Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Завдання 4.3 Ситуаційна задача




Стилі лідерства

Наведені нижче приклади лідерства є різними. В кожному випадку на них впливають три чинники: умови, залучені працівники та особисті риси керівника.

Приклад 1

Іван Іванович - керівник планового відділу на великому машинобудівному заводі. У його підпорядкуванні є 150 осіб, які працюють у виробничих підрозділах і займаються плануванням, випуском та контролем продукції. Робота дуже відповідальна, тому персонал складається головно з висококваліфікованих спеціалістів.

Робота Івана Івановича полягає у забезпеченні безперебійного функціювання підрозділів, працівники яких повинні точно знати, коли виконувати конкретну роботу. Крім того, він контролює забезпечення тісної кооперації між трьома напрямами роботи. Харизматичного типу лідерства тут не простежується. Іван Іванович — спокійний, стриманий, холоднокровний, тримається на відстані від працівників. Така поведінка створює у підлеглих віру, що Іван Іванович завжди знає, що робить і чого хоче.

Іван Іванович регулярно проводить збори всіх своїх підлеглих. Разом з ними швидко й оперативно аналізує результати виконання роботи, а також проблеми, що виникали. На збо­рах він дещо змінює свою поведінку. Іван Іванович з людини, яка точно знає все, чого хоче та очікує від людей виконання його вказівок, стає керівником, готовим вислухати різні погляди, оцінити їх та ухвалити рішення. Інколи він навмисно підкидає своїм менеджерам проблему та дає завдання, щоб вони їх вирішува­ли, а йому повідомили результати.

Крім того, Іван Іванович стежить за тим, щоб менеджери відділів доводили зміст цих зборів до керівників нижчого рівня. Він завжди надає перевагу командній роботі, згуртованості, переконуючи, що проблеми налагодження кооперації між підрозділами є пріоритетними для роботи. Одного разу він дуже роздратувався, коли внаслідок тертя між підрозділами роботу було виконано неякісно!

Приклад 2

Степан Федорович працює начальником відділу головного конструктора ВАТ "Львівський автобусний завод". На цю посаду призначений 1,5 року тому. Проте за цей період у відділі відбулися значні зміни, стало більше порядку. Попередник Степана Федоровича був дуже строгим та прискіпливим керівником. За це його підлеглі не любили, хоча побоювалися. Степан Федорович - зовсім інша людина. Він відразу став душею відділу; за короткий період налагодив між працівниками дружні стосунки, відкинувши субординацію та суворий розподіл обов'язків. Керівництво заводу не схвалює таких змін, проте Степана Федоровича це не засмучує. Головне для нього - атмосфера в колективі та взаємодопомога між працівниками. Підлеглі люблять його та цінують, хоча інколи підсміюються над ним за недостатню організацію роботи, коли цього потребують жорсткі зовнішні умови. Проте працівники у згадані критичні моменти самоорганізовуються та надолужують прогаяне. За це Степана Федоровича часто згадують на нарадах, навіть позбавляють працівників відділу премії. Проте всі інші відділи їм заздрять, адже вони почувають себе на роботі вільно та невимушено.

Приклад З

Ігор Михайлович - виконавчий директор меблевої фірми, яка 90% своєї продукції відправляє на зовнішній ринок, де кон'юнктура різко змінюється. Це потребує переналагодження виробництва та швидкого оновлення продукції. Ігор Михайлович пройшов важкий шлях. Йогокар'єра тісно пов'язана з розвитком фірми. В меблевому бізнесі панує велика конкуренція та постійний пресинг, проте він розширюється, кількість учасників ринку також зростає. Такий перебіг подій потребує відповідного керівництва. Рішення з приводу продукції, ринків та працівників треба ухвалювати часто і швидко. Тому з керівництва ніхто не заперечував, щоб Ігор Михайлович особисто ухвалював більшість рішень, які давали великі прибутки.

Цей керівник є деспотом, хоч і великодушним. Про меблеве виробництво та бізнес він знає все. У нього шумний стиль керівництва. Лінивих людей він не сприймає і часто це демонструє, вживаючи заходів до тих, хто повторює помилки або погано працює.

Він уперта людина. На засіданні дирекції інколи говорить, що хоче знати і врахувати погляди присутніх. Проте всі знають, що коли він ухвалив якесь рішення, то його дуже важко переконати в іншому.

Однак на комбінаті всі витримують таку поведінку Ігоря Михайловича, оскільки впевнені, що тільки його втручання буде корисним для справи. Колектив беззаперечно виконує всі розпорядження Ігоря Михайловича, тому що знає - він завжди правий.

Запитання для обговорення.

1. Прокоментуйте стилі керівництва змальованих осіб.

2. Дайте свої рекомендації щодо вдосконалення конкретних стилів у названих ситуаціях.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-05; просмотров: 161; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты