Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Практичне заняття (2 години)




1.2.6. Тема: Структура музичного мовлення:проста музична форма

Самостійні завдання до заняття

1. Самостійно вивчити рекомендовану літературу.

2. Виготовити «Музичне лото» на тему: Структура музичного мовлення.

Контрольні запитання

1. Що таке мелодія?

2. Яке значення належить мелодії в музиці?

3. Як називається найвища точка мелодії?

4. Як називається відстань між крайніми за висотою звуками мелодії?

5. Назвати види мелодичного малюнка.

6. Як називаються частини мелодії?

7. Як називається перерва між окремими музичними побудовами?

8. Яка музична побудова називається періодом?

9. Що таке речення?

10.Як називається закінчення музичної побудови?

11.Як називаються музичні побудови, на які ділиться речення?

12.Що називається мотивом?

13.Як називаються в музиці різні сили звуків (гучності)?

14.Назвати види динамічних відтінків.

15.Як позначають гучність?

 

Методичні рекомендації

Мелодія – це виразний засіб музики.Вивчаючи тему, студенти повинні усвідомити, що мелодія має багато спільного з мовою людини. Мелодією називається одноголосна послідовність звуків, організована в ладі та метроритмічних відносинах.

Студенти повинні засвоїти, що мелодійний рух в своїм розвитку приймає різноманітні форми. Малюнок мелодійного руху складається з його різних напрямів. Основне з них: висхідний рух, низхідний рух, хвилеподібний рух, горизонтальний рух на звуці, що повторюється.

Вищий етап розвитку мелодики, момент її найбільшої напруги називається кульмінацією.

Сукупність, співвідношення і свіязь дрібних осмислених частин музичного твору називається музичним синтаксисом.

Музичні образи яскраво сприймаються в контрасті. Повтор і контраст – важливі принципи організації музичної думки. Принцип повторності лежить в основі простої одночасної форми – періоду. Два речення періоду мають схожий початок і різні закінчення.

Література основна

1. Дубровская Е.А. Теория и методика музыкального воспитания детей. – М., 1986. – С. 31-37.

2. Фридкин Г.А. Практическое руководство по музыкальной грамоте. – М., 1985. – С. 208-210; 219.

3. Смаглій Г.А., Маловик Л.В. Основи теорії музики. – Х.: Факт, 1998. – С. 121 –126.

Література додаткова

1. Вахромеев В.А. Элементарная теория музыки. – М., 1966. – С. 217-226.

2. Виноградов Г., Красовская Е. Занимательная теория музыки. – М., 1991. – С. 132 – 1441.

3. Способин И.В. Элементарная теория музыки. – М., 1979. – С. 164-181.

ЗАЛІКОВИЙ КРЕДИТ ІІ.

Теоретичні основи курсу ММВ. Система музичного виховання в дошкільному навчальному закладі

Змістовий модуль 3

2.1.1 Лекція(2 години)

Вступ. Загальні основи теорії музичного виховання дітей дошкільного віку

 

План

1. Побудова теорії музично-естетичного виховання на основі суміжних наук – естетики і педагогіки, фізіології, психології музико знання.

2. Методи дослідження проблем музичного виховання та розвитку дітей.

3. Взаємозв’язок музичного виховання, навчання та розвитку.

4. Етапи розвитку естетичного ставлення до музики.

 

Література

1. Эстетическое воспитание и развитие детей дошкольного возраста: Учеб. пособие для студ. высш. пед. учеб. заведений / Е.А. Дубровская, Т.Г. Казакова, Н.Н. Юрина и др.; Под ред. Е.А. Дубровской, С.А. Козловой. – М.: Издательский центр «Академия», 2002. – 256 с.

2. КОМЕНТАР до Базового компонента дошкільної освіти в Україні: Наук.-метод. посіб. / Наук. ред. О.Л. Кононко. – К.: Ред. журн. «Дошкільне виховання», 2003. – 243 с.

3. Базова Програма розвитку дитини дошкільного віку «Я у Світі». – К., 2009. – 426 с.

4. Радынова О.П., Катинене А.И., Палавандишвили М.Л. Музыкальное воспитание дошкольников: Учебн. Пособие для студ. фак-ов дошк. высш. и сред. пед. учеб. заведений / О.П. Радынова, А.И. Катинене, М.Л. Палавандишвили. – М.: Издательский цент «Академия», 1998. – 240 с.

5. Ветлугина Н.А., Кенеман А.В. Теория и методика музыкального воспитания в детском саду / Н.А. Ветлугина, А.В. Кенеман. – М., 1983. – 255 с.

6. Кабалевский Д.Б. Про трех китов и про многое другое / Д.Б. Кабалевский – М., 1972. – с. 158.

7. Художественное творчество и ребенок. Монография / Под ред. Н.А. Ветлугиной. – М.: «Педагогика», 1972. – 286 с.

8. Зінич Р., Кукловська В., Рудченко І., Шоломович С. Методика музичного виховання в дитячому садку / Р. Зінич, В. Кукловська, І. Рудченко, С. Шоломович; за ред. С. Шоломович. – Київ: Видавництво «Музична Україна», 1974. – 192 с.

Короткий зміст

1. Побудова теорії музично-естетичного виховання на основі суміжних наук – естетики і педагогіки, фізіології, психології музикознавства.

Розвиток суміжних наук має велике значення для методики музичного виховання, оскільки збільшує можливість інтегрувати їх наукові знання. Методика музичного виховання підкоряється закономірностям загальної педагогіки.

Дидактичні принципи: принцип зв’язку музичного виховання з національною культурою, принцип зв’язку музичного виховання з життям, принцип орієнтації на музично-естетичні смаки та потреби дітей, принцип комплексного впливу мистецтва на дитину в процесі музичної діяльності, принцип послідовності у формуванні музично-естетичних смаків, уподобань, принцип емоційності, принцип єдності свідомості й активності в музичній діяльності, принцип поєднання практичної музичної діяльності та самодіяльності, принцип індивідуального підходу, принцип гуманізації, принцип диференціації, принцип опори на музично-естетичний досвід дитини (Ю.Г. Новгородська).

Методика музичного виховання, спираючись на педагогіку, розглядає виховання як процес, залежний від багатьох чинників (факторів).

Методика музичного виховання пов’язана з психологічною наукою. Так вивчення розвитку музичного виховання, творчих, музичних здібностей неможливо без знань закономірностей психіки дитини, її проявів і розвитку, без розуміння, що таке музичні здібності та людська діяльність

Методика музичного виховання пов'язана з естетикою, що представляє її методологічну основу. Цей зв'язок виявляється перш за все у визначенні мети, задач, змісту музичного виховання.

Методика музичного виховання пов'язана також з музикознавством, в якому велика увага приділяється вдосконаленню методу аналізу музичних творів, вживаному для вивчення закономірностей музичної мови і визначення художніх достоїнств твору. Теорія музикознавства робить безпосередній вплив на розробку змісту і методів музичного виховання.

Музикознавство – наукова дисципліна, яка вивчає теорію та історію музики, музичну культуру народів.

 

2.Методи дослідження проблем музичного виховання та розвитку дітей.

Вивчення даного курсу включає знання методів педагогічних досліджень в області музичного виховання дошкільників.

Методи дослідження – прийоми, процедури та операції емпіричного та теоретичного пізнання й вивчення явищ педагогічної дійсності. Залежно від аспекту розгляду методи дослідження поділяються на загальнонаукові, власне педагогічні й методи дослідження інших наук. Поряд із названими методами дослідження виділяють ще такі їхні види: констатувальні й перетворювальні; емпіричні й теоретичні; якісні й кількісні; часткові й загальні; змістовні й формальні; методи опису, пояснення й прогнозування; методи обробки результатів дослідження та інші. У фундаментальних дослідженнях застосовуються здебільшого теоретичні методи дослідження та експеримент. Прикладні педагогічні дослідження й розробки потребують емпіричних методів дослідження.

До методів дослідження проблем музичного виховання та розвитку дітей відносять: метод соціально-педагогічного обстеження, метод спостереження, метод констатації, метод формувальних дослідів.

2.1.2 Семінарське заняття(2 години)

Тема: Методика музичного виховання дітей

Самостійні завдання до заняття

1. Вивчити самостійно рекомендовану літературу.

2. Зробіть картотеку крилатих висловлювань, віршів зі словами «музика», «виховання».

3. Підберіть приклади з кінофільмів і зробіть презентацію про музичне виховання видатних людей.

Питання для обговорення

1. Визначення змісту предмета.

2. Взаємозв’язок музичного виховання, навчання та розвитку.

3. Розвиток загального музичного відгуку як шлях до всебічного розвитку дитини засобами музики.

4. Основні компоненти естетичного відношення до музики.

Методичні рекомендації

Вивчаючи перше питання слід зрозуміти, що музичне виховання –широке, багатогранне поняття. Воно включає, за визначенням Н. Ветлугіної, «цілеспрямований і організований вплив на дітей у процесі передачі їм досвіду музичної діяльності». Діти здобувають знання, практичні вміння й навички в різних видах музичної діяльності. Водночас музика збагачує духовний світ дитини, отже, є складовим компонентом всебічного розвитку особистості. У процесі музичного виховання в дітей формуються інтерес і любов до музики, естетичний смак, оцінне ставлення до музичних творів, розвиваються музичні здібності.

Знаннями, вміннями й навичками, необхідними для цілеспрямова­ного педагогічного керівництва музичним вихованням та розвитком ді­тей у процесі їхньої музичної діяльності, озброює навчальний предмет «Методика музичного виховання». Крім видів та ор­ганізаційних форм музичної діяльності дітей, дисципліна ММВ включає загальні пи­тання музичного виховання в дошкільному навчальному закладі (характеристика предме­та, його значення та завдання; методи і прийоми музичного виховання та навчання; аналіз музичної літератури для дошкільних закладів освіти). Розглядаються також питання підготовки музичного вихователя до пе­дагогічної діяльності (методичні вказівки до планування та обліку робо­ти, аналіз методичних збірників, обов'язки музичного керівника дошкільного навчального закладу).

Розкриваючи друге питання, зверніть увагу на основні поняття курсу: музичне виховання, освіту, навчання, розвиток та їх взаємозв’язок.

Під час третього питання визначте етапи розвитку естетичного ставлення до музики, особливості педагогічного керівництва цим процесом. Охарактеризуйте поняття «естетичне ставлення до музики» та опишіть його основні компоненти. Поясніть як і в чому проявляється виховуючий і розвиваючий характер навчання на музичних заняттях?

Література основна

1. Эстетическое воспитание и развитие детей дошкольного возраста: Учеб. пособие для студ. высш. пед. учеб. заведений / Е.А. Дубровская, Т.Г. Казакова, Н.Н. Юрина и др.; Под ред. Е.А. Дубровской, С.А. Козловой. – М.: Издательский центр «Академия», 2002. – С. 24–36.

2. КОМЕНТАР до Базового компонента дошкільної освіти в Україні: Наук.-метод. посіб. / Наук. ред. О.Л. Кононко. – К.: Ред. журн. «Дошкільне виховання», 2003. – 243 с.

3. Базова Програма розвитку дитини дошкільного віку «Я у Світі». – К., 2009. – 426 с.

4. Радынова О.П., Катинене А.И., Палавандишвили М.Л. Музыкальное воспитание дошкольников: Учебн. Пособие для студ. фак-ов дошк. высш. и сред. пед. учеб. заведений / О.П. Радынова., А.И. Катинене, М.Л. Палавандишвили. – М.: Издательский цент «Академия», 1998. – С. 4–10.

5. Новгородська Ю.Г. Методика музичного виховання. Тексти лекцій: Навчальний посібник для спеціальності «Дошкільне виховання, практична психологія» / Ю.Г. Новгородська. – Ніжин, Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2010. – 143 с.

Література додаткова

1. Ветлугина Н.А., Кенеман А.В. Теория и методика музыкального воспитания в детском саду / Н.А. Ветлугина, А.В. Кенеман. – М., 1983. – С. 21–31.

2. Эстетическое воспитание в детском саду / Под ред. Ветлугиной Н.А. – М.: Просвещение, 1985. – С. 5–35.

ТЕМА ДЛЯ САМОСТІЙНОГО ВИВЧЕННЯ

2.1.3. Характеристика змісту музичної освіти дошкільників

 

Завдання для самостійного вивчення

  1. Вивчити самостійно рекомендовану літературу.
  2. Законспектувати статті:

Долинна О., Низковська О. Всеукраїнський семінар за програмою «Впевнений старт» / О. Долинна, О. Низковська // Дошкільне виховання. – 2011. – № 7. – С. 2-5;

Долинна О., Низковська О. Про хід і результати впровадження програми «Впевнений старт» / О. Долинна, О. Низковська // Дошкільне виховання. – 2011. – № 7. – С. 2-5;

Питання для самостійного вивчення

1.Базовий зміст музичної освіти дошкільників як державний стандарт.

2.Порівняльний аналіз альтернативних програм («Я у світі», «Впевнений старт»).

 

Методичні рекомендації

Етапи роботи:

n Базовий компонент дошкільної освіти в Україні

(1998 р.)

n Коментар до Базового компонента дошкільної освіти в Україні (2003 р.)

n Програма розвитку та виховання дітей раннього віку “Зернятко”, Методичні рекомендації до неї (2004 р.)

n Експериментальна базова програма розвитку дитини дошкільного віку, її апробація (2005-2007р.р.)

n Базова програма розвитку дитини дошкільного віку “Я у Світі” (2008р.)

n Методичні аспекти реалізації Базової програми розвитку дитини дошкільного віку “Я у Світі” (2009р.)

n Комплект з 6 науково-методичних посібників (розроблені та підготовлені до друку)

Шляхи ознайомлення освітян з матеріалами Базової програми
“Я у Світі”.

n Друк матеріалів до Базової програми на шпальтах часопису “Дошкільне виховання” в рубриці “Базовий компонент дошкільної освіти” (щомісяця)

n Зустрічі членів творчої групи з різними категоріями працівників дошкільних закладів різних регіонів України (понад 20 виїздів)

Новизна Базової програми “Я у Світі”:

n Органічна складова нормативно-методичного забезпечення дошкільної ланки освітньої галузі України

Література основна

1. Эстетическое воспитание и развитие детей дошкольного возраста: Учеб. пособие для студ. высш. пед. учеб. заведений / Е.А. Дубровская, Т.Г. Казакова, Н.Н. Юрина и др.; Под ред. Е.А. Дубровской, С.А. Козловой. – М.: Издательский центр «Академия», 2002. – С. 24–36.

2. КОМЕНТАР до Базового компонента дошкільної освіти в Україні: Наук.-метод. посіб. / Наук. ред. О.Л. Кононко. – К.: Ред. журн. «Дошкільне виховання», 2003. – 243 с.

3. Базова Програма розвитку дитини дошкільного віку «Я у Світі». – К., 2009. – 426 с.

4. Програма «Впевнений старт».

Література додаткова

1. Ветлугина Н.А., Кенеман А.В. Теория и методика музыкального воспитания в детском саду / Н.А. Ветлугина, А.В. Кенеман. – М., 1983. – С. 21–31.

2. Эстетическое воспитание в детском саду / Под ред. Ветлугиной Н.А. – М.: Просвещение, 1985. – С. 5–35.

3. Радынова О.П., Катинене А.И., Палавандишвили М.Л. Музыкальное воспитание дошкольников: Учебн. Пособие для студ. фак-ов дошк. высш. и сред. пед. учеб. заведений / О.П. Радынова., А.И. Катинене, М.Л. Палавандишвили. – М.: Издательский цент «Академия», 1998. – С. 4–10.

4. Новгородська Ю.Г. Методика музичного виховання. Тексти лекцій: Навчальний посібник для спеціальності «Дошкільне виховання, практична психологія» / Ю.Г. Новгородська. – Ніжин, Видавництво НДУ ім. М. Гоголя, 2010. – 143 с.

2.1.4 Семінарське заняття (2 години)

Тема: Становлення та розвиток теорії і методики музичного виховання в дошкільному навчальному закладі


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-18; просмотров: 130; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты