Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Класифікація засолених ґрунтів




Засолені ґрунти розділяються на дві групи: власне засолені і солонцеві.

Якщо розглянути ґрунтовий розчин (рис.17.1) то до його складу входять іони легкорозчинних солей і більші як правило, від’ємно заряджені колоїдні частинки, які притягують катіони. Ці частинки називають ґрунтовим поглинаючим комплексом (ГПК). Так як частинки, що складають ГПК заряджені від’ємно то вони поглинають катіони (Ca+2, Mg+2, Na+1) та іони водню (Н+1). Тому при хімічному аналізі всі іони поділяють на два типи: іони легкорозчинних солей та іони поглинуті колоїдними частинками ГПК.

Рис. 17.1. Схема ґрунтового розчину

При підвищеному вмісті легкорозчинних солей, що переходять у водну витяжку, ґрунти називають власне засоленими. Власне засолені ґрунти в свою чергу поділяються на солончаки, солончакові та солончакуваті, а солонцеві – на солонці та солонцюваті.

При підвищеному вмісті іонів натрію у ГПК ґрунти називають солонцями.

Головним діагностичним показником власне засолених ґрунтів є підвищений вміст легкорозчинних солей в ґрунтовому профілі.

За вмістом водорозчинних солей (ступенем засолення) засолені ґрунти розділяються на незасолені, слабко-, середньо-, дуже засолені і дуже сильно засолені або солончаки.

За типом засолення (переважаючі солі) засолені ґрунти поділяються за аніонами на хлоридні, сульфатно-хлоридні, хлоридно-сульфатні, сульфатні, хлоридно-содо­ві, содово-хлоридні, сульфатно-содові, содово-сульфатні, сульфатно- або хлоридно-гідрокарбонатні, а за катіонами – на натрієві, магнієво-натрієві, кальцієво-натрієві, кальцієво-магнієві, магнієво-кальцієві. В типі засолення ґрунту пере­ва­жають іон ставиться на останнє місце. Основні типи засолень ґрунтів за хімічним складом наведені в табл. 17.1 та рис. 17.2.

При оцінці гіпсоносних ґрунтів, тобто ґрунтів які містять поряд з легкорозчинними (токсичними) солями гіпс, враховується хімічний склад не тільки загального засолення (який буде практично завжди сульфатний), але і токсичних солей.

Токсичні – це легкорозчинні солі, що переходять у водну витяжку при співвідношенні маси ґрунту до об’єму дистильованої води 1:5, без врахування гіпсу та карбонатів кальцію.

Сольовим називається шар ґрунту або материнської породи, який містить легкорозчинні солі в кількості, що перевищує емпірично встановлені межі токсичності для середньосолестійких культур.

В залежності від глибини залягання сольового шару незрошувані засолені ґрунти поділяють на солончаки, солончакові та солончакуваті ґрунти. Солончакуваті, в свою чергу, поділяють на високосолончакуваті, солончакуваті, глибокосолончакуваті та глибокозасолені. Зрошувані ґрунти поділяють на солончаки, солончакові, солончакуваті та глибокозасолені (табл. 17.2).

 



Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 81; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты