Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Чуттєве пізнання та його форми.




Чуттєве містить в собі образи, які дають нам наші органи чуття. Основні форми чуттєвого ступеня пізнаннявідчуття, сприйняття, уявлення.

 

Відчуттяце елементарний чуттєвий образ пов’язаний з відображенням окремих властивостей предметів і явищ об’єктивного світу.

У відчуттях кожен з органів чуття (зір, дотик, слух, нюх, смак) є специфічним для нього способом відображення окремих властивостей та сторін речей(колір, звук, запах, твердість). Також відчуття це чуттєвий образ, який з`явився як результат впливу зовнішніх факторів на органи відчуття людини у поєднанні з відображенням окремих властивостей предмета, процесу, явища.

Відчуття виступає як простий елементарний образ чуттєвого пізнання.

Відчуття по своїй природі є суб`єктивним та ідеальним образом предмета. Сила відчуття залежить від розположення, якості, форми, близькості. Відчуття залежить від органів сприйняття і всього організму.

Сприйняттяце відображення предмету взятого як ціле. Цілісний, чуттєвий образ предмета, який включає в себе якості і находить своє відображення в наших відчуттях.

Сприйняття зароджується й існує як активний синтез проявлень предмета, який пов’язаний з іншими актами пізнавальної та практичної діяльності.

Наше сприйняття предмету синтезує в цілісному образі, чи частині, які в даний момент не сприймаються, воно домальовує образ в нашій свідомості.

Уявленнянаочний цілісний образ речі, що виникає на основі уяви i минулого чуттєвого досвіду, який зберігається i відтворюється в пам’яті людини узагальнено.

Уявлення завжди виникає тільки на основі пам’яті. Уявлення може бути простим відтворювальним «слідом», а також виступає оживленим відчуттям й сприйняттям, які основані на багатьох чуттєвих відчуттях.

Всі форми чуттєвого ступеня в пізнанні:

1) багатші за своїми пізнавальними можливостями (порівняно з відчуттями),

2) включають у себе не лише відображення, а й уявлення,

3) розвинуті форми чуттєвого пізнання становлять передумову для переходу до раціонального ступеня пізнання.

Результатом пізнання є створення понять, учень, теорій, концепцій.

Особливістю чуттєвого пізнання є те, що з його допомогою:

1) людина сприймає лише безпосередньо дане,

2) поверхневе в предметах, явищах, процесах.

Суттєвим моментом учення про відчуття, як образах – є твердження, що вони обов`язково припускають:

1) наявність речей і предметів (тобто вони не можуть виникати поза них, без них),

2) наші відчуття відповідають речам і предметам (оскільки вони є більш менш правильне їх відображення),

3) образ речі і сама річ не одне і теж:

а) вони не співпадають,

б) між ними є тільки відповідність.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-01-29; просмотров: 198; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты