господарських тенденцій, проблем, інвентаризації можливостей і оцінки компетенції з підвищення вартості підприємства, а також аналізу зовнішнього середовища і формулювання місії і цілей визначаються стратегічна проблема і потреба у стратегічних діях;

- аналіз стратегічних альтернатив, на основі яких можна вирішити стратегічну проблему, визначається ефективність;

- аналіз стратегічних альтернатив дозволяє вибрати одну або декілька стратегій які відповідають цільовим установкам підприємства;

- формується стратегічний план, що звичайно складається з програм, проектів, бюджетів організаційно-технологічних і контрольних заходів;

- проводиться оцінка відповідності обраної стратегії до структури управління організацією й організаційної культури;

- обрана стратегія є основною для подальших оперативних заходів щодо її реалізації.

На рис. 1.3 наведемо схему виведення на ринок нового товару.

Схема виведення на ринок нового товару
Проведення маркетингового дослідження
Визначення цільового ринку
Розробка рішень щодо комплексу маркетингу
Визначення періоду виведення товару
Контроль і зворотній зв’язок
Виведення нового товару на ринок
Запуск у виробництво нового товару
Рішення про виведення нового товару

Рис. 1.3. Схема виведення на ринок нового товару [17, с. 225]

 

Визначимо етапи виведення на ринок нового товару:

1. Проведення маркетингового дослідження. Перед тим як створити новий товар, потрібно провести дослідження. Визначити, які характеристики та переваги хотіли б отримати споживачі від товару чи задовольняють їх технічні та фізичні характеристики товару.

2. Прийняття рішення про виведення нового товару. Дані, отримані в процесі дослідження дають достатньо матеріалу для прийняття рішення, що потрібно змінити чи якими властивостями наділити новий товар для того щоб його вивести на ринок.

3. Визначення цільового ринку. Даний пункт передбачає виділити основний сегмент/сегменти, в якому/яких запропонований товар, що впроваджується буде затребуваним та буде задовольняти існуючі потреби найкращим чином.

4. Розробка рішень щодо комплексу маркетингу. В цьому пункті потрібно визначити ціну на товар.

5. Визначення періоду виведення товару. Планування у часі – це запорука успішної діяльності при виході на ринок з новим товаром.

6. Запуск у виробництво нового товару. Діяльність дослідного виробництва, як правило, дає повний обсяг вихідної інформації для запуску нового товару в серію і дозволяє досить точно визначити рівень і структуру витрат виробництва.

7. Виведення нового товару на ринок. На цьому етапі відбувається серійне виробництво і початок комплексної програми збуту. Затвердження проекту вищим керівництвом означає, що товар передається в серійне виробництво і слід приступати до здійснення комплексної програми його збуту.

8. Контроль та зворотній зв’язок. Цей етап є дуже важливим, так як потрібно постійно контролювати весь процес виведення товару на ринок [68, с. 247].

Під впровадженням нового на ринку мається на увазі освоєння товаром ринку. Після того, як товар зроблений, його потрібно реалізувати, тобто, продати цільовим споживачам. Впровадження нового товару на ринок – складний процес, який потребує методологічного обґрунтування. Без адекватної стратегії компанія ризикує потерпіти невдачу навіть при наявності вдалого товару. У вітчизняних та зарубіжних авторів немає одного єдиного погляду як на поняття «новий товар», так і саме на процес впровадження нового товару на ринок. Впровадження нового товару на ринок являє собою складний процес, який умовно можна розділити на два етапи.

Після вибору найбільш адекватного конкурентним перевагам та потенціалу фірми зарубіжного ринку логічно постає питання щодо форм присутності на цьому ринку, а отже, і стратегій виходу на нього. Міжнародна бізнесова практика виділяє три основні стратегії виходу на зовнішній ринок: експортування, спільне підприємництво, пряме інвестування (рис. 1.4).

Стратегія виходу на зовнішній ринок
Внутрішнє виробництво
Зарубіжне виробництво
Експорт
Непрямий експорт
Прямий експорт
- торговельні дома; - міжнародні посередники.
- експортний відділ; - збутове відділення; - закордонна філія; - комівояжер з експортних операцій; - дистриб’ютори / агенти.
Спільне підприємництво
Пряме інвестування (володіння)
- ліцензування; - підрядне виробництво; - управління за контрактом; - спільне володіння.
- складальні підприємства; - виробничі підприємства; - збутові філії.

Рис. 1.4. Стратегії виходу на зовнішній ринок [73, с. 94]

 

Варто відзначити, що експорт – це вивіз за кордон товарів, які продані іноземним покупцям з метою їх безпосереднього споживання, продажу або для перероблення.

Непрямий експорт – продаж товарів на зовнішньому ринку за допомогою незалежних маркетингових посередників.

Прямий експорт – продаж товарів на зовнішньому ринку самостійно.

Спільне підприємництво – об’єднання зусиль партнерів щонайменше з двох країн з метою організації спільної комерційної справи.

Ліцензування – форма спільного підприємництва, яка базується на тому, що ліцензіар (продавець) передає ліцензіату (покупцеві) право на використання виробничого процесу, патенту, товарного знака в обмін на гонорар або ліцензійний платіж.

Систематизація основних підходів до розробки стратегії діяльності підприємства на зовнішньому ринку відображена в табл. 1.2.

Таблиця 1.2

Підходи до формування стратегії підприємства за умов виходу на зовнішні ринки [87, с. 215]

Підхід Зміст підходу Інструментарій Автор Авторська концепція
Формальний Систематизація процесу розробки стратегії розвитку підприємства на основі формалізованих методів аналізу ділового оточення підприємства. SWОT-аналіз; схема процесу планування стратегій; моделі поточного стану зовнішнього середовища. І. Ансофф Аналітичний підхід до формування стратегії розвитку підприємства, що варіюється залежно від ступеня турбулентності навколишнього середовища.
Стихійний Навчальна форма процесу розробки стратегії, підтримувана безліччю стратегічних ініціатив із різних підрозділів підприємства. Навчальні й імітаційні моделі, куб змін Мінцберга. Д. Куїн, Г. Мінцберг Ю.Б. Рубін Формування (коригування) стратегії як стихійна реакція на зміни умов ринку. Створення стратегії націлене на вирішення двох стратегічних завдань: монополізації ринку й підвищення конкурентоспроможності підприємства
Маркетинговий Формування стратегії підвищення конкурентоспроможності, орієнтованої на цільову групу споживачів. Макромаркетинг. Модель обрання стратегічних атак; матричний метод вибору стратегій Ф. Котлер В основі створення стратегії – комплексні маркетингові дослідження. Стратегія визначається тією роллю, яку підприємство відіграє в конкурентній боротьбі.
Позиційний Формування стратегії розглядається як контрольований і свідомий процес, результатом якого є детально розроблені «ключові стратегії» відповідні певній галузі. Виконання стратегії дозволяє компанії зайняти вигідні ринкові позиції та забезпечує захист від атак конкурентів. Бенчмаркінг: порівняльний і процесний. Схема систематизації цілей і намірів конкурентів; ланцюжок цінностей; модель п’яти конкурентних сил Портера; модель конкурентного аналізу; моделі проникнення на зовнішній ринок. М. Портер А.А. Томпсон, А. Дж. СтрікЛенд М. Х. МесКон Жан – Жак Ламбен А.Г. Поршнев Процес створення стратегії базується на всебічному розумінні структури галузі та процесу її зміни. Підсумкова стратегія відображає конкурентне становище підприємства на ринку. Чотири підходи до процесу формування стратегії розвитку компанії, пов’язані зі зміною стану одного або декількох таких елементів: продукт, ринок, становище підприємства всередині галузі, технологія. Формування стратегії як єдиний спосіб формального прогнозування майбутніх проблем і можливостей. Створення стратегії базується на аналізі портфелів діяльності з урахуванням типології ринків. Основою формування стратегії є стратегічна сегментація з метою виділення стратегічних зон господарювання.

 

Оскільки запропоновані вченими підходи до розробки стратегії при виході на зовнішній ринок в сукупності відображають всі можливі напрями розвитку підприємства з урахуванням стану галузі і місця, яке воно посідає в цій галузі в умовах динамізму зовнішнього та внутрішнього середовища, то ефективне поєднання названих підходів здатне забезпечити синергетичний ефект в управлінні процесами розробки стратегії підприємства за умов виходу на зовнішні ринки [92].

Актуальність інтегрованого підходу підтверджується еволюцією поглядів на характер і зміст конкуренції. Основою сучасної ефективної стратегії є співпраця з усіма сторонами, зацікавленими в діяльності підприємства. Пропонований інтегрований підхід передбачає дії керівництва підприємства щодо досягнення стійкої конкурентної переваги як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках, а також дії, спрямовані на запобігання можливим атакам конкурентів і безперервний розвиток підприємства, як видно з табл. 1.3.

Таблиця 1.3

Визначення стратегії підприємства за умов виходу на зовнішні ринки на основі інтегрованого підходу [78, с. 136]

Конкурентне становище на ринку Стратегічна мета Стадія життєвого циклу галузі Конкурентні стратегії
Лідер ринку Розширення обсягу ринку; розширення лідируючої ринкової позиції; вдосконалення структури витрат; підвищення споживчої цінності продукції; завоювання відданості споживачів. Реалізація творчих стратегій і стратегій активної оборони. Галузь, що зароджується Зріла галузь Затухаюча галузь Фрагментована галузь Створення нових сегментів ринку; широка диференціація, заснована на якості; лідерство за витратами; атака «по всьому фронту»; індивідуалізація. Широка диференціація; агресивне стимулювання збуту; придбання основних конкурентів; вихід на міжнародний ринок; стратегія інтернаціоналізації. Створення нових сегментів ринку; концентрація; диференціація на основі якості або оновлення продукції; лідерство за витратам. Рух до нових географічних зон шляхом побудування типових підприємств; інтеграція; стратегія «декількох ринкових ніш».
Компанія-претендент Атака ринкового лідера з метою збільшення власної ринкової частки на основі стійкої конкурентної переваги. Використання активних наступальних стратегій. Галузь, що зароджується. Зріла галузь. Затухаюча галузь. Фрагментована галузь. Активні наступальні стратегії: лобова атака; флангова атака; атака «по всьому фронту». Широка диференціація; лідерство за витратами; вихід у нові географічні регіони; придбання дрібних конкурентів; партизанська війна; експортна стратегія. Ринкова ніша; створення нових сегментів ринку; широка диференціація; лідерство за витратами; обхідний маневр. Лідерство за витратами; інтеграція (вперед – назад); концентрація в обмеженій географічній зоні.

Продовження табл. 1.3

Конкурентне становище на ринку Стратегічна мета Стадія життєвого циклу галузі Конкурентні стратегії
Компанія-послідовник Досягнення високого рівня прибутку шляхом використання досвіду лідера галузі або вдосконалення його товарів і маркетингових програм. Широке використання стратегій оборони Галузь, що зароджується. Зріла галузь. Затухаюча галузь. Фрагментована галузь. Обхідний маневр; партизанська війна; диференціація на основі високої якості; спеціалізація індивідуального іміджу. Пасивна оборона; концентрація; лідерство за витратами; експортна стратегія. Індивідуалізація на основі якості; скорочення; «збір урожаю»; лідерство за витратами. Експлуатація типових підприємств; інтеграція; спеціалізація.
Підприємство, яке обслуговує ринкову нішу Спеціалізація. Основою цього підходу є переконання, що підприємство, обслуговує ринкову нішу, здатне назначати ринкову ціну, перевищуючи витрати, оскільки являє собою для споживачів більш високу порівняно з конкурентами цінність. Використання наступальних і оборонних стратегій. Галузь, що зароджується. Зріла галузь. Затухаюча галузь. Фрагментована галузь. Одночасне обслуговування декількох ринкових ніш; географічна спеціалізація; вертикальна спеціалізація. Фокусована стратегія диференціації; оптимальних витрат; стратегія збільшення зростання продажів; лідерство за витратами; стратегія інтернаціоналізації. Створення нових сегментів ринку; фокусована диференціація на основі вдосконалення якості і оновлення; лідерство за витратами. Експлуатація типових підприємств; інтеграція вперед-назад; спеціалізація з типів продукції; спеціалізація з типів споживачів.

 

Очевидно, що реалізація інтегрованого підходу до формування стратегії виходу підприємства на зовнішні ринки на практиці дозволить керівництву концентрувати свої зусилля одночасно на декількох напрямах діяльності, тим самим охоплюючи все поле ринкових можливостей, сприяючи досягненню стійкої конкурентної переваги.

Використання інтегрованого підходу сприяє здійсненню оптимального стратегічного вибору з урахуванням ресурсних можливостей підприємства, скорочує ризик ухвалення помилкових рішень, дозволяє значно скоротити тимчасові й матеріальні витрати в процесі створення стратегії спрямований на зміцнення взаємин зі споживачами, внутрішнім персоналом, постачальниками і посередниками, він тим самим сприяє створенню нових конкурентних переваг.

Проблема вибору стратегії зовнішньоекономічної діяльності підприємства виникає в таких ситуаціях: при вироблені міжнародної маркетингової стратегії фірми; при виникненні можливості (або необхідності) розвитку діяльності на певному зарубіжному ринку.

Перше рішення є стратегічним, а друге – тактичним. В обох випадках на остаточне рішення щодо стратегії виходу фірми на зовнішній ринок впливає сукупність внутрішніх до зовнішніх (відносно фірми) чинників (рис. 1.5) [32, с. 121]. Наведені чинники мають комплексний (інтегративний) характер і, у свою чергу, складаються з сукупності детермінант.

Рішення щодо стратегії виходу на зовнішній ринок
Корпоративна політика
Конкурентні позиції
Характеристики продукту
Ресурсні можливості
Політика національного уряду
Фінансові та цінові параметри ринку
Геокультурне середовище
Можливості ринку
Рівень економічного розвитку та економічний стан
Політичне середовище
Внутрішні чинники
Зовнішні чинники
Поведінка організації на зовнішньому ринку значною мірою визначається внутрішніми її можливостями і перспективами розвитку при досягнутому рівні стратегічного управління. У той самий час стратегія зовнішньоекономічної діяльності є однією з важливих складових стратегічного плану підприємства і системи стратегічного управління.

 

 

Рис. 1.5. Внутрішні та зовнішні чинники вибору стратегії виходу на зовнішній ринок [60, с. 23]

 

Так, процес розробки стратегії зовнішньоекономічної діяльності підприємства включає шість етапів: всебічний аналіз стану і розвитку зовнішньоекономічної діяльності; аналіз очікуваних змін у кон’юнктурі зовнішнього ринку; аналіз можливостей на зовнішньому ринку з урахуванням прогностичних змін у його кон’юнктурі; аналіз внутрішньої і зовнішньої бюджетно-податкової політики і впливи змін у ній на умови діяльності організації; аналіз тенденцій розвитку світової економіки, стан і тенденції розвитку світового ринку, включаючи ринок кредиту, зовнішньоторговельної політики різних країн, оцінка впливу змін у ній на умови функціонування організації; розробка довгострокової стратегії зовнішньоекономічної діяльності з урахуванням існуючого і прогнозного стану на зовнішніх ринках, а також можливостей і очікуваних змін в умовах функціонування підприємства.

Проведене дослідження стратегій виходу компанії на зарубіжний ринок доводить, що ефективними напрямами виходу вітчизняних компаній на зовнішній ринок є використання в управлінні стратегії внутрішнього та зовнішнього виробництва. Головним у запропонованих стратегіях для успішного вступу й розвитку фірми на зовнішніх ринках вважається досвід міжнародної діяльності й близькість ринку, на який виходить компанія.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 233; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты