Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Обладнання доріг і транспортування вантажів




До початку виконання робіт повинні бути споруджені під'їзди до промислових площадок, а всередині будівельні дороги, що забезпечують вільний доступ транспортних засобів до усіх споруджуваних об'єктів і майданчиків для складування і збереження матеріалів. При в'їзді на промисловий майданчик повинна бути встановлена схема руху транспортних засобів, а на узбіччях доріг і проїздів - добре видимі дорожні знаки, що регламентують порядок руху відповідно до Правил дорожнього руху.

Варто використовувати існуючі дороги постійного призначення, а якщо це неможливо, то будують тимчасові автомобільні дороги, причому їх проектують так, щоб машини мали круговий проїзд. При улаштуванні тупикових колій підвищується небезпека нещасних випадків. Тимчасові автомобільні дороги доцільно споруджувати на монтажному майданчику з інвентарних дорожніх залізобетонних плит. Ширину проїжджої частини посеред будівельних доріг приймають 4 м при однобічному русі і 6 м при двосторонньому русі транспорту. Радіуси заокруглень приймаються не менше 10 м, а при русі панелевозів та інших великогабаритних автомобілів - не менше 12 м. Для стоянки автомобілів на час розвантаження матеріалів улаштовують майданчики у під'їзних доріг. Розрахункова площа для одного трубовоза, наприклад, становить 50 м2.

Тимчасові комунікації заглиблюють у землю чи влаштовують на висоті, що забезпечує проходження транспортних засобів, і надійно захищають настилами.

Швидкість руху автотранспорту поблизу місць виконання робіт не повинна перевищувати 10 км/год. на прямих ділянках і 5 км/год. на поворотах. На дорогах, особливо перед небезпечними зонами, встановлюються огородження і попереджувальні написи і сигнали, які повинні бути добре видні як удень, так і вночі. Вони повинні бути обов'язково зазначені на будівельному генеральному плані.

Навантаження і вивантаження, кріплення і розкріплення вантажів на автотранспорті здійснюються силами і засобами відправників вантажу і вантажоодержувачів. Кріплять вантаж під контролем водія. Залучення водія до навантажувально-розвантажувальних робіт забороняється. Завантажувати причепи треба рівномірно, не допускаючи перевантаження передньої осі. Водій під час проходження зобов'язаний постійно стежити за надійністю кріплення вантажу.

Буксирування транспортних засобів при забезпеченні надійного кріплення дозволяється: із застосуванням гнучкого чи жорсткого зчепа.

При буксируванні з застосуванням твердої чи гнучкої зчіпки за кермом механічного транспортного засобу, що буксирується, повинен знаходитися водій, крім випадку, коли конструкція жорсткого зчепа забезпечує проходження по колії транспортного засобу, що буксирується. Жорсткий зчеп повинен забезпечувати відстань між транспортними засобами не більше 4, гнучкий – 4 - 6 м. При гнучкому зчепі з`єднувальна ланка через кожен метр позначається сигнальними щитками чи прапорцями.

Буксирування забороняється:

- транспортним засобом із причепом;

- за загальної довжини потягу зчеплених транспортних засобів, що перевищує 24 м;

- двох чи більше транспортних засобів одночасно;

- транспортного засобу без робочого гальма чи з несправним гальмом, якщо маса транспортного засобу, що буксирується, перевищує половину загальної фізичної маси, що буксирує;

- на гнучкому зчепі зі швидкістю більше 30 км/год. або транспортним засобом з несправним робочим гальмом чи рульовим керуванням;

- на жорсткому зчепі транспортного засобу з несправним рульовим керуванням.

При буксируванні на гнучкому або жорсткому зчепі забороняється перевезення людей в автобусі й у кузові автомобіля, що буксирується. У темний час доби й в інших умовах недостатньої видимості на транспортному засобі, що буксирується, повинні горіти габаритні вогні, а при буксируванні на гнучкому зчепі - передні і задні.

При виконанні ремонтних робіт на одній половині проїжджої частини рух транспортних засобів може здійснюватися по другій. Бар'єри переносного типу варто встановлювати за 5 - 10 м до і після ділянки, яка ремонтується.

Для кращої видимості в темний час доби бар'єри обладнують червоними катафотами (відбивачами світла). Крім того, перед бар'єрами необхідно установити ліхтарі червоного кольору. Об'їзди повинні забезпечувати безпечний рух транспортних засобів; ухил з'їздів не повинен перевищувати 10%.

Попереджуючі знаки встановлюють до початку небезпечного шляху ділянки поза населеними пунктами на відстані 150 - 300 м., а в населених пунктах – 50 - 100 м. Другий знак установлюється не ближче ніж за 50 м до небезпечної ділянки.

Виконання цих робіт у повному обсязі та у встановлений термін різко знижує травматизм.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 110; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты