Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Програмна анотація




ТЕМА 1. Основи роботи у середовищі Excel

1. Призначення та історія розвитку табличних процесорів.

2. Запуск Excel.

3. Структура прикладного вікна Excel. Основні поняття та правила роботи з Excel.

4. Режими роботи з вікнами.

Міні лексикон:

табличний процесор, книга, робочий лист, листи модулів, листи діаграм, рядок формул, поле імені, комірка, формат, формула, полоси прокрутки, рядок стану, закладка листів, калькулятор, маркер, вікно.

 

1.1 Призначення та історія розвитку табличних процесорів

 

Табличний процесор - це інтерактивна програма обробки даних, яка призначена для обробки документів табличної форми, і являє собою прямокутну електронну таблицю, комірки якої містять числа, рядки і формульні вирази.

 
 

 


 

 

Ідея створення електронної таблиці виникла в студента Гарвардського університету (США) Дэна Бриклина (Dan Bricklin) у 1979 р. Виконуючи нудні обчислення економічного характеру за допомогою бухгалтерської книги, він і його друг Боб Франкстон (Bob Frankston), що розбирався в програмуванні, розробили першу програму електронної таблиці, названу ними VisiCalc. VіsіСаlс стала першої в історії програмою калькуляції таблиць і широко застосовувалася на комп'ютерах Apple II.

Новий істотний крок у розвитку електронних таблиць, стала поява в 1982 р. на ринку програмних засобів Lotus 1-2-3. Lotus був першим табличним процесором, що інтегрував у своєму складі, крім звичайних інструментів, графіку і можливість роботи із системами керування базами даних. Оскільки Lotus був розроблений для комп'ютерів типу IBM, він зробив для цієї фірми те ж, що VisiCalc у свій час зробив для фірми Apple.

Після розробки Lotus 1-2-3 компанія Lotus у перший же рік підвищує свій обсяг продажів до 50 млн. дол. і стає найбільшою незалежною компанією - виробником програмних засобів. Успіх компанії Lotus привів до жорсткості конкуренції, викликаної появою на ринку нових електронних таблиць.

У тім же 1982 р. фірма Microsoft випустила програму Multiplan. Multiplan була спочатку спланована як прикладна програма, що повинна була працювати на Apple, IBM PC і в інших системах. У Multiplan було більше можливостей, і вона перевершувала Lotus 1-2-3 за рівнем сервісу. На жаль, краще – ворог гарного: 1-2-3 працювала на IBM приблизно в десять разів швидше. Справа в тім, що Lotus 1-2-3 проектувалася для IBM PC і для збільшення ефективності були використані спеціальні технічні можливості платформи IBM і DOS.

Наприкінці 1983 року Гейтс зустрівся з головними програмістами фірми Microsoft. Результатом їхніх бурхливих дебатів став проект "Odyssey". У рамках його була поставлена мета створити нову програму калькуляції таблиць, що не тільки мала би можливості Lotus 1-2-3, але в порівнянні з нею була б більш швидкої і містила принципові поліпшення. Треба відмітити, що до цього часу велика частина співробітників фірми Microsoft уже займалася розробкою першої версії Windows. Windows повинна була стати першим графічним операційним середовищем для IBM PC.

У 1984 році Гейтс займався одночасно двома проектами Windows і "Odyssey". Обидві програми були націлені на IBM PC. Однак у середині року зненацька відбувся поворот курсу: тепер "Odyssey", що одержав назву "Excel", повинний був розроблятися для Macintosh, оскільки Гейтс почув, що Lotus крім розробок для IBM зайнявся новою розробкою для Macintosh. Нова програма калькуляції таблиць, розроблювальна цією фірмою, повинна була містити в якості інтегрованих програмних засобів банк даних, ділову графіку і текстової редактор. Вона розроблялася в рамках проекту за назвою Jazz. Таким чином, зосередивши тільки на IBM PC, Гейтс ризикував програти на ринку таблиць для Apple.

Унаслідок переорієнтації Excel на Macintosh створення Excel сповільнилося. Тоді в Гейтса виникла ідея, що Excel необхідно спочатку заробити на IBM PC. Він спробував переконати в цьому головного програміста Excel Дуга Клундера. Зрозуміло, Клундер був засмучений черговою зміною орієнтирів, його робота знову була відсунута на місяці, і якийсь час спустя він заявив про свій відхід.
Хоча незабаром Клундеру була знайдена заміна (Филип Флоренце), робота над продуктом сповільнювалася усе більше і більше. Гейтс особисто намагався контролювати написаний співробітниками код і правил його. Незважаючи на це (а може бути і завдяки цьому), до планованого терміну – кінцю 1984 року Excel готовий не був. Положення Microsoft трохи рятувало те, що і чергова версія 1-2-3 так само затримувалася.

Нарешті, у травні 1985 року Excel був офіційно представлений на суд користувачів, це був варіант для Macintosh. Правда, уночі 1 травня, напередодні презентації, демонстраційний комп'ютер зависав усякий раз, коли завантажувався Excel. Як це часто буває, неполадку знайшли буквально в останню хвилину. А у вересні 1985 Excel остаточно вийшов на ринок. Завдяки цьому платформа Macintosh одержала деяку перевагу над PC, аналітики затверджують, що зв'язування Excel+Macintosh упевнено потіснила на ринку Lotus 1-2-3+IBM PC.

Фактично, Excel поставлявся з усіченою оболонкою Windows (Run-time). І з тих пір випуски нових версій Windows і Excel завжди проходили майже одночасно:

Excel 2.1 - Windows/286/386

Excel 2.1c - Windows 3.0 (початок 90 року – перший успіх Windows)

Excel 3.0 - (Excel здобуває панель інструментів)

Excel 4.0 - Windows 3.1 (1992 рік)

Характерно, що вже у версії 4.0 майже всі операції можна було автоматизувати за допомогою макросів, максимально наближених до мови формул. Однак, програмувати і налагоджувати великі макроси було заняттям досить стомлюючим.

Особливої уваги заслуговує версія 5.0, що з'явилася в 1994 році. По-перше, Excel був максимально інтегрований у відповідний офісний пакет MS Office засобами OLE. Фактично, Micrpsoft c цієї версії офісного пакета починає просувати свою ідеологію документо-ориентированной системи, де в рамках одного документа можуть сполучатися різноманітні типи інформації, зв'язані за допомогою спеціального універсального механізму OLE. По-друге, мовою макропрограмування був обраний діалект Visual Basic, що істотно підвищило зручність програмування (при цьому, звичайно, істотно підвищивши вимоги до ресурсів системи).

1995 рік – Windows 95 і Excel 95 (7.0). Програма стала 32-x розрядної, чого простий користувач може і не помітити.

1997 – Excel 97 (8.0) у складі офісного пакета Office 97. Єдине середовище розробки для всього пакета, істотно змінені ідеологія і незначно розширені сервісні функції.

Конкуренція не дає зупинитися процесу інтенсивного розвитку офісних програм. Залишаючись на вершині, Microsoft має досить конкурентів. Наприклад, останнім часом з'являється усе більше інсталяцій під Linux, під яким безкоштовно поширюється табличний процесор від компанії Sun у рамках пакета StarOffice. І, звичайно, Microsoft не стоїть на місці. Здається, зовсім недавно вийшла новий релиз — Excel 2000— програма, у якій з'явилася безліч нових можливостей. І от сьогодні ми вже маємо Office 2003 і відповідно Excel 2003 — істотно модернізовану й удосконалену версію.

 

 

       
   
 
 

 

 

     
 
 
 

 


1.2. Запуск Excel

 

Якщо Excel встановлено на комп’ютері, запустити його можна двома способами:

1. Через кнопку "Пуск" панелі задач

2. За допомогою панелі Ms Office, якщо вона встановлена на робочому столі Windows.

Панель Ms Office призначено для швидкого доступу до будь-якого додатка. По замовчуванню вона розташована з правої сторони екрана і має такий вигляд

 

 

Для запуску Excel, достатньо натиснути кнопку , і на екрані відкриється прикладне вікно програми Excel.

 

1.3. Структура прикладного вікна Excel. Основні поняття та правила роботи з Excel

 

 

ЕЛЕМЕНТ ВІКНА ПРИЗНАЧЕННЯ
Рядок основного меню Містить пункти меню, в яких команди Excel згруповані по функціях.
Панель інструментів Панелі інструментів призначені для швидкого виконання команд Excel і містять певний набір кнопок-піктограм, згрупованих за функціональною ознакою
Стандартна па­нель інструментів У Стандартній панелі розташовані кнопки-піктограми, які призначені для керування файлами, даними, побудови діаграм, географічних карт, графічних об'єктів, масштабу відображення даних і управління вбудованою довідковою системою.
Панель інструментів форматування У панелі Форматування розташовані кнопки-піктограми управління форматами та стилями оформлення даних.
Поле імені Поле в якому відображається ім'я комірки, де розташовано маркер. У полі імені також можна задати ім’я комірки та їх діапазон.
Рядок формул Використовується для введення і редагування значень або формул у комірці або діаграм. Excel виводить у цьому рядку значення даних або математичний вираз.
Робоче поле еле­к­тронної таб­лиці Електронна таблиця - це прямокутна матриця рядки якої пронумеровані, а стовпці поіменовані буквами латинського алфавіту. Кожний лист робочої книги Excel складається з 16384 рядків і 256 стовпців
Рядок стану Рядок стану виводить відомості про стан робочої області. У лівій частині рядка стану відображається призначення виділеної команди або піктограми на панелі інструментів або вказується операція, що виконується (наприклад, відкриття або збереження файлів). Права частина рядка містить калькулятор і відображає включення ключів Caps Lock, Scroll Lock і Num Lock.
Калькулятор Якщо виділено діапазон комірок з числовими даними, калькулятор відображає “СУММА=” і відповідне значення.  
Кнопки прок­рут­ки зак­ла­док листів Під робочим полем електронної таблиці знаходиться чотири кнопки, за допомогою яких можна прокручувати перелік закладок листів. Для активізації листа потрібно за допомогою кнопок відобразити відповідну закладку і клацнути на неї.
Комірка Прямокутна область, яка знаходиться на перехресті рядка і стовпця електронної таблиці і в яку можна вносити та редагувати інформацію.
Покажчик поточної комірки Прямокутна рамка, яка показує на поточну комірку.
Активна комірка Комірка, у яку встановлено покажчик поточної комірки і з якою буде виконане наступна дія або команда.
Адреси комір­ки Буквено - цифрова комбінація, що ідентифікує положення комірки на робочому листі по стовпцю і рядку (А3, В16). Якщо посилаються на комірку у формулі, то у цьому випадку адресу комірки називають посиланням на комірку
Діапазон (блок) комірок Це дві і більше комірок, координати яких визначаються адресами верхнього лівого і правого нижнього кутів виділеного блоку (A15:F27).    
Області задач Додаткові області які дозволяють: - створювати нові книги та листи; - переглядати буфер обміну та вибирати відповідні об’єкти для ставки; - виконувати пошук у поточній книги. Для відображення області, слід виконати команду “Область” з меню “Вид”.
Поточна (активна) комірка Це комірка електронної таблиці, у якій у даний момент знаходиться курсор. Адреса та зміст поточної комірки виводиться у рядку формул.

 

 

Для введення даних у комірку необхідно виконати такі дії:

 

Порада
Щоб змінити напрям активізації наступної комірки після натиснення клавіші Enter, потрібно в меню "Сервис" активізувати команду "Параметри" і на вкладці "Правка" під надписом "Переход кдругой ячейке после ввода, в направлении" вибрати відповідний напрям.

Для редагування даних у комірці натисніть ліву кнопку “мишки” у рядку формул або кнопку <F2>, а потім робіть відповідні зміни. Для відмови від введених даних використовується кнопка відміни в ряд­ку формул або клавіша <Esc>.

 

 

 
 

 

 


Потреба у роботі з вікнами виникає, коли рядки або стовпці таблиці виходять за розмір екрана, або коли необхідно одночасно читати дані з різних листів. Табличний процесор дає можливість відкривати одночасно декілька вікон, організуючі цим “багатовіконний режим” роботи. Вікно, яке у даний час ми бачимо на екрані, називають поточним або активним вікном.

       
 
 
   

 

 


КОНТРОЛЬНІ ЗАПИТАННЯ

 

1. Призначення та основні характеристики табличного процесора Excel.

2. Перерахуйте всі можливі способи запуску табличного процесора Excel.

3. Дайте характеристику структурних компонентів вікна Excel.

4. Скільки рівнів інформації і якої може знаходитись у комірці Excel.

5. Панелі інструментів вікна Excel, їх призначення та налагодження.

6. Структура та призначення кожної компоненти вікна Excel.

7. Поняття робочого листа, типи робочих листів.

8. Призначення вбудованного калькулятора та керування ним.

9. Яким чином фіксується зображення частини таблиці при перегляді великих документів.

10. Яким чином можливо відображення одного робочого листа в різних вікнах Excel.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 148; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты