Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Методика розучування пісенного хорового репертуару у молодших класах 4




1) Підготовка вчителя до роботи над піснею (підготовка вступного слова і ознайомлення). Тут треба враховувати вік дітей, психологічний стан, уяву, міжпредметні зв'язки.

Бесіда мас настроїти дітей на сприймання музики, мас біти коротка, змістовна. Мова лаконічна, яскрава, тут потрібні акторські здібності вчителя, застосовувати порівняння, співставлення.

2) Показ пісні (можна самостійно, або у запису)

3) Пояснення

4) Розучування мелодії і тексту. Мелодію треба розучувати одночасно з голосом вчителя (міміка, покази рукою, ручні знаки, чергувати спів акапелла - з супроводом). Використовувати спів дітей по черзі.

Використання графічного запису мелодії (голосова драбинка, нотоносець). Як елемент наочності використовуємо

нотний запис.

Сольфеджування окремих звуків тексту.

Вчити дітей правильно сидіти лід час співу, уникати дриґання плечима, їх підняття, неприродність положення

корпусу, напружена шия. Звертати увагу на правильність співочого дихання.

 

33 Види планування уроків музики, їх місце я організації процесу музичного виховання учнів

Найчастіше здійснюється планування річне, четвертне (семестрове) і поурочне. У річному плані визначаються головні завдання кожного року навчання, що визначаються віковими особливостями учнів, їх підготовкою а минулому,

можливостями класу, вимоги до учнів.

Зміст роботи в окремих чвертях визначається програмою, але вона пропонує великий вибір учителю за даними темами Чвертей, творів різного ступеню складності. Учитель може вибрати з програми ті чи інші твори, а також доповнювати чи замінювати частину з них. Чертертне планування визначає, який саме матеріал треба брати; намічає систему музичних занять, визначає особливості роботи з кожним з паралельних класів, які часто мають свої особливості. Виходячи з цих видів планування, учитель розробляє поурочний план дій. Урок музики підпорядковується плану, але це не значить, що план - мертва схема (паралельні класи, випадкові обставини, емоційний тонус). Так же як і четвертне планування, поурочні плани повинні передбачати загальний обсяг і кількість пісень, їх мелодичні особливості, діапазон, теситуру, побудову, темп. Всі види планування повинні враховувати взаємозв'язок і поступове нарощування складності музичних творів.

Велике значення мас планування позакласних занять, яке узгоджується з загальношкільним планом роботи на рік. В ньому необхідно передбачити заходи, пов'язані з календарними, фольклорними святами. Велика увага приділяється плануванню тематичних вечорів для школярів різного віку, комплексних занять, олімпіад, конкурсів, дискотек, занять гуртків. У плані необхідно передбачити час на підготовку та намітити відповідальній за певні ділянки роботи, їх конкретні завдання.

Урок музики - основна форма організації музичного виховання в школі. Змістом уроку музики є те, що елементарні музичні знання, уміння і навички прищеплюються всім учням, а не тільки тим, хто спеціально займається нею. Урок музики включає в себе різні види музичної діяльності, що впливають на розвиток особистості учня. Це і с метою уроків музики - виховання, навчання і розвиток гармонійної особистості через мистецтво. Так, урок музики є надзвичайно важливим в загальній системі навчання і потребує до себе такої ж ретельної підготовки і уваги, к і інші предмети. А тому урок музики будується з врахуванням вікових, а також загальних і психологічних особливостей дітей; головними принципами має цілеспрямованість, систематичність, доступність, наочність; він є обов'язковим для всіх учнів. Особливістю уроку музики є те, що він поєднує в собі емоції та знання, свідомість і почуття. До структурних компонентів уроку музики входять такі види музичної діяльності: спів, музично-ритмічні вправи, гра на дитячих музичних інструментах, слухання музики. Якщо ж розглядати структуру уроку в цілому, то її складає сам учитель, використовуючи або ні той чи інший вид діяльності і міняючи їх послідовність, з залежності від педагогічних задач, цілей, необхідності розвитку якогось і конкретного віщу діяльності; в залежності від психологічних і розумових особливостей класу. А тому кожний урок може мати свою структуру. Вчитель може повторювати з уроку в ярок всі види музичної діяльності (комбінований урок), а може проводити спеціальні уроки, наприклад, урок слухання музики. Але в будь-якому випадку, при визначенні структури уроку вчитель повинен враховувати ступінь фізичної, розумової, емоційної нагрузки учнів, особливості кожного класу. Структура повинна бути гнучкою і варіативною, в залежності від умов, які складаються безпосередньо під час уроку. Саме тоді буде досягнута головна мета уроку: через урок музики дитина отримає знання про композиторів, стилі, жанри музики тощо, навички слухання музики, уміння аналізувати музичні твори, вокальна-хорові навички тощо, а отже відбудеться загальний музичний розвиток учня.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 152; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты