Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Призначення і методика складання Звіту про рух грошових коштів.




Звіт про рух грошових коштів € одним із основних елементів обов'язкової фінансової звітності, в яком}' відображається вплив операційної, інвестиційної і фінансової діяльності на грошові по­токи компанії за звітний період. Він надає інформацію, яка допо­внює Баланс та Звіт про прибутки і збитки і дає можливість кори­стувачам оцінити чисте збільшення (або зменшення) грошових коштів за звітний період.

Під терміном «грошові кошти» (Cash — готівка) у цьому Звіті, як і Балансі розуміють готівку в касі компанії та на її рахунках в банках, а під терміном еквіваленти грошових коштів (Cash Equivalents) — короткострокові високоліквідні інвестиції, які ві­льно трансформуються в грошові кошти і мають незначний ризик

Звіт про рух грошових коштів містить інформацію про грошо­ві потоки підприємства за певний період у розрізі операційної, інвестиційної та фінансової діяльності .

Порядок складання і подання Звіту про рух грошових коштів ре­гламентується Міжнародним стандартом бухгалтерського обліку 7 «Звіти про рух грошових коштів», який був виданий у 1992 році і набрав чинності з 1 січня 1994 року. Слід зазначити, шо з літня 1977 року Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку 7 і звіт за цим стандартом мали назву «Звіт про зміни у фінансово.\гу стані». Підставою для іх перегляду у 1992 році було зростання потреби в інформації про формування грошових потоків підприємства.

Міжнародний стандарт бухгалтерського обліку 7 «Звіти про рух грошових коштів» не передбачає жорсткої регламентації змі­сту Звіту про рух грошових коштів та порядку його подання. Так. відзначається, шо підприємство подає у звіті рух грошових кош­тів від операційної, інвестиційної та фінансової діяльності най­більш прийнятним для нього способом.

Комітет з Міжнародних стандартів бухгалтерського обліку до­зволяє застосовувати різний перелік статей звіту, але вимагає, шоб інформація була достатньою мірою деталізована.

Складання Звіту про рух грошових коштів включає чотири етапи:

1) визначення грошових потоків від операційної діяльності:

2) визначення грошових потоків від інвестиційної діяльності:

3) визначення грошових потоків від фінансової діяльності:

4) узагальнення одержаної інформації у вигляді Звіту про рух грошових коштів.

Такий підхід до подання інформації у Звіті про рух грошових коштів дає можливість визначити загальну суму змін у складі грошових коштів та їх еквівалентів, а також їх залишки на кінець звітного періоду. Ця інформація подається разом із залишками грошових коштів та їх еквівалентів на початок звітного періоду у заключній частині Звіту про рух грошових коштів.

Таким чином, згідно з Міжнародним стандартом бухгалтерсь­кого обліку 7 Звіт про рух грошових коштів містить чотири скла­дові, а саме:

1. Рух грошових коштів від операційної діяльності.

2. Рух грошових коштів від інвестиційної діяльності.

3. Рух грошових коштів від фінансової діяльності.

4. Загальні зміни у складі грошових коштів та їх залишки на початок і кінець звітного періоду.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 105; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты