Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Основні вимоги до змісту і оформлення підручників, навчально-методичних посібників та інших навчальних книг з соціально-педагогічних дисциплін.




Підручник - це видання, яке містить систематизований виклад дисципліни, відповідає програмі дисципліни й офіційно затверджене як такий вид видання.

Посібник - навчальне видання, що частково чи повністю замінює або доповнює підручник, котрий містить додаткові найновіші та додаткові відомості й офіційно затверджене як такий вид видання.

Дидактичні вимоги до підручників:

1) науковість змісту навчального матеріалу, чітка логічність його викладу;

2) ясність, точність, простота, доступність, діалогічність викладу матеріалу, що дає можливість студентові самостійно працювати з текстом;

3) чіткість формулювання визначень, понять, правил, законів, ідей;

4) пропорційний розподіл навчального матеріалу за розділами й параграфами;

5) ілюстрованість, унаочнення підручника, наявність схем, фотографій;

6) відповідне видавниче оформлення, поліграфічне й технічне виконання, виділення головного шрифтом.

7) Компоненти підручника: текст і поза текстові елементи.

Текст (становить 60-97% загального обсягу підручника). Текст - це структурований елемент підручника, який розкриває зміст навчальної програми дисципліни, забезпечує послідовний і аргументований виклад.

Текст поділяється на три основні види:

1) Основний текст підручника (посібника) - дидактично та методично оброблений і систематизований автором навчальний матеріал. Він виконує теоретично-пізнавальну й інструментально-практичну, інформаційну функції. Основний текст може бути поділений на частини, розділи, глави, параграфи, абзаци.

2) Додатковий текст пояснює, тлумачить і доповнює основний текст і може складатись із документів, великих художніх творів, статистичних матеріалів, зразків діяльності. Додатковий текст може сягати 10% обсягу підручника.

3) Пояснювальний . текст виконує функцію додатково-супровідного апарату підручника (передмова, методичні вказівки, вступ до основних частин, примітки й роз'яснення, термінологічні словники, показники скорочень, іменні та предметні покажчики). Пояснювальний текст може сягати 10% обсягу підручника.

Поза текстові елементи:

1) апарат організації засвоєння матеріалу (вправи, тести, завдання);

2) ілюстративні матеріали-(малюнки, графіки, таблиці);

3) апарат орієнтування (титулка, зміст підручника, список літератури).

Усі структурні частини підручників мають власні заголовки, які можуть бути таких видів:

- тематичні;

- нумераційні;

- літерні.

Особливе місце в навчальному процесі сучасних ВНЗ посідають електронні підручники, кількість яких має тенденцію до збільшення.

Електронний підручник — підручник, виконаний в електронному (цифровому) форматі HTML, який допускає гіперпосилання, графіку, мову диктора, реєстраційні форми, інтерактивні завдання, мультимедійні ефекти; включення елементів анімації та комп'ютерних ігор; забезпечує інтерактивність, режими самонавчання, можливість самоконтролю, поширюється на компакт-дисках.

Розробка електронних підручників та посібників передбачає дотримання таких специфічних принципів:

- модульність;

- наявність та чіткість визначення навчальних цілей;

- локанічність викладу;

- орієнтація на самоосвіту;

- інтерактивність (звернення до читача, запрошення його до міркувань та відповідей);

- наявність елементів супроводу;

наявність зручного та дружнього щодо користувача інтерфейсу

 

60 Характеристика лекційно-практичної системи навчання у підготовці соціального педагога

Навчальний процес денної, заочної, вечірньої форм організовується на основі предметно-курсової (практично-лекцшноі) системи навчання Особливостями її є те, що студенти, котрі вступили на перший курс, розподіляються в академічні групи й повинні семестр за семестром, курс за курсом:

1) навчатися за однією структурно-логічною схемою підготовки;

2) відвідувати заняття за одним навчальним планом;

3) складати всі передбачені контрольні заходи (міжсесійні - контрольні роботи, колоквіуми тощо та сесійні - заліки, екзамени);

4) проходити передбачені навчальним планом практики;

5) виконувати завдання самостійної й індивідуальної роботи, писати реферати, курсові тощо.

Порівняємо курсову систему організації навчання у вищих закладах освіти із класно-урочною системою: Спільне:

1) комплетування тих, хто навчається, у групи класи»

2) відвідування навчальиних занять є обовязковим;

3) поділ навчального року на два семестри;

4) наявність підсумкового контролю;

5) навчання має приблизно однакову структуру й компоненти

Відмінні риси курсової а класноуросної систем наведене в табл 2.1

Параметр порівняння Курсова система Класноуросна-система  
Вікові характеристики Академ групи можуть бути різновікові Класи одновіковими  
Провідні форми організації навчання Навчальнв • -заняття (лекції, семвнари, практичні, лабораторні, індивідуальне заняття, самостійна робота, практики) Уроки, факультативи, екскурсії.  
     
Організація повідомлення, усвідомлення, засвоєння знань та їх відтворення Розєднане в часі - на лекції повідомляють, а на семінарських, практичних, лабораторних заняттях усвідомлюють, відтворюють. Усі зазначені процеси відбуваються комплексно та взаємоповязано під час уроків
Субєкти оргпгізації та проведення основних форм організації навчання Лекції читає професор, доцент, а практисні заняття проводить викладач, асистент. Уроки з певного навчального предмета проводить один учитель.
Самостійне здобуття знань та їх практичне застосування Студентам відводиться знасна частина часу на самостійну навчальну і пошукову роботу та практичну підготовку Самостійна робота зосереджена на повторенні й закріпленні вивсеного на уроці

У ВНЗ може застосовуватись не тільки предметно-курсова, а й індивідуальна система навчання, яка практикується у багатьох ВНЗ високорозвинених країнах.

Спільне:

1) форми організації навчання однакові;

2) форми семестрового контролю однакові;

3) присутня теоретисна і практисна підготовка студентів.

Відмінні риси курсової й індивідульної системи на веденов таблиці 2.2

Параметр порівняння Курсова система Індивідкальна система
Строк навчання Регламентована для всіх студетів однакова Тривалість навчання визначає студент (він може прискорити або уповільнити його в межах дозволеного)
Вивчення навчальних дисциплін Усі студенти академічної групи вивчають в однаковій послідовності всі навчальні дисципліни Черговість вивчення навчальних дисциплін може визначати сам студент за певної регламентованою структурно-логічною схемою,
    особливо це стосується вибіркових дисциплін  
Розклад навчальних занять Спільний розклад для всіх студентів академічної групи Переважає індавідальний розклад, який формується шляхом записування студента до того чи іншого викладача (для вивчення пеної навчальної дисципліни)  
Підсумковий контроль Студенти академ групи одночасно (відповідно до розкладу складають заліки й екзамени) Студент регулює черговість заліків, езаменів індивідуально в міру підготовки.  

Часто практикується і змішана (інтегрована) система: у перші роки навчання курсова система, а на старших курсах - індивідуальна.

Кожна із систем організації навчання у ВНЗ має преваги та недоліки.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 399; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты