Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Процес навчання у ВНЗ. Його провідні характеристики, таосновні принципи.




Навчання у ВНЗ - цілеспрямований, педагогічно організований процес підготовки майбутніх фахівців на основі оволодіння систематизованими науковими знаннями та способами діяльності.

Складовими частинами навчання є процес викладання й учіння.

ВиклАдання - діяльність викладача спрямована на управління навчально- пізнавальною діяльністю студентів ца основі врахування закономірностей, принципів, методів, форм і засобів навчання.

Як організатор освітньої діяльності викладач у процесі навчання :

1) ставить пізнавальні завдання перед студентами;

2) подає нові знання, формує уміння;

3) організовує самостійну роботу студентів із усвідомлення, узагальнення, закріплення, застосування знань; /

4) контролює набуті знання, вміння, навички тощо.

Учіння - це цілеспрямований прюцес засвоєння студентами знань, формування умінь і навичок, регламентованих навчальними планами та програмами, перетворення їх у професійну компетентність.

Процес учіння складається з компонентів:

- Сприйняття нового матеріалу

- Розуміння, усвідомлення, осмислення сприйнятого

- Узагальнення та систематизація

- Запам'ятовування та закріплення знань

- Практичне застосування у нестандартній ситуації, формування умінь.

В умовах сучасного навчального процесу у ВНЗ викладачі та студенти мають бути рівноправними партнерами, будувати колегіальні відносини. Такий, характер навчання називається особистісно-орієнтораним.

Загалом процес навчання має такі компоненти:

1. визначення мети діяльності та можливих результатів;

2. виклад або пошук знань;

3. засвоєння знань і вмінь;

4. контроль чи самоконтроль;

5. застосування знань та вмінь на практиці.

Процес навчання визначається зовнішніми та внутрішніми чинниками. До внутрішніх чинників належать особисті якості людини, рівень розвитку, мислення, пам'яті тощо. До зовнішніх. чинників належать зміст навчання, знання, уміння викладача. Є три рівні засвоєння знань і способі діяльності студентів : репродуктивний рівень - знання фактів, явищ, подій, правил і їх відтворення без суттєвих змін; конструктивний рівень - знання, здобуті в результаті комбінування, переконструювання знань репродуктивного рівня; творчий рівень - знання і вміння, здобуті в ході самостійної пошукової діяльності студентів.

До . основних характеристик процесу навчання належать також його принципи. Принципи навчання - це вихідні положення процесу навчання, які впливають на його ефективну організацію. У навчальному процесі вищої школи.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 115; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты