Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Інноваційна політика. Етапи розробки товарів і послуг.




Інноваційна політика є одним із складників товарно-асортиментної стратегії підприємства. Вона пов'язана з розробкою та впровадженням нових технічних наукових і економічних ідей спрямованих на задоволення потреб споживача, забезпечення комерційних цілей розробника (виробника).

Розробка нових товарів дає змогу виробнику:

1 Створити свій позитивний імідж (новатор, лідер ринку, галузі). Привернути увагу до своєї компанії (наприклад, провідні авто концерни "AUDI", "Mersedes" обов'язково презентують кожний рік декілька нових моделей авто).

2 Знизити витрати щодо задоволення потреб споживачів. Іноді виробники створюють нові, більш дешеві види продукції та підвищують її конкурентоспроможність за ціною споживання.

3 Забезпечити своєчасну заміну товарами, які морально застаріли або попит у яких на ринку зменшується на нові, більш рентабельні.

4 Вийти на нові ринки за новою продукцією. Наприклад, розробка іграшок для західних країн потребує більш вимогливого ставлення їх до якості. Але це можливість заробітку додаткового прибутку.

5 Використати виробничі потужності, залишки та відходи сировини, ідеї та можливості робітників підприємства.

Поняття "новий товар" розцінюються, як продукт, що видається споживачам у якості нового та сприймається також новим.

Часто ми бачимо у рекламі або у магазині товари, які пропонуються як нові. Але ми помічаємо, що змінена упаковка, етикетка, розфасування, дизайн виробу. Чи можна це вважати інновацією?

Розглянемо типи нових товарів.

1 Принципово новий товар, який задовольняє деякі потреби споживачів, які раніш не задовольнялися (наприклад, ліки від раку, телевізор - передача звуку та зображення на відстань).

2 Товар із принципово новими характеристиками (наприклад, телефон - це принципово новий товар, а мобільний телефон - товар із принципово новими характеристиками, кольоровий телевізор, цифрова фотокамера).

3 Товар із покрашеними характеристиками (наприклад, кольоровий телевізор із плоским екраном).

4 Модифіковані товари. Модифікація - це незначна зміна в товарі з метою забезпечення привабливості у споживача (наприклад, зміни у дизайні, упаковці, введення нових функцій контролю або відмова від неважливих для споживача функцій пристрою).

5 Товари-імітатори. Спроба виробником створити популярний товар іншої фірми в своєму виконанні. Імітація може бути успішною або ні (наприклад, перші моделі "Жигулів" (ВАЗ) були імітацією моделів італійського концерну "FIAT").

Процес розробки нових товарів (послуг) у кожній компанії проходе по-різному, але здебільшого він вміщує декілька обов'язкових етапів:

Перший етап. Пошук (генерація) ідей нових товарів. Для цього застосовують кілька десятків методів.

"Мозкова атака" - запрошуються фахівці, по черзі висловлюють свої пропозиції щодо створення продуктів. Нікому не дозволяється коментувати ці ідеї, висловлювати своє ставлення до них.

"Метод контрольних запитань" відрізняється тим, що запрошеним фахівцям пропонується відповісти на 9 запитань:

1 Яке нове застосування можна запропонувати для об'єкта?

2 Який інший об'єкт подібний до даного і що можна скопіювати?

3 Які модифікації можна отримати завдяки обертанню, вигину, скручанню, повороту, зміні функцій, кольору, форми контуру?

4 Що у технічному об'єкті можна зменшити (ущільнити, стиснути, прискорити, звузити, подрібнити)?

5 Що у технічному об'єкті можна збільшити (розміри, міцність, кількість елементів і т. п.)?

6 Що у технічному об'єкті можна замінити?

7 Що у об'єкті можна переробити?

8 Що у об'єкті можна зробити навпаки?

9 Які нові комбінації елементів можливі?

Джерелами ідей можуть бути фахівці виробника, споживачі, консультанти (див. табл. 7.1).

 

Таблиця 7.1 - Можливі джерела ідей нових товарів

Внутрішні Зовнішні
- дослідження фірми-виробника; - аналіз виробничих процесів; - дослідження ринку; - торгівельні представники; - діяльність з обслуговування клієнтів; - пропозиції керівництва компанії; - пропозиції співробітників компанії. - товари конкурентів; - побажання клієнтів; - скарги клієнтів; - пропозиції клієнтів; - рекомендації фахівців-консультантів; - пропозиції постачальників і посередників; - тенденції на ринку.

 

Другий етап. Оцінка та відбір ідей. Після того як ідеї зібрані підприємство відбирає дійсно перспективні. Для цього застосовують критерії відбору:

- відповідність цілям компанії;

- фінансові можливості реалізації;

- актуальність своєчасність реалізації;

- маркетингові можливості забезпечення успіху ідеї на ринку;

- наявність виробничих потужностей, матеріалів, фахівців-виконавців.

Третій етап. Бізнес-аналіз. Необхідно виконати дослідження, мета якого визначити корисність реалізації ідеї для виробника та споживача. Для цього потрібні дані про розмір ринку, склад потенційних клієнтів, можливу ціну реалізації, розмір прибутків, конкурентоспроможність виробу.

До цього слід додати фінансовий аналіз - витрати грошових коштів, джерела їх надходження, фінансові потоки.

Четвертий етап. Розробка продукту. На цій стадії проекту створюється реальна модель або зразок продукту. Вже на цій стадії слід постійно вивчати вимоги клієнтів, тенденції науки, моди, виробництва.

П'ятий етап. Ринкове тестування (пробний маркетинг). Потрібно оцінити, як ринок сприйме продукт, які будуть до нього зауваження, наскільки успішними будуть маркетингові зусилля. Для цього обирають невеликий сегмент споживачів, який відображає думку інших потенційних покупців.

Шостий етап. Комерційна реалізація проекту (серійне виробництво). Продукт виводиться на цільовий ринок, реалізується комплекс маркетингу (4"Р") у повному обсязі.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-09; просмотров: 89; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты