Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Заходи безпеки при монтажі стін з великих блоків.




Для цих робіт застосовують спеціальні захватні пристрої або стропи (мал..13). Перш ніж піднімати блок, на стіну наносять розчин, а після встановлення блока в проектне положення строп розслаблюють, перевіряють правильність виконаної роботи, розстроповують і ні в якому разі блок не зсовують. Монтаж наступних поверхів здійснюють тільки після закін­чення монтажу нижчого. Перебування монтажників на стінах чи блоках, що монтуються, заборонено. Не можна знімати тимчасові кріплення з будь-яких кон­струкцій без надійного встановлення їх.

 

 

Щоб запо­бігти травмуванням людей, монтажну зону обгород­жують, вночі освітлюють і не допускають туди сторонніх осіб. На території монтажної зони вивішують попе­реджувальні знаки, а над входами в будівлю влашто­вують надійні навіси.

 

Заходи безпеки при монтажі будівель з об'єм­них елементів.Під час виконання цих робіт мон­тажники і весь персонал повинні додержувати ПВР і технологічних карт {особливо при розвантаженні об'ємних елементів), а також правил безпеки з вантажопідіймальними механізмами, перевіряти надійність хрестоподібних та просторових чотирикут­них траверс. На кутах під кожну кімнату попередньо встановлюють маяки.

Ці роботи проводять під постійним наглядом інже­нерно-технічних працівників. Монтажники крім запо­біжних поясів забезпечуються спецвзуттям.

Заходи безпеки при монтажі сталевих конст­рукцій.При монтажі основних несучих елементів встановлюють постійні або тимчасові зв'язки, щоб одержати більш надійні просторові системи. Установлюємі колони до підняття обладнують монтажни­ми драбинами, а при висоті цих драбин понад 5 м вони повинні мати дуги з вертикальними зв'язками.

Для тимчасових кріплень конструкцій застосову­ють такі засоби: для колон — анкерні болти, кондук­тори чи розчалки; для кроквяних ферм — розчалки; для підкранових балок та підкроквяних ферм — бол­ти; для зварних конструкцій —- фіксуючі болти.

При монтажі ферм встановлюють перехідні містки, обгороджені перилами, а переміщуватись по нижніх поясах ферм можна лише тоді, коли є натягнутий трос для кріплення запобіжних поясів. Це особливо сто­сується покрівельників, для яких роблять проходи зав­ширшки не менш як 0,8 м, обгороджені з обох боків поручнями заввишки 1 м. На ці проходи вони повинні підніматися по спеціальних драбинах. Для переходу з ферми на ферму застосовують пересувні чи переносні трапи з поручнями. На вузлах каркасів монтажники працюють з підвісних колисок, а зварні роботи викону­ють з підвісних помостів та інших пристроїв.

Монтаж тонкостінних конструкцій резервуарів, газ­гольдерів проводять з риштувань, помостів, підвіше­них до раніше змонтованих конструкцій. Особливість цієї роботи полягає в тому, що потрібно монтувати

металеві листи та збирати царги. До виконання мон­тажу допускаються зварники, які досягли 18 років, пройшли медичний огляд, спеціальне навчання, скла­ли екзамен з техніки безпеки та одержали посвідчен­ня на право проведення електрозварювальних робіт і кваліфікацію не нижче 2-ї групи з електробезпеки.

Умови надійності вантажозахватних і монтаж­них пристроїв.У комплекс вантажозахватних, мон­тажних і такелажних пристроїв входять стропи, ста­леві і прядив'яні канати, траверси і різні захвати, гаки (основного і допоміжного підйомів, грейфери тощо).

Від справності та надійності цих засобів значною мірою залежать безпека і надійність роботи вантажо­підіймальних машин (кранів, підіймачів, лебідок тощо). При використанні вантажопідіймальних механізмів застосовують сталеві канати, які повинні мати серти­фікат (свідоцтво) заводу:виготовлювача про випро­бування і місце виготовлення їх. Без цих даних зас­тосовувати канати категорично забороняється.

Якщо в канаті є обриви дротиків, вм'ятини, зменшуєть­ся його діаметр, то використовувати його забороняєть­ся. Канат бракують, якщо обірвані дротики на кроку зсукування досягають кількості, наведеної у табл. 4.

Таблиця 4Норми бракування сталевих канатів з обмеженою серцевиною

 


 

 

У разі наявності поверхового зношення чи корозії дротиків граничну кількість обривів дротиків каната при його бракуванні зменшують відповідно до таких даних:

Зменшення діаметра дротиків

внаслідок зовнішнього

зношення, % 10 15 20 25 30-40

Кількість обривів дротиків

(на кроці зсукування), % від
норми,наведеної в табл.4 85 75 70 60 50

 

Якщо діаметр дротика зменшується внаслідок зно­шення на 40% і більше, то канат бракують. Якщо в канаті обірвана прядка, його також бракують. Особ­ливо важлива надійність кріплення кінців каната на барабані в тачковій чи поліспастовій обоймі, на кон­струкціях машин. Надійність розраховують на витягу­вання канатів під дією найбільших зусиль. На бара­банах канат закріплюють за допомогою накладних планок та затискують болтами; в інших місцях — пет­лями на кінці каната чи затискачем. Петлі завжди накладають на сталевий коуш, призначений для плав­ного обгинання та захисту каната від перетирання і скручення. Розрахункова кількість затискань залежить від діаметра каната і змінюється в межах від 3 до 8. У процесі експлуатації канати очищають і змащують, що зменшує зношення і тертя їх. Розчалки і вантажні канати для невеликих вантажів застосовують з пря­див'яних канатів, просочених гарячою смолою, або ка­натів з капрону чи перлону.

Особливо важливі в цих пристроях гаки, які виго­товляють кованими або штампованими з мартенівсь­кої сталі спокійного плавлення. Для більш надійно­го фіксування канатів і стропів у зівах гаків роблять запобіжники у вигляді скоб, що шарнірно закріплю­ються на гаку. На гаках не повинно бути тріщин, над­ривів чи скривлень, а зношення їх у зівах не повинно перевищувати 10% проектної висоти розрізу в да­ному місці.

На гаку обов'язково вказують його номер за стан­дартом, назву завода виготовника і дату випуску.

Найпоширенішими вантажозахватними пристроями є стропи — універсальні, спеціальні, напівавтоматичні.

Стропи бувають гнучкої і жорсткої конструкції. Гнучкі стропи виготовляють з відрізків канатів, до яких належить універсальний полегшений та багатоскла­довий. Жорсткі стропи поділяють на траверси і захвати. Плити перекриттів, фундаментних блоків підніма­ють стропами, які називають «павуком». Для монтажу колон застосовують пристрої з напівавтоматичними замками, які звільняються шляхом витягання штирів мотузками, а також пристрої з дистанційним керу­ванням з кабіни стрілового крана.

Для монтажу збірних залізобетонних ферм, балок і плит великих розмірів найнебезпечнішими є жорсткі траверси. їх також застосовують при монтажі мета­левих конструкцій, наприклад, царг, повітронагрівачів, кожухів домен, секцій радіощогл, кроквяних ферм ве­ликих прольотів, що дає змогу не підсилювати їхні по­яси для сприймання монтажних навантажень. Засто­сування траверс наближає умови піднімання до умов, в яких буде працювати конструкція. Усі стропи випро­бовують перед початком роботи на навантаження, які в 1,25 рази більші за розрахункові. Випробування про­водять навантаженням протягом 10 хв. В процесі екс­плуатації вантажозахватні пристрої оглядає особа, яка відповідає за їхній стан: траверси через 6 місяців, стро­пи і тару — через 10 днів, а інші захвати — через 1 місяць. Наслідки огляду заносять у журнал.

Для швидкого і правильного застосування робо­чих інструментів і пристроїв їх фарбують у різні коль­ори (червоний, жовтий, зелений — сигнальні; синій, білий, сірий/чорний — допоміжні кольори). Вантажо­захватні засоби застосовують стандартними, заводсь­кого виготовлення, що мають клеймо і бирку, де мон­тажна організація повинна проставляти назву пристрою, реєстраційний номер, рік виготовлення, вантажопідй­омність, число, місяць і рік наступного випробування, назву організації.

 

 

Питання для перевірки знань

1. Якою літературою і нормативними актами треба користуватися при виконанні будівельних робіт?

2. Які є види кріплення грунту?

3. На яку глубину розробляється грунт без кріплення?



Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 162; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты