Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Джерела надходження сировини




Сировина Основні постачальники
Борошно пшеничне в/с,1сорту ПАТ "Київмлин"
Ароматизатори ТОВ „Інтекс”(Санкт-Петербург)
Цукор-пісок ПАТ „Саливонківський цукровий завод”
Магарин ПАТ „Запорізький олійножировий комбінат"
Олія рослинна ПАТ „Запорізький олійножировий комбінат"
Масло селянське ПАТ „Віта” м. Біла Церква
Молоко згущене незбиране ПАТ „Черкаський молочно-консервний комбінат”
Молоко сухе знежирене ПАТ "Круп’янський молокозавод"
Яйця курячі ТОВ „Агрокомплекс” (с. Шкарівка Білоцерківського р-ну)
Сіль харчова ТОВ „Артемсіль” (м. Донецьк)
Повидло яблучне ТОВ „Айва” (м. Вінниця)

Джерело: [складено автором за даними підприємства].

На даний момент підприємство здійснює постачання своєї продукції по:

· м. Біла Церква: 106 магазинів, в тому числі 4 магазини з правом фірмової торгівлі (договори співробітництва) і 1 оптовий склад; 23 кіоски та павільйони; 4 спеціалізовані павільйони; 3 склади оптової торгівлі; 1 військова частина; бюджетні організації, в т.ч. їдальні медичних закладів, шкільних та дошкільних закладів – 64; виїзна торгівля – 4 спеціалізовані автомобілі;

· Білоцерківський район: 1 фірмовий магазин; 29 магазинів; виїзна торгівля – 5 спец автомобілів; 7 бюджетних організацій;

· інші регіони: 53 магазини і кіоски; виїзна торгівля – 5 спец автомобілів.

Крім основного ринку, підприємство реалізує продукцію в прилеглих районах Київської, Черкаської та Житомирської областей. Це, зокрема, такі райони: Володарський, Сквирський, Рокитнянський, Таращанський, Васильківський, Фастівський, Ставищанський, Тетіївський, Кагарлицький; Жашківський, Монастирищенський, Уманський, Козятинський, Попільнянський.

Білоцерківський хлібокомбінат здійснює свою діяльність в умовах завершення формування конкурентного середовища на цільовому ринку збуту – м. Біла Церква і Білоцерківський район. Конкурентна боротьба за споживача поступово зростає і підсилюється, характеризується динамізмом і непостійністю, появою нових гравців, особливо в кондитерському секторі товарного виробництва і реалізації.

Хлібокомбінат застосовує стратегію конкуренції, зосередження на чітко визначеному географічному ринку і визначеній товарній номенклатурі. В основному застосовуються нецінові методи конкуренції – підвищення якості продукції, її споживчих властивостей, харчової цінності. На даному етапі якість – це стратегічний показник конкурентоспроможності – при обов’язковому врахуванні цін на готову продукцію.

Підприємство на даний момент конкурує по деяким видам і групам продукції з такими основними товаровиробниками-конкурентами:

1) підприємства м. Києва – кондитерський комбінат (БКК), Київська кондитерська фабрика ім. Карла Маркса – ТМ «ROSHEN» (торти), ТОВ виробничо-кондитерський комбінат «Ниви», ТОВ виробничо-кондитерське підприємство «Маріам-С», ТОВ «Жокей» (торти), українсько-французька булочка «Bon Appetit» (здобні вироби і випічка), ТОВ «Мінтана», ТМ «Кравест», а також ТОВ «Тетяна-71» смт. Буча Київська область (торти). Конкуренція відбувається за ринки збуту.

Конкурентною стратегією ТМ «ROSHEN» є спеціалізація на виробництві вузького асортименту – досягається висока якість фабричного виробництва та економія на основі ефекту масштабу.

ТОВ виробничо-кондитерський комбінат «Ниви», ТОВ виробничо-кондитерське підприємство «Маріам-С» - це послідовники ПАТ «Київхліб», які не пропонуючи істотного поліпшення споживчих властивостей товару, зосередилися на роботі з торгівлею. За рахунок цього суттєво потіснили продукцію ПАТ «Київхліб» в місцях продажу. Стратегія мінімальних витрат (за рахунок використання дешевої сировини та економії на платежах до бюджету і на нарахування на зарплату) дозволяє виставляти ціну на 10-30% нижчу, ніж аналогічні позиції підприємства.

2) підприємства м. Біла Церква – КП «Білоцерківхлібопродукт», ПМП «Лія», Військ торг № 659, ТОВ «Славянка», Тов «Фонд Здоров’я», орендне підприємство «Росич», пекарня ПрАТ «Техмашремонт», пекарня ПП Гуля С.І (Білоцерківський домобудівний комбінат).

Для аналізу конкурентоспроможності комбінату у порівнянні з іншими підприємства хлібопекарської промисловості на підприємстві розроблені спеціальні комп’ютерні інформаційні програми, наприклад матриця рентабельності, матриця по товарам і асортименту. Також проводиться аналіз продукції конкурентів. Один з способів це купівля продукції конкурента і зібрання „круглого столу”, тобто проводиться аналіз зовнішнього вигляду та міцності тари, зовнішнього вигляду продукту, смаку, запаху та інших якісних та кількісних характеристик продукту.

Основними конкурентами кондитерських виробів є „Нивки”, „Рошен”, „Маріан”, „Ліса”, „Кулиничі”, безліч приватних підприємств та підприємців, також існує внутрішня конкуренція між хлібокомбінатами ПАТ „Київхліб”.

Для швидкої оцінки стратегічного розташування підприємства використовується такий аналітичний захід, як SWOT–аналіз, який показує, що стратегія повинна як найкраще поєднувати в собі фактори внутрішнього середовища фірми та її можливості (сили та слабкості) і зовнішнього середовища (загрози та можливості).

Термін "SWOT-аналіз" виник від скорочення перших літер англійських слів "сильні та слабкі сторони, можливості та загрози" (Strength, Weaknesses, Opportunities, Threats).

Сила підприємства – це те, в чому вона має переваги перед конкурентами і що надає їй допоміжні можливості.

Слабкість фірми – відсутність чогось важливого для її функціонування або те. Що їй вдається гірше в порівнянні з іншими фірмами, що створює погані умови для її роботи.

Аналіз потенційних можливостей та загроз з боку зовнішнього оточення необхідний для своєчасного використання позитивних умов при реалізації розробленої стратегії та оперативного виявлення небезпек для фірми. Визначимо спочатку сильні та слабкі сторони досліджуваного підприємства у формі таблиці.

Таблиця 2.5


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-01; просмотров: 152; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты