Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ТЕМА №10.




АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ

 

Адміністративна відповідальність в позитивному (перспективному) та ретроспективному (негативному) аспектах. Адміністративна відповідальність як вид юридичної відповідальності та інститут адміністративного права. Спільні риси адміністративної відповідальності та юридичної відповідальності. Критерії відмежування адміністративної відповідальності від інших видів юридичної відповідальності: за підставами її застосування; за органами, які її застосовують тощо. Основні ознаки адміністративної відповідальності: є засобом охорони встановленого правопорядку; нормативно визначена й полягає в застосуванні санкцій адміністративних правових норм та ін. Похідні ознаки адміністративної відповідальності: її підставою є не тільки проступки, передбачені нормами адміністративного права, а й порушення, передбачені нормами інших галузей права; полягає в застосуванні до винних адміністративних стягнень тощо.

Поняття адміністративно-деліктного права. Підстави адміністративної відповідальності: нормативна, фактична, процесуальна. Право притягати до адміністративної відповідальності. Особливий порядок притягнення до адміністративної відповідальності. Поняття адміністративного правопорушення та його юридичний склад. Види адміністративних правопорушень. Вчинення адміністративного правопорушення умисно та з необережності. Виняткові заходи адміністративної відповідальності.

Суб’єкти адміністративної відповідальності. Вік, після досягнення якого настає адміністративна відповідальність. Адміністративна відповідальність неповнолітніх осіб. Адміністративна відповідальність посадових осіб. Особлива відповідальність іноземців і осіб без громадянства. Обставини, що пом’якшують адміністративну відповідальність (щире розкаяння винного, добровільне відшкодування збитків та ін.). Обставини, що обтяжують відповідальність (вчинення правопорушення групою осіб, втягнення неповнолітнього у правопорушення тощо). Крайня необхідність, необхідна оборона, неосудність як обставини, що виключають адміністративну відповідальність. Звільнення від адміністративної відповідальності. Поняття і мета адміністративних стягнень. Класифікація адміністративних стягнень. Основні і додаткові адміністративні стягнення. Загальні правила накладення стягнення за адміністративне правопорушення.

 

 



Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 66; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты