Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Інформаційні продукти та послуги




 

Ефективність організації інформаційної діяльності сучасних підприємств дедалі частіше стає гарантом комерційного успіху. В свою чергу інформаційна діяльність характеризується використанням ресурсів, виробничим процесом, випуском продукції та наданням послуг.

Інформаційні ресурси — це увесь обсяг знань, відчужених від їхніх творців, зафіксованих на матеріальних носіях і призначених для суспільного використання.

Інформаційним ресурсам притаманні специфічні властивості, які суттєво відрізняють їх від інших чинників виробництва (рис. 7.2).

 

Рис. 7.2. Властивості інформаційних ресурсів

 

Інформаційні ресурси, так само як і матеріальні, мають відповідну цінність і можуть бути оцінені.

Інформаційна продукція — це матеріалізований результат інформаційної діяльності, призначений для задоволення інформаційних потреб громадян, державних органів, підприємств, установ та організацій.

Інформаційна послуга — це здійснення інформаційної діяльності у визначений час і визначеній законом формі з доведення інформаційної продукції до споживачів з метою задоволення їхніх інформаційних потреб.

Інформаційний продукт (з позицій виробника) — це сукупність даних, сформована виробником для поширення у матеріальній або нематеріальній формі.

Так як інформаційний продукт пропонується виробником ринку з метою його придбання, використання чи споживання, його варто розглядати як товар, що має певні особливості (рис. 7.3).

 

Рис. 7.3. Особливості інформації як товару

 

На відміну від товарного ринку, на якому присутня не лише готова продукція, а й сировина, напівфабрикати, інформаційний продукт набуває вартості тільки в готовому вигляді — це інформація, що пройшла процеси впорядкування, структуризації й оцінювання та придатна для прийняття рішень.

Носій інформації— матеріальний об'єкт, призначений для запису, передавання і збереження інформації.

Бази даних (БД) — сукупність пов'язаних даних, правила організації яких засновані на загальних принципах опису, зберігання та маніпулювання даними. В них містяться різні відомості про об'єкти, події, явища, публікації тощо. Бази даних є джерелом і первинною інформаційною сировиною для підготовки інформаційних послуг. Поділяються на бази даних внутрішньої інформації та бази даних зовнішньої маркетингової інформації та мають відповідно власні складові елементи (рис. 7.4).

 

Рис. 7.4. Структура баз даних підприємства

 

За характером інформації з баз даних і поставлених маркетингових завдань розрізняють такі види інформаційних послуг:

• видання інформаційних матеріалів;

• ретроспективний пошук інформації;

• проведення маркетингових досліджень;

• дистанційний доступ до віддалених баз даних і пошук у них інформації;

• послуги зв'язку;

• підготовка і надання інформаційних послуг.

Постачальниками інформаційних послуг на товарному ринку виступають різноманітні організаційні структури, які діють на комерційних та некомерційних засадах.

Напрями можливих джерел інформаційних послуг можна класифікувати так:

виробнича сфера (маркетингові служби підприємств, галузеві центри науково-технічної інформації, рекламні підрозділи підприємств, інформаційно-дослідні центри підприємств тощо);

невиробнича сфера (інформаційні структури урядових установ, консалтингові фірми, рекламні агенції, аудиторські підприємства, державні центри науково-технічної інформації, регіональні інформаційно-довідкові центри);

сфера товарного обігу (інформаційні підрозділи оптових торговельно-посередницьких підприємств, ярмарки, виставки-ярмарки, біржі, рекламні підрозділи підприємств сфери обігу, торгові доми).

Купівля-продаж інформаційних послуг здійснюється на основі письмової або усної угоди, в якій оговорюються: умови надання інформаційних послуг, порядок оплати та розрахунків тощо. Угода може укладатися в формі передплати на довідково-інформаційні видання, передоплати на підставі абонементної плати або оформлятися окремим договором.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 111; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты