Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Організація роботи комітетів Верховної Ради України




Комітети Верховної Ради України – це постійно діючі депутатські органи українського парламенту, покликані своєю роботою сприяти безперервній діяльності єдиного органу законодавчої влади. Комітети – допоміжні органи Верховної Ради України, що повинні забезпечувати реалізацію парламентом його функцій і наділені для цього відповідними повноваженнями. Вони відповідальні перед Верховною Радою України за свою діяльність і їй підзвітні.

Правовий статус комітетів закріплений Конституцією, Регламентом Верховної Ради України, Законом «Про комітети Верховної Ради України» від 4 квітня 1995 р. і положеннями про комітети, які затверджує парламент. Особливість правового статусу комітетів полягає в тому, що вони, будучи органами Верховної Ради України, не являють собою самостійну систему органів державної влади.

Перелік комітетів, функціональну спрямованість їх діяльності визначає Верховна Рада України з урахуванням важливості проблем державного, господарського, соціально-культурного будівництва, а також завдань, що стоять перед парламентом. Комітети створюють за функціональним і галузевим принципом. Функціональні комітети виконують одну або декілька функцій і їх діяльність не пов’язана з певною галуззю народного господарства (наприклад, з питань бюджету, свободи слова й інформації). Галузеві комітети розглядають проблеми однієї або декількох галузей господарського або соціально-культурного будівництва (наприклад, з питань науки та освіти, будівництва, транспорту і зв’язку).

До складу комітету входять голова, перший заступник голови, заступник голови, секретар і члени комітету. Структурні підрозділи комітетує підкомісії та робочі групи.

Підкомісію створюють для забезпечення конкретних напрямків діяльності у складі не менше трьох членів комітету. Члени комітету можуть входити до складу декількох підкомісій. Голову підкомісії обирають на засіданні комітету відкритим голосуванням більшістю голосів.

Робочі групи створюють для підготовки законопроектів, проектів актів комітету. До їх складу входять члени комітету, народні депутати, що не є членами комітету, співробітники Секретаріату, науково-дослідних установ і навчальних закладів, фахівці-практики, автори проектів. Очолює робочу групу народний депутат, якщо він в ініціативному порядку бере на себе відповідальність за підготовку законопроекту.

Комітети формують із числа народних депутатів на першій сесії Верховної Ради нового скликання на термін її повноважень. Утворюють комітети після формування і реєстрації фракцій. Кількісний склад кожного комітету визначає Верховна Рада України, але депутат може бути членом лише одного комітету.

Кандидатури для обрання голів комітетів і їх членів висувають на засіданнях депутатських груп і фракцій відповідно до квот пропорційного представництва з урахуванням згоди депутатів. Квоту встановлює Погоджувальна рада.

Голів комітетів обирають за списком у цілому без обговорення шляхом поіменного голосування, за результатами якого приймають постанову Верховної Ради України. Список кандидатур на посади голів комітетів подає до Верховної Ради Погоджувальна рада депутатських фракцій (груп). Такий список повинен містити назви всіх комітетів, прізвища, імена, по батькові відповідних кандидатів, дані про їх партійну належність, розрахункову квоту пропорційного представництва кожної групи і фракції. Цей список поширюють серед депутатів. Кожному кандидату на посаду голови комітету надають слово для виступу.

Членів комітетів обирають списком без обговорення шляхом поіменного голосування.

Перших заступників голів комітетів Верховна Рада України обирає в порядку, установленому для обрання голів комітетів. Заступника голови комітету обирають на засіданні комітету за пропозицією його голови більшістю голосів від загального складу комітету.

У разі потреби Верховна Рада України може створювати нові комітети, реорганізовувати раніше створені, змінювати їх персональний і кількісний склад.

Голова комітету може бути відкликаний Верховною Радою України за його письмовою заявою, у зв’язку з його незадовільною роботою, а також з інших обставин, що роблять неможливим виконання ним своїх обов’язків. Пропозицію про відкликання голови комітету вносить Голова Верховної Ради України або відповідний комітет згідно з рішенням, прийнятим не менше ніж третиною депутатів від фактичної кількості членів комітету.

Якщо питання про відкликання вносить комітет, Верховна Рада України заслуховує доповідь із цього питання одного з членів комітету і голови комітету про його діяльність на цій посаді. У постанові парламенту про відкликання голови комітету вказують причину відкликання, яку фіксують у його трудовій книжці.

Депутати, які входять до складу однієї фракції або групи або є членами різних фракцій, можуть за взаємною згодою обмінятися місцями членів комітетів, але не більше одного разу на рік. Для цього подають заяву на ім’я Голови Верховної Ради України, засвідчену заявником і уповноваженим представником фракції.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 90; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты