Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ТЕМА №11.




ПОНЯТТЯ, ОЗНАКИ ТА ЮРИДИЧНИЙ СКЛАД АДМІНІСТРАТИВНОГО ПРАВОПОРУШЕННЯ

 

Адміністративне правопорушення як фактична підстава настання юридичної відповідальності, його поняття та ознаки (суспільна небезпека, протиправність тощо). Відмінність адміністративного правопорушення від кримінального злочину. Ступінь суспільної небезпеки. Вчинення адміністративного правопорушення вдруге та його наслідки. Співвідношення понять «адміністративне правопорушення» та «адміністративний проступок». Поняття невинного заподіяння шкоди, крайньої необхідності та необхідної оборони.

Юридичний склад адміністративного правопорушення (об’єкт, об’єктивна сторона, суб’єкт, суб’єктивна сторона). Класифікація складів адміністративного правопорушення за різними критеріями: залежно від ступеня суспільної небезпеки, залежно від характеру шкоди, залежно від суб’єкта проступку, залежно від структури, за особливостями конструкції. Об’єкт адміністративного правопорушення: поняття, ознаки. Види об’єктів адміністративного правопорушення: загальний; родовий; безпосередній. Об’єктивна сторона адміністративного правопорушення: поняття та ознаки. Основні й факультативні складові об’єктивної сторони. Суб’єкти адміністративних правопорушень та вимоги щодо їх правосуб’єктності. Поняття деліктоздатності. Види суб’єктів адміністративних правопорушень. Посадові особи як суб’єкти адміністративних правопорушень. Суб’єктивна сторона адміністративного правопорушення: поняття й ознаки (вина, мотив, мета). Вина, її ступінь та форми. Особливості вчинення адміністративного правопорушення умисно та з необережності. Види умислу: прямий; непрямий. Форми необережності: самовпевненість; недбалість. Співвідношення понять «мотив» і «мета».

Види адміністративних правопорушень, що включені до Кодексу України про адміністративні правопорушення: адміністративні правопорушення в галузі охорони праці і здоров’я населення; адміністративні правопорушення, що посягають на власність; адміністративні правопорушення у сфері охорони природи, використання природних ресурсів, охорони культурної спадщини тощо. Корупційні правопорушення. Особливості адміністративних правопорушень, що посягають на здійснення народного волевиявлення та встановлений порядок його забезпечення. Окремі види адміністративних правопорушень, передбачених іншими нормативно-правовими актами України.

 

 



Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-13; просмотров: 60; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты