Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Завдання 36.




Підприємство отримало в банку позичку в сумі 700 тис. грн. од. на три місяці з 15% річних під заставу майна. Сума угоди про заставу 1100 тис. грн. Позичка видана на придбання сировини для виробництва нової продукції. Через місяць після надання позички банк на місці встановив, що не виконуються роботи з пусконалагодження обладнання, на якому повинна виготовлятися нова продукція. Сировина оплачена за рахунок позички і завезена на склади підприємства. Підприємство не ставить перед банком клопотання про пролонгацію позички. Воно сподівається надолужити прогаяне за рахунок двозмінної організації робіт з пусконалагодження.

1.Які заходи повинен здійснити банк для запобігання виникнення проблемної позички.

2. Яким чино банк може захистити свої інтереси , щоб не понести збитків і не заморозити капітал в неліквідних активах, якщо не вдасться цими заходами запобігти виникненню простроченої позички?

3. Яку суму боргу повинне сплатити підприємство банку, якщо вся позичка буде погашена через рахунок прострочених позичок?

4. У чому полягає механізм примусового стягнення боргу ?

5. За яких додаткових до цієї задачі умов може бути розглянуте питання про надання відстрочки погашення позички?

 

Завдання 37.

До АКБ „Бізнесбанк” звернулась Компанія „Експоцентр” з проханням надати кредит на поповнення оборотних коштів терміном на 1 рік. У забезпечення кредиту пропонуються цінні папери (акції ВАТ „Інвестбуд”) у кількості 1000 шт. номінальною вартістю 100 грн., що належать позичальнику на правах власності. За минулий рік акція ВАТ „Іінвестбуд” дала дивіденд у розмірі 20 грн., у поточному році дивіденд очікується на рівні 24 грн. Рівень позичкового відсотка у минулому році становив 18 % річних, а у поточному – 21%. Процентна ставка АКБ „Бізнес банк” по короткострокових кредитах – 22%; по довгострокових – 26%.

1. Яке рішення прийме банк щодо надання кредиту? Відповідь обґрунтуйте.

2. Визначте максимально можливу суму кредиту під надане забезпечення, якщо співвідношення вартості застави до суми позички, яке встановлене банком по таких видах кредиту становить 60-70 %.

3. Розрахуйте суму відсотків по кредиту за умови погашення основного боргу одним платежем у кінці терміну кредитування, а відсотків дисконтним способом (наперед).

 

Завдання 38.

Через нестачу обігових коштів 1 березня до банку звернулося Підприємство „Каштан” з проханням викупити у нього рахунки фактури за відвантажену продукцію на суму 240 тис. грн. Банк погодився здійснити факторингову операцію і 10 березня на рахунок підприємства було перераховано 208 тис. грн. Через 2 місяці підприємству було перераховано залишок суми за мінусом плати за факторинг. Комісія банку за виконання операції становить 2% від суми угоди. Плата за використаний кредит 14% річних.

1. Обчисліть суму, яка надійшла на поточний рахунок підприємства від банку 15 травня.

2. Визначте, чи доцільно було здійснення факторингової операції, враховуючи, що підприємство мало можливість отримати короткостроковий кредит під 26% річних.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-02-10; просмотров: 100; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты