Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Особливості обліку медикаментів і перев’язувальних засобів




Облік медикаментів і перев’язувальних засобів (далі — лікувальних засобів) у військових частинах, в яких видатки на лікувальні засоби плануються і обліковуються за кодом економічної класифікації 1132 «Медикаменти і перев’язувальні засоби», ведеться згідно з Інструкцією з обліку медикаментів, перев’язувальних засобів та виробів медичного призначення в лікувально-профілактичних установах, що знаходяться на державному бюджеті СРСР, затвердженою наказом Міністерства охорони здоров’я СРСР від 02.06.1987 №747, «Переліком лікарських засобів, що підлягають предметно-кількісному обліку в аптечних і лікувально-профілактичних закладах», затвердженим наказом Міністерства охорони здоров’я України від 30.06.1994 № 117 (далі — Перелік лікарських засобів) та спільною вказівкою Головного фінансово-економічного управління та Головного військового медичного управління Міністерства оборони України від 15.02.2002 № 146/5/2/106 та № 135/24/537.

Облік лікувальних засобів ведеться в аптеках, відділеннях (кабінетах) і фінансово-економічному органі.

У складі лікувальних засобів обліковуються:

медикаменти, до складу яких відносяться лікувальні засоби, сироватка, вакцини, лікувальна рослинна сировина, лікувальна мінеральна вода, дезінфекційні засоби тощо;

перев’язувальні матеріали (марля, бинти, вата, компресні клейонка та папір тощо);

допоміжні матеріали, до яких відносяться папір вощений, пергаментний, фільтрувальний, паперові коробки і мішечки, капсули і облатки, ковпачки, пробки, нитки, сигнатури, етикетки, гумові обхвати, смоли тощо;

тара — склянки і банки місткістю понад 5000 мл, бутлі, бідони, ящики й інші предмети зворотної тари, вартість якої не включена в ціну придбання медикаментів, а показана в оплачених рахунках окремо.

Усі лікувальні засоби обліковуються в аптеках в сумовому виразі за договірними цінами. Крім того, ведеться предметно-кількісний облік таких лікувальних засобів:

наркотичних лікарських засобів;

психотропних лікарських засобів;

отруйних лікарських засобів;

спирту етилового;

лікарських засобів, що мають одурманюючу властивість;

нових препаратів для проведення клінічних досліджень;

дефіцитних та дорогих лікувальних засобів;

тари як порожньої, так і зайнятої лікувальними засобами.

Предметно-кількісний облік лікувальних засобів ведеться в книзі предметно-кількісного обліку аптекарських засобів (ф. 8-МЗ), в якій відкривається окрема сторінка на кожне найменування, фасування, лікувальну форму, дозування лікувальних засобів, які підлягають предметно-кількісному обліку.

Видача лікувальних засобів з аптеки здійснюється за рецептами лікарів або за накладними (вимогами), підписаними начальником медичної служби на підставі розпорядження командира військової частини.

У накладній обов’язково має бути зазначена повна назва препарату, наведена інформація про його розміри, фасовку, лікарську форму, дозування, упаковку і кількість. Лікувальні засоби, що підлягають предметно-кількісному обліку, видаються за окремими проштампованими накладними (вимогами), записи в яких повинні бути підтверджені печаткою військової частини і підписом командира військової частини. В них обов’язково зазначається номер історії хвороби та прізвище, ім’я, по батькові хворих.

У відділеннях (кабінетах) також ведеться предметно-кількісний облік лікувальних засобів згідно з Переліком лікарських засобів у спеціальних книгах, які заводяться окремо на спирт, отрути, наркотичні, дсфі цитні, такі, що дорого коштують, і перев’язувальні засоби.

До фінансово-економічного органу щомісячно подається зніт про рух лікувальних засобів, що знаходяться на предметне-кількісному обліку, який затверджується командиром військової частини.

Бухгалтерський облік лікувальних засобів ведеться на активному субрахунку 233 «Медикаменти і перев’язувальні засоби». У дебет субрахунку відноситься вартість лікувальних засобів, які надійшли від постачальника за договірними цінами. У кредит субрахунку 233 записується вартість лікувальних засобів, виданих і списаних на видатки на підставі звітів головної (старшої) медсестри. Інші лікувальні засоби, які не знаходяться на предметно-кількісному обліку, після їх надходження у відділення (кабінети) оприбутковуються і списуються на видатки військової частини.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-04-21; просмотров: 99; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.006 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты