Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Поняття жанру в текстових комунікаціях. Критерії жанрового поділу текстів у масових комунікаціях.




Жанр є форма організації мовного матеріалу, свого роду стійка форма існування певного типу тексту, обумовлює «спрямованість концептуальної інформації»; це певний спосіб впливу на аудиторію і «дуже важлива категорія процесу спілкування», своєрідний «тип комунікації».

У журналістиці під жанром розуміють «стійкі типи публікацій, об'єднані схожими змістовно-формальними ознаками», які називаються жанрообразующімі факторами (на останніх ми більш детально зупинимося нижче). Іншими словами, жанр - це «специфічний спосіб відображення дійсності» і «специфічний спосіб її аналізу».

Саме характер інформації (точніше кажучи, обсяг і глибина переданої інформації, цілі інформування певного сегмента громадськості, що детермінують зміст майбутнього тексту. Поява жанру завжди визначається тим, «що пізнається, на якому рівні, з якою метою і якими засобами. Необхідність того чи іншого вибору може бути обумовлена ​​цілями автора, його прагненням знайти оптимальний шлях для того, щоб донести до читача потрібну інформацію. Такий вибір докорінно впливає на ідейну і конструктивну основу матеріалу, обумовлює його формальну структуру.

Вибір жанрових рамок тексту залежить, зрозуміло, не тільки і не стільки від автора і цілей, які він перед собою ставить, але і від читача в процесі створення тексту повинен, перш за все, «прорахувати» подальші наслідки введення інформації, переданої даним текстом.
Найчастіше серед жанрообразующіх факторів тексту масової комунікації називають такі: предмет відображення, целеустановка, метод відображення, функції і стилістиці-мовний чинник.

2.Заява для ЗМІ: сфери застосування, жанрові різновиди.

Заява для ЗМІ - це PR-текст, що оголошує або пояснює позицію базисного суб'єкта PR з якого-небудь питання або реакцію на подію з метою підтримки пабліцитного капіталу даного базисного суб'єкта PR або його відбудови. Воно може «носити наступальний, оборонний характер або служити для попередження небажаних подій». Цей жанр називають також повідомленням для ЗМІ, що, не зовсім повністю відображає сутність цього жанру. У практиці американських PR цей жанр іменується як позішнз пейпер (position paper): мета такого тексту - «коротко і аргументовано викласти позицію організації по якомусь конкретному питанню (у більшості випадків - переконливо довести свою правоту в якійсь ситуації)».

Заява для преси складається так само, як і прес-реліз; обов'язково вказується жанровий різновид - «Заява для преси», однак у цьому типі текстів відсутні цитати.

Розмірковуючи про стосунки із засобами масової інформації, С. Блек говорить про такий жанровий різновид, як лист до редакції, і виділяє наступні його типи: коментар до суспільно значущої теми, коментар з приводу раніше опублікованого матеріалу або «продовження попередньої листування». Безсумнівно, в даному випадку мова йде про заяву для ЗМІ.

На відміну від прес-релізу, де базисний суб'єкт інформує громадськість про новинному подію, пропонує їй оптимізовану інформацію, в основі заяви лежить, перш за все, певна ситуація (проблема), яку базисний суб'єкт PR бажає донести до громадськості, і це проблема, яка потребує негайного вирішення. У заяві висловлюється точка зору базисного суб'єкта, що вимагає певної відповідної реакції громадськості, і саме привернення уваги громадськості до проблеми, що повідомляється базисним суб'єктом PR, і є метою цього жанру.

Жанр заяви передбачає, передусім, опору на певні факти, аналіз і дослідження яких призводить до «публічного виклику адресату» або до апеляції до громадської думки.

У літературі і практиці ми зустрічаємо згадування про такий жанр, як спростування, під яким розуміються «всі види повідомлень, передані через ЗМІ та ставиться за мету протидія помилкової або невідповідної дійсності інформації про діяльність організації, фірми, конкретної особи і т. д.». Спростування вважається крайньою формою взаємодії зі ЗМІ. Можна розглядати спростування як приватну різновид заяви для ЗМІ, так як цілі в спростуванні і заяві ідентичні.

Заява як жанр має деякі спільні риси з публіцистичним жанром відкритого листа. Однак, у відкритому листі ми найчастіше маємо справу з певним адресатом (наприклад, першими особами держави, території), адресант може бути соціально значимим особою (відомої персоною), що висловлюють свою точку зору з певної проблеми, що має характер суспільного звучання.

Мета заяви - постановка питання від імені базисного суб'єкта (самої організації, її керівництва або профспілкових органів, політичної персони), пояснення позиції з актуальної для базисного суб'єкта ситуації. Тут впливає функція тексту превалює над власної інформаційної, що виражається активним включенням в мовну структуру тексту засобів вираження особистісного начала.

Зазвичай даний жанр має заголовок «Заява», «Повідомлення для засобів масової інформації» або «Відкритий лист».

 

Білет 6.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 91; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты