Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Кар'єра: сутність, види, етапи




Тема 11. Управління процесом розвитку персоналу підприємства

План:

1. Кар'єра: сутність, види, етапи

2. Управління кар'єрою персоналу

3. Навчання персоналу

 

Кар'єра: сутність, види, етапи

Розвиток персоналу – це процес безперервного навчання праців­ників, управління діловою кар'єрою персоналу, планування і підготовки кадрового резерву. Слід звернути увагу на те, що управлінські рішення в сфері розвитку персоналу пов'язані з діловим оцінюванням працівників підприємства. Метою розвитку персоналу є забезпечення максимального викорис­тання усіх його можливостей для досягнення цілей підприємства.

Важливим напрямком управління розвитком персоналу є плануван­ня кар'єри працівників підприємства. Термін «кар’єра» у загальному розумінні означає успішне просування в галузі суспільної, службової, наукової та іншої діяльності. Кар'єру, тобто траєкторію свого руху, людина будує самостійно, вра­ховуючи особливості внутрішньої позаорганізаційної реальності і головне – свої власні цілі, бажання та настанови.

Під трудовою кар'єрою мається на увазі індивідуальна послідов­ність змін у праці особистості, що обумовлена зміною її становища на вертикальній шкалі складності праці або соціальній драбині робочих місць, посад.

Поняття «трудова кар'єра» є більш ширшим у порівнянні з такими тер­мінами, як «ділова кар'єра» або «професійно-кваліфікаційне просування». Ділова кар'єра – це підвид трудової кар'єри, який поширю­ється на просування і досягнення успіху в специфічних видах трудової діяльності – бізнесі, комерції, тобто в тих видах економічної діяльності, які приносять прибуток, доход або інші особисті вигоди. Розрізняють два види трудової кар’єри:

1. Професійна кар’єра – це становлення працівника як професіона­ла, кваліфікованого фахівця у своїй справі, що відбувається протягом усього його трудового життя. Вона може реалізовуватися на різних підприємствах. Дана кар'єра характеризується тим, що працівник у процесі своєї професійної діяльності проходить різні стадії розвитку:

· навчання;

· на­ймання на роботу;

· професійне зростання;

· підтримка індивідуальних про­фесійних здібностей;

· вихід на пенсію.

Професійна кар'єра може йти за лінією:

· спеціалізації (поглиблення в одній, обраній на початку професійно­го шляху, сфері діяльності);

· транспрофесіоналізації (оволодіння іншими сферами діяльності).

2. Внутрішньоорганізаційна кар’єра – це послідовна зміна стадій розвитку працівника в межах одного підприємства. Внутрішньоорганізаційна кар'єра реалізується у чотирьох основних напрямах, які можна представити такими моделями:

· вертикальна кар'єра (переміщення на іншу ступінь структурної ієрархії). В свою чергу, вона поділяється на:

1) висхідну кар'єру (просування працівника вверх за службо­вою драбиною);

2) низхідну кар'єру (переміщення працівника вниз за службо­вою драбиною).

· горизонтальна кар'єра (переміщення в іншу функціональну область діяльності на тому ж рівні структурної ієрархії; роз­ ширення прав і обов'язків на існуючій посаді).

· східчаста кар'єра (поєднує елементи горизонтальної і верти­кальної кар'єри; просування здійснюється шляхом чергування вертикального зростання з горизонтальним).

· доцентрова кар'єра (наближення працівника до керівництва підприємства). Наприклад, запрошення працівника на недо­ступні йому раніше зустрічі, наради; одержання доступу до неформальних джерел інформації; окремі важливі доручення керівництва. Мова йде про те, що людина, навіть не займаючи високих посад, може виявитися близькою до керівництва, до­пущеною у вузьке коло спілкування, включеною до еліти.

Отже, успіх у кар'єрі можна розглядати і з погляду просування у межах підприємства від однієї посади до іншої, більш високої, і з погляду ступеня оволодіння певною професією, і з погляду одержання особливо­го визнання керівництва.

В процесі реалізації кар'єри важливо забезпечити взаємодію усіх перелічених її видів.

Існують різні підходи до визначення моделей кар'єри, один з яких представлений у таблиці 1.

Таблиця 1


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 241; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты