Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Препарати ацетилсаліцилової кислоти




  • Кислота ацетилсаліцилова (Acetylsalicylic acid) *, **

Фармакотерапевтична група:B01AC06 - антитромботичні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:дезагрегантна, аналгетична, жарознижувальна, протизапальна дія; пригнічує агрегацію тромбоцитів шляхом блокування синтезу тромбоксану А2; механізм її дії полягає у незворотній інактивації ферменту циклооксигенази (ЦОГ-1); зазначений інгібуючий ефект особливо виражений для тромбоцитів, оскільки вони не здатні до ресинтезу вказаного ферменту; визнають також, що ацетилсаліцилова кислота виявляє й інші інгібуючі ефекти на тромбоцити; завдяки зазначеним ефектам, її застосовують при багатьох судинно-васкулярних захворюваннях.

Показання для застосування ЛЗ:для зниження ризику смерті у пацієнтів з підозрою на г. ІМ; смерті у пацієнтів, які перенесли ІМ ВООЗ; транзиторних ішемічних атак (ТІА) та інсульту у пацієнтів з ТІА; захворюваності і смерті при стабільній і нестабільній стенокардії; для профілактики тромбозів і емболій після операцій на судинах (черезшкірна транслюмінарна катетерна ангіопластика (РТСА), ендартеректомія сонної артерії, аортокоронарне шунтування (CABG), артеріовенозне шунтування); тромбозів глибоких вен і емболій легень після довготривалої іммобілізації (після хірургічних операцій); ІМ у пацієнтів з високим ризиком розвитку серцево-судинних ускладнень (ЦД, контрольована АГ) та особам із багатофакторним ризиком серцево-судинних захворювань (гіперліпідемія, ожиріння, тютюнопаління, літній вік та ін.); для вторинної профілактики інсульту.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:призначають дорослим та дітям старше 16 років внутрішньо до їди; для зниження ризику смерті в пацієнтів із підозрою на г. ІМ застосовують препарат у дозі 100 мг/добу; для зниження ризику смерті в пацієнтів, які перенесли ІМ застосовують 100 мг/добу; для вторинної профілактики інсульту застосовують препарат у дозі 100 мг/добу ВООЗ; для зниження ризику ТІА та інсульту в пацієнтів з ТІА застосовують 100 - 200 мг/добу; для зниження ризику розвитку захворювання і смерті у пацієнтів зі стабільною і нестабільною стенокардією: від 100 мг/добу; для профілактики тромбозів і емболій після операцій на судинах (черезшкірна транслюмінарна катетерна ангіопластика, ендартеректомія сонної артерії, аортокоронарне шунтування, артеріовенозне шунтування) застосвують від 100 мг до 300 мг на добу; для профілактики тромбозів глибоких вен і емболій легень після довготривалого стану імобілізації (після хірургічних операцій) - 100 – 200 мг/добу або 300 мг/добу через день; для профілактики ІМ в пацієнтів із високим ризиком розвитку серцево-судинних ускладнень (ЦД, контрольована АГ) та особам з багатофакторним ризиком серцево-судинних захворювань (гіперліпідемія, ожиріння, тютюнопаління, літній вік) застосовують 100 мг/добу; дозування 300 мг на добу може короткочасно застосовуватися за терапевтичними показаннями.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:диспепсія, біль в епігастральній ділянці та абдомінальний біль, запалення ШКТ, ерозивно-виразкові ураження ШКТ, які можуть в поодиноких випадках спричинити шлунково-кишкові геморагії і перфорації з відповідними лабораторними показниками та клінічними проявами; підвищення ризику розвитку кровотеч (інтраопераційні геморагії, гематоми, кровотечі з органів сечостатевої системи, носові кровотечі, кровотечі з ясен, геморагії ШКТ, мозкові геморагії); геморагії можуть призвести до г. і хр. постгеморагічної анемії/залізодефіцитної анемії з відповідними лабораторними проявами і клінічними симптомами (астенія, блідість шкірного покриву, гіпоперфузія); гіперчутливість до саліцилатів –висип, кропив’янка, набряк, свербіж; у хворих на БА - збільшення частоти виникнення бронхоспазму; АР, які потенційно вражають шкіру, респіраторний тракт, ШКТ і кардіоваскулярну систему; дуже рідко - тяжкі реакції, включаючи анафілактичний шок; транзиторна печінкова недостатність із підвищенням рівня трансаміназ печінки; запаморочення і дзвін у вухах.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до саліцилатів; хр. астма, спричинена застосуванням саліцилатів або НПЗЗ в анамнезі; г. пептичні виразки; геморагічний діатез; виражена ниркова недостатність; виражена печінкова недостатність; виражена СН; комбінація з метотрексатом у дозуванні 15 мг/тиждень або більше; III триместр вагітності.

Форми випуску ЛЗ:табл. кишковорозчинні по 75 мг, по 81 мг, по 100 мг; табл., вкриті плівковою оболонкою, кишковорозчинні по 50 мг, по 75 мг, по 100 мг, 150 мг, по 325 мг.

Торгова назва:

I. АСПЕКАРД, ТОВ "Стиролбіофарм", м. Горлівка, Донецька обл., Україна
АЦЕКАРДИН, ВАТ "Фітофарм", м. Артемівськ, Донецька обл., Україна
АЦЕКОР КАРДІО, ТОВ "НВФ "Мікрохім", м. Рубіжне, Луганська обл., Україна
ЛОСПИРИН®, КУСУМ ХЕЛТХКЕР ПВТ. ЛТД./ТОВ "КУСУМ ФАРМ", м. Суми, Індія/Україна
ТРОМБОЛІК-КАРДІО, ЗАТ "Технолог", м. Умань, Черкаська обл., Україна
II. АСПІРИН КАРДІО, Байєр АГ/Байєр Біттерфельд ГмбХ/Кіміка Фармасьютика Байєр С.А./Байєр Шерінг Фарма АГ, Німеччина/Німеччина/Іспанія/Німеччина
ГОДАСАЛ®, Др. Р. Пфлегер Хімічна фабрика ГмбХ, Німеччина
ЕКОРИН, ЮСВ ЛІМІТЕД, Індія
РЕОКАРД®, Юніфарм, Інк., США
ТЕРАПІН, Сагмел, Інк., США
ТРОМБО АСС 50 мг, ТРОМБО АСС 75 мг, ТРОМБО АСС 100 мг, Ланнахер Хейльміттель ГмбХ, Австрія
ТРОМБОГАРД, АДІФАРМ ЕАТ, Болгарія

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 63; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.013 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты