Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Всі вояки УПА за традицією армії УНР називались козаками. Вони ділились на групи: козаки, підстаршини, старшини.




Вводились такі військові звваня:

1. Козаки – козак, вістун.

2. Підстаршини – десятник, старшина, десятник, підхорунжий.

3. Молодші старшини – хорунжий, поручик, сотник.

4. Булавна старшина – осавул, майор, підполковник, полковник.

5. Генеральна старшина – генерал-хорунжий.

Озброєння та господарське забезпечення УПА від самого початку озброювалася зброєю, здобутою на ворогові.Та отриманою від вермахту.

Насамперед це була зброя, здобута в німецько-польській війні. Ця зброя була тоді закопана в лісових криївках. Залишилась зброя ще й з часів Першої світової війни. При відступі Червоної Армії, вдалося назбирати частину її зброї. За гроші й харчі вдалося також купувати зброю у солдат мадярської, словацькою та італійської армій, звичайно ж, після проведення серед них відповідної пропагандистської роботи. Згодом все більше зброї надходить німецької, внаслідок засідок та наскоків на німецькі склади амуніції і т.д. Особливо багато німецької зброї було здобуто при відступі фашистів з України.

БОРОТЬБА НА ЗАКЕРЗОННІ

Найсерйознішим ударом по УПА, була загибель її командира Романа Шухевича (Т. Чупринки). 5 березня 1950 р. в с. Білогоща під Львом в бою з спец розділами МВС, що прибули спеціально для цієї операції з Києва, він був убитий.

Його місце зайняв полковник В.Коваль.(Кук) Але уже в 1951-1953 рр. збройна боротьба ОУН-УПА зазнає поразки, хоча окремі боївки протримались ще до середини 50-х років.

Певну роль в остаточному припиненні боротьби відіграла деяка лібералізація комуністичного режиму після смерті Сталіна і зміни у внутрішній політиці держави за М.Хрущова.

ВИСНОВКИ

- УПА виникла як форма протесту і захисту українського народу проти гітлерівської окупації.

- Її бійці відіграли певну роль у порятунку народів Європи від завойовників Нацистської Німеччини, внесли свою долю у розгром фашизму.

- Боротьба з сталінським режимом була викликана великодержавною політикою уряду, що була направлена на винищення всіх самостійницьких форм у політичному, економічному і культурному життя і втілювалась ця політика самими репресивними, людиноненависницькими методами.

- Головною метою ОУН-УПА була боротьба за незалежну, соборну, українську державу.

 

Розробив: Завідувач кафедри військово-гуманітарної підготовки

кандидат історичних наук, доцент

 

В.Г. БЕЗБАХ

 

Лекція обговорена і схвалена на засіданні кафедри

військово-гуманітарної підготовки.

Протокол № 1 від 1 вересня 2014 року.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 79; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты