Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Організаційно-комерційні послуги: види, організація надання




 

Організаційно-комерційна діяльність — сукупність дій з інформування та ознайомлення наявних та потенційних споживачів (покупців) з товарами та послугами, що виробляються та продаються, та з виробниками з метою встановлення комерційних зв'язків та укладання торгових угод,

Основними суб'єктами, що здійснюють організаційно-комерційну діяльність та надають відповідні послуги в умовах сучасного товарного ринку є: ярмарки, виставки, виставки-ярмарки, центри маркетингових досліджень, консалтингові фірми тощо. Інколи до них також відносять аукціони та біржі, діяльність яких спрямована на створення умов проведення та здійснення публічних процесів купівлі-продажу товарів, що зумовлює необхідність окремого розгляду сутності й організації їхньої діяльності.

Виставки та ярмарки — це єдиний рекламний засіб, який одночасно впливає на п'ять органів відчуття людини — зір, слух, відчуття, смак та відчуття дотиком.

Оптовий ярмарок — це великий ринок товарів, призначених як для використання у сфері виробництва засобів виробництва (продукція виробничо-технічного призначення), так і для використання у сфері особистого споживання (вироби народного споживання).

Відмінні риси ярмарку полягають у тому, що:

• діє він у визначені терміни впродовж обмеженого строку в одному й тому самому місці;

• на оптовому ярмарку репрезентують зразки та партії товарів для укладання торговельних угод.

Головними ознаками оптового ярмарку є:

• оптова реалізація товарів за виставленими зразками;

• періодичність проведення;

• визначення певного місця і термінів проведення;

• одночасна і масова участь продавців і покупців.

Мета ярмарків полягає у сприянні збільшенню обсягів реалізації товарів, укладання прямих торговельних угод за виставленими зразками (моделями) із подальшою поставкою товару.

Організатор виставки (ярмарку) — це фізична або юридична особа, чи група юридичних або фізичних осіб, яка/які здійснює організацію та проведення виставкового/ярмаркового заходу.

Учасники виставки (експоненти) — юридичні особи і підприємці, які експонують-продають продукти-товари на виставці-ярмарку.

Відвідувачі — представники юридичних осіб та громадяни, які відвідують виставку-ярмарок з метою ознайомлення з експонатами, укладання договорів або придбання товару.

Організацію та проведення оптових ярмарків здійснює ярмарковий комітет, функції якого схематично показано на рис. 7.5.

 

Рис. 7.5. Функції ярмаркового комітету

 

Виставка — це демонстрація зразків (експонатів), якими можуть бути як товари та послуги, призначені для використання у сфері виробництва засобів виробництва (продукція виробничо-технічного призначення), так і для використання у сфері особистого споживання (вироби народного споживання) з метою ознайомлення з ними потенційних покупців чи споживачів.

Експонати — це товари та послуги, що демонструються на виставці чи ярмарку.

Мета виставки полягає в ознайомленні широкого загалу із засобами, наявними у розпорядженні суспільства, для задоволення потреб населення, а також з метою сприяння прогресу в одній або кількох сферах діяльності.

Проведення оптових ярмарок спрямоване на вирішення низки важливих завдань (рис. 7.6).

 

Рис. 7.6. Завдання оптових ярмарок

 

Останнім часом відбувається об'єднання виставок і ярмарок, проводяться так звані виставки-ярмарки, основним призначенням яких є демонстрація досягнень, поширення інформації та укладання торговельних угод.

Виставки-ярмарки — поєднання класичних виставкових функцій з можливістю придбати товар безпосередньо на виставці-ярмарку.

Виставки та ярмарки мають як спільні риси, так і відмінності (рис. 7.7).

 

Рис. 7.7. Особливі риси оптових ярмарків та виставок

 

Необхідність широкої репрезентації продукції та її продажу зумовила виникнення різних видів виставок та ярмарок з їх подальшим комбінуванням (рис. 7.8).

 

Рис. 7.8. Види виставок та ярмарок відповідно до основних класифікаційних ознак

 

Товари та послуги, які реалізуються на товарному ринку, можуть бути представлені на виставці-ярмарку у вигляді зразків, макетів чи інформаційного опису. Участь у правильно вибраній виставці-ярмарку дозволяє збільшити обсяг продажу у підприємства-експонента; оцінити конкурентоспроможність товару; визначити експортні перспективи товарів підприємства; налагодити співпрацю й обмінятися досвідом із партнерами; вивчити конкурентів.

Участь підприємства у виставках і ярмарках дає змогу перевірити реакцію покупців і конкурентів на ціни та комерційні умови експонента, прискорити розвиток мереж товаропросування, проконтролювати ефективність таких мереж, провести пошук нових посередників.

Виставки дають змогу встановлювати контакти з новими потенційними клієнтами, відбувається пошук нових ринкових сегментів, нової ринкової інформації, активізується рекламно-інформаційна діяльність, створюється та підтримується фірмовий імідж підприємства, збільшується його популярність.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 211; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты