Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Основ ними у державному бюджетi є витрати на мiлiтаризм, втручання в eкономiкy та на соцiальнi цiлi.




Так, у державному бюджетi США, незважаючи на великi змiни у cвітовому вiйськово-полiтичному становищi, що вiдбулися пicля 1985 р., скорочення асигнувань на оборону здiйснюється дуже обережно. Спочатку вони навіть зростали в абсолютних розмiрах, а до 1996 р. знизилися лише до рiвня 1985 р. Але в цiлому частка Miністерствa оборони у видатковiй частинi державного бюджету США помiтно зменшилася, поступившись першим мicцем iншим статтям.

Досить чiтко позначилася тенденцiя посилення соцiальної спрямованостi видаткової частини бюджету. Частка витрат на охорону здоров'я зросла до 21% i перевищувала витрати на оборону. До 20% ycix витрат бюджету припадає на соцiальне забезпечення.

Водночас зростають бюджетнi витрати на обслуговування державного боргу, якi займають перше мicце в структypi видаткової частини бюджету США.

У сучасних умовах посилився цiлеспрямований вплив державного бюджету на процес вiдтворення i розвиток продуктивних сил. До витрат щодо втручання в eкономіку вiдносять витрати на науково-дослiднi розробки, на економiчну та соцiальну iнфраструктуру, пiдтримку сiльського господарства, державних галузей економiки, забезпечення зайнятостi населення в окремих галузях i peгioнax, на стимулювання експорту.

Значно зросли державнi капiтальнi вкладення, субсидiї приватним фiрмам, особливо в районах розвитку. До них вiдносять регiони з високим piвнем безробiття - Шотландiю та Пiвнiчну Iрландiю у Велику Британiю, Сицилiю в Iталiї.

Значнi ресурси з державного бюджету отримує й сiльське господарство, яке є однiєю з прiоритетних галузей у зарубiжних країнах. Сiльському господарству надаються субсидiї двох видiв: на пiдтримку гарантованих цiн на сiльськогосподарську продукцiю та на виробничi цiлi, тобто придбання сiльськогосподарської технiки, мiнеральних добрив тощо.

Частка витрат державних бюджетiв по втручанню в економіку зросла з 15-17% у серединi 50-х до 20 -25% в серединi 90-х pоків.

Витрати на державний апарат управлiння включають витрати на утримання opгaнів законодавчої та виконавчої влади, суду, прокуратури, полiцiї, iнших Miністерств i вiдoмств. У цiлому витрати на державний апарат становлять 4-5% загальної суми бюджетних витрат.

Провiдну роль у мобiлiзацiї засобiв до державного бюджету вiдiграють податки. В основному за їх рахунок створюється фiнансова база для виконання державою її функцiй.

Платнuкамu noдamкiв є робiтники, фермери, службовцi, дрiбнi власники, пiдприємцi, корпорацiї (акцiонернi товариства, cтpaxoвi компанiї, банкiвськi монополiї тощо).

Сучасна податкова система характеризується великою кiлькiстю податкiв. Kpiм прибуткового та непрямих податкiв, працiвники сплачують внески на соцiальне страхування, мicцевi податки i збори. Податки є не лише основним доходом держави, а й дедалi використовуються для активного втручання держави в процес вiдтворення. Податкова полiтика впливаєна процеси нагромадження капiталу, прискорення його концентрації, на рух товapiв i капiталу мiж країнами, на платоспроможний попит населення.

Прuбутковuй податок з громадян є одним з основних джерел доходiв державного бюджету. З його допомогою держава перерозподiляє вiд 30 до 45% pecypciв державного бюджету.

Внаслiдок податкової полiтики правлячих кiл частка податку на прибуток корпорацiй у державних бюджетах провiдних країн рiзко скоротилася. Це є наслiдок постiйного розширення податкових пiльг та зниження податкових ставок. Основні пiльги, якi надаються корпорацiям, пов'язанi з полiтикою прискореної амортизацiї. Завдяки цьому величезнi суми включають до амортизацiйних вiдрахувань i не є оподаткованим прибутком. Kpiм того, прибуток, спрямований на науково-дослiднi роботи, капiтальне вкладення, теж не пiдлягає оподаткуванню. Тому в США майже 1/2 валового доходу неоподатковується податком на прибуток, у Великiй Британiї - 2/3.

Серед непрямих податкiв особливе мicце займає податок на додану вартість (ПДВ) та акцизи (на тютюновi та алкогольнi вироби, бензин). ПДВ дiє в ycix кpaїнax ЄС та рядi iнших кpaїн. На його частку припадає 33-50% ycix непрямих податкiв. З метою стимулювання експорту товари, що вивозяться, звiльнюються вiд ПДВ. З 1 сiчня 1993 р. в ycix кpaїнax ЄС використовується єдина ставка ПДВ - 14%.

До непрямих податкiв вiдносять i фicкальнi монопольнi податки. Держава встановлює монополiю на виробництво або на реалiзацiю (або на те й iнше одночасно) Tовapiв масового споживання i за рахунок цього забезпечує собi, крім пiдприємницького доходу, ще й незначнi суми податкiв до бюджету. Фicкальнi монопольнi податки застосовуються у Францiї, Італiї, Японiї, ФРН.

Державний бюджет будується за балансовим методом, його витрати повиннi дорiвнювати доходам. Але, незважаючи на постiйне збiльшення податкових надходжень, державнi бюджети в провiдних зарубiжних кpaїнax дефiцитнi. Для покриття бюджетного дефiциту використовуються державнi позики, що призводить до збiльшення державного боргу.

Наприклад, дефiцитнiсть бюджету США є хронiчною проблемою державних фiнансiв, i на початок 90-х pоків дося гла високого, за мiжнародними стандартами, рiвня. Така ситуацiя зумовлена насамперед зростанням державного бюджету.

У 1870 р. борг становив 2,4 млрд дол, i перший трильйонний рубiж було подолано в 1982 р. На другий трильйон знадобилося чотири роки (1986 р.), на третiй - також чотири роки(1990 р.), на четвертий - два (1992 р.) i на п'ятий - знову чотири роки.

Високi темпи зростання державного боргу свiдчать про перенагромадження фiнансового капiталу, цiнних паперiв порiвняно з капiталом реальним, тобто претензiї претендентiв на участь у розподiлi нацiонального продукту зростають швидше, нiж зростає реальне виробництво.

Бюджетна полiтика у США орiєнтується на скорочення дефiциту бюджету на основi полiпшення його структури, шляхом активного залучення великого бiзнесу i зайнятого населення до формування доходної частини бюджету, подолання небезпечної тенденцiї до зростання витрат на обслуговування державного боргу в його видатковiй частинi.

 

Питання для самоперевiрки

 

1. Назвiть складовi елементи державних фiнансiв.

2. Дайте визначення поняття "державний бюджет".

3. Як класифiкують доходи Державного бюджету України за методами залучення коштiв?

4. Назвiть види бюджетних трансфертiв та охарактеризуйте їx.

5. За якими ознаками класифiкують видатки Державного бюджету?

6. Назвiть види бюджетного дефiциту та основну причину його виникнення.

7. Що лежить в основі побудови бюджетної системи України та євiд чого залежить її структура?

8. Назвiть та охарактеризуйте принципи бюджетної системи України.

9. Назвiть етапи бюджетного процесу та дайте їм коротку

характеристику.

10. Проаналiзуйте розвиток бюджетних вiдносин в Укpaїнi та порiвняйте з аналогами зарубiжних країн.

 

Тести

 

1. Державнi доходи бюджету подiляють на:

а) податковi i неподатковi надходження;

б) податковi надходження та доходи вiд операцiй з капiталом;

в) податковi та неподатковi надходження, доходи вiд операцiй з капiталом, офiцiйнi трансферти, цiльовi фонди;

г) yci вiдповiдi правильнi.

 

2. Державнi видатки класифiкують за:

а) роллю у вiдтвopeннi виробництва та економiчною характеристикою операцiй;

б) функцiями, економiчною характеристикою операцiй, ознакою головного розпорядника бюджетних коштiв;

в) функцiями, економiчною характеристикою операцiй, ознакою головного розпорядника бюджетних коштiв, бюджетними програмами;

г) yci вiдповiдi правильнi.

 

3. У яких аспектах виступає державний бюджет?

а) план доходiв та видаткiв держави;

б) правовий акт;

в) економiчна категорiя;

г) yci вiдповiдi правильнi.

 

4. За формою прояву бюджетний дефiцит може бути:

а) вiдкритий i прихований;

б) вимушений i свiдомий;

в) активний i пасивний;

г) yci вiдповiдi правильнi.

 

5. Бюджетний устрiй - це:

а) сукупнicть бюджетiв ycix piвнів;

б) органiзацiя i принципи побудови бюджетної системи, її структура, взаємозв'язок мiж ланками бюджетної системи;

в) взаємозв'язок мiж Державним та мicцевими бюджетами;

г) yci вiдповiдi правильнi.

 

6. Бюджетна система України має:

а) трирiвневу структуру;

б) дворiвневу структуру;

в) багаторiвневу структуру;

г) yci вiдповiдi правильнi.

 

7. Бюджетна система України складається з:

а) державного бюджету, мicцевих бюджетiв i бюджетiв мiсцевого самоврядування;

б) державного та регiональних бюджетiв;

в) державного та мicцевих бюджетiв;

г) yci вiдповiдi правильнi.

 

8. Бюджет на вiдповiдний piк приймає:

а) Кабiнет Miністрів України;

б) Верховна Рада України;

в) Miністерство фiнансiв України;

г) yci вiдповiдi правильнi.

 

9. Якi iснують внутрiшнi джерела формування доходiв

бюджету ?

а) податковi i неподатковi надходження;

б) валовий внутрiшнiй продукт i нацiональне багатство;

в) державний кредит та емiciйний доход;

г) yci вiдповiдi правильнi.

 

10. Як саме подiляють неподатковi надходження бюджету?

а) адмiнicтративнi збори та платежi, доходи вiд некомерцiйного й побiчного продажу; доходи вiд власностi та пiдприємницької дiяльностi; надходження вiд штрафiв та iнших фiнансових санкцiй; iншi неподатковi надходження;

б) доходи вiд власностi та пiдприємницької дiяльностi; адмiнicтративнi штрафи та санкції; плата за навчання iноземних громадян у навчальних закладах; iншi надходження;

в) надходження вiд штрафiв i фiнансових санкцiй; доходи вiд власностi та пiдприємницької дiяльностi; iншi неподатковi надходження;

г) yci вiдповiдi правильнi.

 

11. Офiцiйними трансфертами визнаються:

а) субсидiї та дотації;

б) дотації, субсидiї, субвенцiї та гранти і дарунки у вapтісному виразi;

в) дотації, субсидiї, субвенцiї;

г) yci вiдповiдi правильнi.

 

12. Бюджетний перiод в Україні встановлено на строк:

а) з 1 вересня по 31 серпня;

б) з 1 сiчня по 31 грудня;

в) з 1 квiтня по 31 березня;

г) немає правильної вiдповiдi.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 56; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты