Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Характеристика Звіту про зміни у власному капіталі та Приміток до фінансової звітності




Важливою складовою фінансової звітності зарубіжних підприємств є Звіт про зміни у власному капіталі (Statement of Changes in Equity), який мас велике практичне значення у забез­печенні корисною інформацією про їхні власні фінансові ресурси всіх зацікавлених користувачів. Цей звіт містить інформацію про всі зміни у власному капіталі протягом звітного періоду внаслі­док операцій з власниками капіталу, а також впливу статей дохо­дів та витрат, прибутку або збитку, які визнаються безпосередньо у складі власного капіталу.

Вимоги стосовно подання інформації про зміни у власному капіталі викладено у Міжнародному стандарті бухгалтерського обліку 1 «Подання фінансових звітів». Згідно з цим стандартом підприємства повинні подавати окремим компонентом своєї фі­нансової звітності звіт, в якому наводиться:

— чистий прибуток або збиток за певний період;

— суми за кожною статтею доходів та витрат, які визнаються у складі власного капіталу, і загальна сума за цими статтями:

— загальна сума доходів і витрат за період (підсумок попере­дніх статей) з окремим виділенням суми, шо відноситься до вла­сників капіталу материнської компанії та до частки меншості:

— кумулятивний вплив на кожний компонент аласного капіта­лу змін в обліковій політиці та виправлення суттєвих помилок, ви­знаних згідно з Міжнародним стандартом бухгалтерського обліку 8 «Облікові політики, зміни в облікових оцінках та помилки».

Крім того, у Звіті про зміни у власному капіталі або в Приміт­ках підприємства повинні подавати інформацію про:

— операції з власниками капіталу та виплати власникам диві­дендів:

— залишки нерозподіленого прибутку (непокритого збитку) на початок і кінець звітного періоду, а також зміни за період:

— узгодження балансової вартості кожного класу вкладеного капіталу і кожного резерву на початок і кінець звітного періоду з відображенням кожної зміни окремо.

Слід зазначити, иго Міжнародним стандартом бухгалтерського обліку 1 «Подання фінансових звітів» передбачається подання інформації про зміни у власному капіталі в цьому звіті не менше ніж за два періоди — звітний і попередній.

Другий (альтернативний) підхід до подання інформації про зміни у власному капіталі передбачає відображення у Звіті лише визнаних у складі власного капіталу доходів та витрат, а також прибутків та збитків. Згідно з цим підходом узгодження залишків власного капіталу, резервів, нерозподіленого прибутку на поча­ток і кінець звітного періоду, інші зміни у власному капітані (ін­вестиції власників, розподіл прибутку між ними тошо) розкрива­ються у Примітках до фінансової звітності.

Отже, зарубіжний досвід свідчить, шо кожна країна мас право самостійно вирішувати питання стосовно доцільності, змісту, структури та методики складання звітності про зміни у власному' капіталі. Так. наприклад, в Російській Федерації Звіт про зміни капіталу (форма № 3) подається у складі пояснень до Бухгалтер­ського балансу та Звіту про прибутки і збитки за результатами фінансового року.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 108; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты