Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Звіт про прибутки та збитки, його зміст і методика складання.




В умовах ринкової економіки отримання прибутку є метою діяльності будь-якого підприємства, великого чи матого. Прибуток — це джерело збільшення капіталу в результаті діяль­ності підприємства. Воно, як правило, супроводжується зростан­ням всіх активів.

Оскільки прагнення до отримання прибутку лежить в основі існування підприємства — найважливішою функцією облікової системи є забезпечення інформацією про прибутковість, рентабе­льність його діяльності. Грошові кошти, одержані від прибутко­вої роботи, можуть залишитися на підприємстві з метою фінан­сування диверсифікації його діяльності, або бути розподілені у вигляді дивідендів між власниками акцій.

Розміри одержаного прибутку чи понесених збитків бажають знати і власники і менеджери підприємства. Але їх абсолютна ве­личина містить досить обмежену інформацію. Для ефективного керівництва необхідні дані про всі складові, які формують фінан­сові результати діяльності підприємства. З цією метою і склада­ється Звіт про прибутки та збитки (Profit and Loss Statement). У Великобританії ця форма має назву «Рахунок прибутків та збит­ків» (Profit and Loss Account). Показники цього звіту дають мож­ливість визначити, чи досягло підприємство успіхів в отриманні прибутку.

Звіт про прибутки та збитки складається з метою надання ін­формації про доходи, витрати і фінансові результати діяльності підприємства за певний період часу. Для його заповнення вико­ристовуються обороти за номінальними рахунками доходів і ви­трат наростаючим підсумком з початку звітного періоду. З метою визнання прибутку доходи необхідно співставити з витратами, понесеними в процесі отримання цих доходів. Зміст цього звіту можна виразити формулою:

Доходи - Витрати = Прибуток (2.5)

Таким чином. Звіт про прибутки та збитки відображає форму­вання валового та чистого прибутку від операцій підприємства в звітному періоді. На відміну від Балансу («моментальної фото­графії»), цей звіт порівнюють з рухомою кінострічкою. Якшо Ба­ланс відображає фінансовий стан підприємства на певну дату, то Звіт про прибутки та збитки — фінансові результати його діяль­ності за період між двома послідовними Балансами (рис. 2.8).

Облікова практика зарубіжних країн свідчить, шо у більшості із них не існує стандартної форми Звіту про прибутки та збитки. У зв'язку з цим підприємства мають право вибору форми цього Звіту і при його складанні використовуються два формати: одно-ступеневий та багатоступеневий.

Рис. 2.8. Взаємозв'язок між Балансом і Звітом про прибутки та збитки

 

Звіт про прибутки та збитки, складений за багатоступеневим форматом, містить інформацію, яка відображає послідовний про­цес формування прибутку за видами діяльності (прибуток від ос­новної (операційної) діяльності, від фінансової діяльності, екст­раординарних ситуацій та інші подібні показники).

У Звіті про прибутки та збитки першим записом завжди відо­бражається найважливіше джерело доходу — виручка від реалі­зації продукції (товарів), робіт (послуг) (рис. 2.9). В будь-якому випадку ця стаття є головним джерелом доходу, одержаного від реалізації продукції (товарів) або виконання робіт, надання по­слуг замовникам. Коли підприємство доставляє клієнтам товари, то воно або відразу отримує кошти, або виникає дебіторська за­боргованість, яка в короткий термін перетворюється на готівку. Надходження готівки і дебіторська заборгованість клієнтів збі­льшують суму активів компанії, а з іншого боку облікового рів­няння — дохід від господарської діяльності приводить до зрос­тання власного капіталу.

Рис. 2.9. Заг&іьна схема визначення чистого прибутку і відображення інформації v 'Звіті про прибутки та збитки

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 78; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты