Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Стаціонарне населення




Самою простою демографічною моделлю є модель стаціонарного населення. Основні положення моделі стаціонарного населення полягають у наступному:

1) постійний порядок вимирання, описаний показниками таблиці смертності;

2) постійне щорічне число народжень (постійна щільність народжень – відношення чисел народжених до будь-якого малого періоду часу, тобто N(t)=N=const.);

3) відсутність зовнішньої міграції.

Якщо порядок вимирання не змінюється, то до віку х із числа народжених доживає одна й таж частина l(х). А при постійній щільності народжень, це означає, що в кожному віці х завжди буде одна й таж чисельність осіб. Це відноситься також окремо для чоловіків і жінок, беручи до уваги, що співвідношення дівчаток і хлопчиків серед народжених є постійним. Таким чином, в стаціонарному населенні постійними залишаються не тільки загальна чисельність всього населення, а й чисельність окремих статево-вікових груп.

Наприклад, із числа народжених 20 років тому, до 20-тичного віку доживе NL20, у тому числі жінок і чоловіків. Чисельність однорічних статево-вікових груп у стаціонарному населенні визначається за формулами:

для чоловіків ; (11.1)

для жінок (11.2)

Чисельність населення окремої вікової групи при цьому буде дорівнювати додатку щільності народжень на числа Lx за таблицею смертності, а загальна чисельність населення становить:

(11.3)

Якщо то тобто загальна чисельність стаціонарного населення дорівнює щільності народжень помноженій на середню тривалість життя.

Народжуваність у стаціонарному населенні дорівнює смертності, а природний приріст відсутній. Значення коефіцієнтів народжуваності та смертності можна легко визначити, розділивши щільність народжень на чисельність населення:

(11.4)

Отже, народжуваність і смертність стаціонарного населення вимірюються величиною зворотною середній тривалості життя.

В Україні середня тривалість життя у 2006-2007 рр. дорівнювала 68,25 років. Якби населення України було стаціонарним, коефіцієнт народжуваності становив би 1 : 68,25 = 14,7‰ при такому ж коефіцієнті смертності. Фактичний коефіцієнт, який формувався у конкретних соціально-економічних і демографічних умовах, дорівнює 10,2‰.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-16; просмотров: 97; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.004 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты