Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Й. Базедов. Навчання і виховання дітей у школі “Філантропін”.




І. Базедов розпочав розробляти свою навчально-виховну систему в ролі домашнього вчителя, а завершив у Дессау, у спеціально створеному ним навчальному закладі "Філантропіні".

Педагогічна система Т. Базедова базувалась на системі Ж.-Ж. Руссо, і, по суті, була своєрідним синтезом методик Ж.-Ж. Русо, Дж. Локка, Я. А. Коменського. Т. Базедов намагався узгодити виховний вплив з природою дитини. Він орієнтувався на виховання всебічно розвиненої особистості, корисного суспільству патріота.

Як і Ж.-Ж. Руссо, у перші роки життя дитини І. Базедов ставить на перше місце фізичний розвиток, формування здорового, загартованого тіла. Тому у "Філантропіні" цінувались фізичні вправи, гімнастика, прогулянки. Діти носили не притаманний епосі вільний гігієнічний одяг. Установа відмовилась від перук і вишуканих зачісок, характерних для того періоду. Збереженню здоров’я дітей сприяв також суворий розпорядок дня: 8 годин призначалося для сну, 8 — для розваг і легких занять, 8 — для навчання.

Від дітей вимагалася слухняність. При цьому педагоги уникали покарань, але широко використовували нагороди. За свідченнями очевидців, нагороди застосовувались надмірно, що більше, аніж це доцільно, розвивало у вихованців честолюбство.

На відміну від Ж.-Ж. Руссо і Дж. Локка, І. Базедов був переконаний, що дітей слід виховувати серед дітей (хоча в умовах, наближених до родинних), щоб змалку привчати до взаємних обов’язків. Дітей привчали до терпіння, покори, відвертості, порядку, чистоти. Вчили любити людей. Оберігали дитячу сором’язливість. Намагалися розвивати, а не пригнічувати природні нахили вихованців. Вихованців "Філантропіна" навертали до віри в Бога, але не вимагали заучувати молитви та оповідання зі Священної Історії, не примушували молитись. Дітей із заможних та бідних родин з гуманістичних міркувань виховували разом.

І. Базедов, як Ж.-Ж. Руссо і Ф. де Ламотт де Фенелон, не визнавав рівноправності між чоловіками й жінками. Призначення жінки він бачив винятково в ролі матері й дружини, яка піклується про дім і сім’ю, турботами про "дрібниці життя" та створенням затишку "приносити користь" та задоволення чоловікові. Отже для дівчаток важливо вміти ретельно доглядати за тілом, бути охайними, хазяйновитими, знати усі господарські обов’язки. Найкращими моральними якостями для дівчини І. Базедов вважав сумирність, терплячість, цнотливість і скромність.

Система І. Базедова не була новою й оригінальною в теоретичному плані. Її цінність полягає у спробі втілити в життя педагогічні ідеї Ж.-Ж. Руссо та окремі рекомендації Дж. Локка і Я. А. Коменського.


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 339; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты