Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Концепція вартості грошей у часі та її основні базові поняття




 

Фінансові ресурси (гроші) мають часову цінність, тобто з плином часу їх вартість змінюється. Часова цінність грошей може розглядатися в двох аспектах.

Перший аспект пов'язаний з обігом грошових коштів як капіталу і одержанням доходів від цього обігу. Інвестори, звичайно, віддають перевагу тим грошам, які є сьогодні, а не тим, які будуть завтра, бо вони дають їм змогу з тих грошей зробити ще гроші, в чому й полягає мета діяльності фінансового менеджера.

Другий аспект зменшення вартості грошей з часом пов'язаний з такими основними причинами:

1) інфляція;

2) ризик;

3) здатність до ліквідності.

Інфляція - це знецінення паперових грошей і безготівкових грошових коштів, не розмінних на золото. Інфляцію можна визначити як переповнення каналів грошового обігу відносно товарної маси, що проявляється у загальному рості цін у країні. Купівельна спроможність грошової одиниці при цьому падає.

Приклад. Якщо інфляція дає щорічно підвищення цін на 5% то купівельна спроможність, наприклад долара щороку падає на 5%. Іншими словами сьогоднішній 1 долар через рік становитиме 0,95%.

Інфляційні процеси в світі відбуваються постійно. Якщо рівень інфляції складає 2-3% в рік, то вона не вимагає якихось екстрених заходів. Високі темпи інфляції (10% і більше в рік) свідчать про негаразди в економіці.

Дефляція пов'язана з падінням цін. Для економіки в цілому дефляція є небажаним явищем, так як вона веде до економічного спаду, різкого погіршення економічних умов підприємництва і врешті-решт до економічної кризи.

При передбачуваній інфляції одні суб'єкти господарювання виграють, а інші програють (кредитори і позичальники, виробники і торговці і ін )

Величина очікуваної інфляції наперед враховується в розмірі процентів на авансовий капітал. Величина інфляції додається до звичайного рівня % за кредит (в умовах стабільності грошової одиниці). Величина інфляції також враховується при індексації доходів з/п.

Приклад. Фактична величина % на авансовий капітал (без врахування інфляції) складає 25%. Очікуваний темп інфляції 175% в рік. Тоді % на капітал повинен скласти 200% (25%+175%) в рік. Вкладник вложить свій капітал у якусь справу тільки тоді, якщо це принесе йому не менше 200% річних. Аналогічно банк видасть позику теж під 200% річних.

Ризик, або непевність у майбутньому, також зменшують вартість грошей. Більшість людей прагнуть уникнути ризику, а тому вище цінує гроші, які сьогодні, ніж ті, що мають бути в майбутньому. Ризик пов'язаний з тим, що неможливо точно передбачити майбутнє економіки країни, фінансову стабільність компанії у майбутньому. Інвестори не можуть бути гарантовані, що отримають дивіденди і ціна акцій не впаде. Немає певності в тому, що % і сума боргу за ЦП будуть виплачені, як пообіцяла компанія, що випустила ЦП. Фінансові аналітики, досвідчені інвестори незалежно від їхньої компетенції, не можуть твердо гарантувати, що очікувані доходи від інвестицій будуть саме такими.

Ризик зростає відповідно до тривалості прогнозованого періоду, а сподівана вартість грошей зменшується.

Ліквідність полягає у здатності легко реалізувати активи компанії з метою одержання грошей. Готівка, державні облігації та ін. види ЦП підвищують-ліквідність фірми. До речі, фіксовані активи, такі як будівлі і обладнання, не вважаються ліквідними. Інвестори прагнуть ліквідності, а якщо вони вже інвестують гроші з надією отримати доходи у майбутньому, то сподіваються на високу винагороду як компенсацію за втрату ліквідності. І навпаки, якщо гроші вкладаються у не ризиковані проекти, сподівані доходи досить низькі.

Наприклад, якщо людина кладе гроші в надійний банк, то вона погоджується на 5% по вкладу, а коли купує довгострокові облігації якої-небудь компанії, то вимагає вищу ставку %, наприклад 15%.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2014-12-03; просмотров: 87; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты