Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Методичні матеріали до теми




В цілому по підприємству або його структурним підрозділам чисельність робітників може визначатися через показники обсягу виробництва, продуктивності праці або фонду заробітної плати і середньої заробітної плати на одного робітника. Визначається чисельність як прямим розрахунком, так і індексним:

 

(1),

 

(2),

 

(3),

 

де Qв(пл) − виробництва за планом, грн.; Нвир(пл) − виробіток плановий на одного робітника, грн.; Чбаз − чисельність базова, чол.; ІQв і Іпп − індекси змін обсягу виробництва і продуктивності праці, відповідно; ФЗпл − плановий фонд заробітної плати, грн.; СЗпл − середньорічна заробітна плата одного робітника, грн.

 

При більш точних розрахунках чисельності застосовується інші методи. Найбільш поширеним є визначення чисельності виходячи із нормованої трудомісткості ( ) і планового фонду робочого часу на одного робітника за певний період у годинах або днях (Фрч) з врахуванням планового виконання норм виробітку (Пвн) або коефіцієнта виконання норм виробітку (Квн):

 

(4)

 

Чисельність робітників може бути визначена виходячи із натурального обсягу робіт (Qр) і норм виробітку (Нвир):

 

(5)

 

Чисельність працівників за нормами обслуговування та нормами управління можуть розраховуватися за формулами теми 2.

До задач планування чисельності безпосередньо відноситься і розрахунок планового фонду робочого часу на одного робітника у рік:

· номінальний фонд робочого часу у плановому періоді визначається як різниця між календарним фондом робочого часу і кількістю святкових, вихідних і суботніх днів;

· реальний фонд робочого часу у плановому періоді визначається як різниця між номінальним фондом робочого часу і невиходами у плановому періоді (невиходи у днях), пов’язані із черговою відпусткою і додатковою через навчання, виконання державних обов’язків, хворобу, пологи).

Тривалість середньої чергової відпустки (Ос) визначається за формулою:

(6),

 

де Ті − тривалість чергової відпустки у робочих днях; ds − питома вага групи робітників у загальній чисельності робітників.

 

Номінальна тривалість робочого дня (Тзм.н) визначається:

 

(7),

 

де Т сі − середня тривалість робочого дня, год.; Ч рі − кількість робітників із даною тривалістю робочого дня, чол.; SЧ рі − загальна чисельність працюючих, чол.

 

Середня тривалість робочого дня номінальна (Тзм.с):

(8),

 

де Чг і Чп − відповідно чисельність матерів, що годують немовлят і підлітків, чол.; Т чс − загальна чисельність робочих годин за рік у розрахунку на одного робітника, для яких скорчена тривалість робочого дня, год.; Фе − ефективний фонд робочого часу.

 

Корисний (реальний) фонд робочого часу (Фр) визначається:

 

Фр = Фе · Тзм.с (9)

 

Середньоспискова чисельність робітників визначається діленням суми спискової чисельності за всіма календарними днями місяця на число календарних днів. Спискове число робітників у вихідні дні дорівнює списковому числу попереднього робочого дня.

Додаткова потреба робітників (Чдод1) визначається:

 

Ч дод1 = ЧркЧрп (10)

 

де Чрк і Чрп − чисельність робітників на кінець і початок року, відповідно, чол.;

 

Додаткова потреба робітників на покриття вибуття (Чдод2):

 

(11),

 

де Чск − середньоквартальна чисельність робітників, чол.; Кві − коефіцієнт, який характеризує чисельність вибулих з поважних причин у і-тому кварталі.

 

Загальна потреба робітників визначається як сума додаткової потреби і додаткової потреби на покриття вибуття.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 63; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты