Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Метод Граунта




З ім'ям англійця Д. Граунта (1620-1674) пов'язані перші теоретико-статистичні роботи і народження теоретичної демографії. Зокрема йому належить перша таблиця смертності, якщо не враховувати ембріонну таблицю смертності римського адвоката Ульпіана за два століття до нашої ери.

Метод Граунта у принципі базується на використанні даних про віковий склад померлих протягом деякого періоду часу (як правило – одного року). Тобто мова йде про наявність даних про числа померлих, розподілених за однолітніми віковими групами (див. рисунок).

 

  М3      
  x     М3    
          М1  
            М0
    t      

Метод Граунта полягає у фіксації порядку вимирання сукупності померлих. Їх розподіл за віком приймається, таким чином, як розподіл людей за тривалістю життя. Отже, частка віку х, яка дорівнює відношенню Мх до , приймається за dx . Також легко одержати й інші показники таблиці. Наприклад:

 

.

 

Прямий метод (метод Лапласа)

У роботі "Досвід філософії теорії ймовірностей" (1816 р.) Лаплас запропонував простий на перший погляд метод побудови таблиці смертності. Суть його полягає в тому, щоб просто рік за роком наглядати за деяким поколінням народжених – скільки з них помре в кожному однолітньому віці. Частка цих чисел у загальній кількості народжених і складає стовпчик dx . Решту показників легко одержати з нього.

На користь цього методу, названого "прямим", говорять міркування здорового глузду. Але відомо, що "здоровий глузд" – поганий радник у науці. По-перше, практично реалізувати метод Лапласа можливо лише за умов, коли все досліджуване покоління людей повністю вимре, для чого потрібно принаймні 100 років. А для цього необхідно мати добре налагоджений облік природного руху населення протягом минулих 100 років.

По-друге, за 100 років смертність встигне суттєво змінитися. Таблиця, побудована за методом Лапласа, відображала б порядок вимирання конкретної сукупності народжених. Але в різних вікових групах вона відображала б рівень смертності різних епох. Це просто зрозуміти, якщо розглянути історію покоління, народженого 100 років назад. Для теперішнього населення не мають ніякого значення ті умови, в яких формувалася смертність даного покоління людей.

Практично метод Лапласа не застосовувався, за винятком однієї таблиці в Голландії для народжених у 1869-1873 рр., яка розраховувалася паралельно з основними голландськими таблицями.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-16; просмотров: 82; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты