Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Термінологічний словник. Брахманізм— система поглядів про державу і право (що виникла в брахманських школах та існувала у давній Індії протягом II та першої половини І тис




Брахманізм— система поглядів про державу і право (що виникла в брахманських школах та існувала у давній Індії протягом II та першої половини І тис. до н. е.), викладена в збірниках релігійних і ритуальних текстів «Ведах», збірниках гімнів і заклинань «Рігведах» і «Атхарваве-дах», а також у релігійно-філософському трактаті «Упанішади» та пра­вових збірках — дхармасутрах і дхармашастрах; у цих пам'ятках ідеть­ся про поділ суспільства на чотири страти (варни), що здійснюється згідно з вічним законом, який бере свій початок від богів.

Школа легізму (законників)— система поглядів про державу і право у давньому Китаї у IV ст. до н. е., що обґрунтовувалася у трактаті «Шан цзюнь шу» («Книзі правителя області Шан»), декілька глав якої були написані її засновником Гун Сунь Яном (390—338 pp. до н. е.), ві­домим в історії під іменем Шан Ян; держава за своїм змістом і призна­ченням має бути органом насилля і може бути сильною лише тоді, коли народ слабкий; задля збереження сильної держави необхідно послабити народ за допомогою залякувань і покарань; любов до ближнього слід витіснити любов'ю до держави.

Державно-правові погляди давньоєврейського народу— система уявлень про державу і право, які знайшли своє відображення у Старому Заповіті, що почав створюватись з XIII ст. до н. е.; у цій релігійній і фі­лософсько-правовій пам'ятці Бог постає нормативно-регулюючим по­чатком; Бог вважається верховним правителем, законодавцем і верхов­ним суддею.

Буддизм— система уявлень про державу і право в давній Індії у VI—V ст. до н. е., сутністю якої є заперечення божественної основи держави, порядку і закону; засновник цієї течії Сідцхартха (Будда) та його прихильники вважали, що всесвіт керується природним законом, всі події — це природна закономірність, тобто обстоювали думку про природне походження держави і законів.

Даосизм— це система поглядів та уявлень про державу і право дав­нього Китаю, засновником якої вважається Лао Цзи (VI—V ст. до н. е.); дана концепція, викладена Лао Цзи у трактаті з п'яти тисяч слів «Дао де цзін» («Книзі про шлях до благодаті»), за змістом набли­жалася до уявлень буддизму; її прихильники обстоювали ідею, що все­світ, а також суспільство і держава з її атрибутами розвиваються відпо­відно до вічного, природного закону «Дао», який і визначає, урешті-решт, конкретні закони суспільства.

Конфуціанство— система уявлень про державу і право, сформова­на у давньому Китаї в умовах розкладу старих родових відносин, і за­писана зі слів його засновника — Конфуція (Куз Цзи) (541—479 pp. до н. є.) його учнями у книзі Конфуція «Лунь Ной» («Бесіди і міркуван­ня»); Конфуцій перейняв від Лао Цзи принципи Дао, оскільки також вважав, що за допомогою Дао люди та їхня поведінка підконтрольні Небу; Небо, у міркуваннях Конфуція, є джерелом і носієм регулятивної морально-правової функції, яка гарантує безпеку суспільства; Небу підконтрольні як окремі люди, так й імператор.

Вчення Заратустри— система поглядів про державу і право, по­ширена у давній Персії та в інших країнах Близького Сходу у VIII—VII ст. до н. е., в основі якої — думка про суспільний процес як результат бо­ротьби двох протилежних сил — Добра і Зла; основним завданням дер­жавних правителів, які репрезентують на землі Добро, є боротьба зі Злом, захист підданих, встановлення справедливості та порядку.

Вчення «семи мудреців»— система поглядів про державу і право мислителів давньої Греції — Фалеса, Піттака, Періандра, Біанта, Соло­на, Клеобула і Хілона (кінець VII — початок VI ст. до н. е.), більшість з яких були активними учасниками політичних подій, правителями та за­конодавцями; вони обстоювали ідеї підкорення законам, удосконалення державного устрою, законодавчого врегулювання суспільних відносин.

Вчення Піфагора (580—500 pp. до н. є.) і його послідовників — «піфагорійців»— система уявлень про державу і право у давній Гре­ції, за якою обстоюється принцип «кожному своє»; у зв'язку з цим по­рядок і симетрія визначаються прекрасними і корисними, а найбільшим злом проголошуються анархія (безладдя) й асиметрія; найкращою фор­мою, на думку піфагорійців, є правління «освічених» правителів — аристократія («прекрасно міркувати властиво лише освіченим»), а най-гіршою — демократія («нерозумно звертати увагу на думку будь-кого, і особливо на думку натовпу»).

Вчення Геракліта (544 чи 540483 pp. до н. є.)— система уявлень у давній Греції, за якою усі явища у світі, у тому числі й держава та право, перебувають у вічному русі, зміні, боротьбі та оновленні; існу­вання держави без законів неможливе, оскільки вони впорядковують суспільне життя громадян, тому «люди повинні обстоювати закони як свої стіни».

Вчення Демокріта (бл. 460бл. 370 pp. до н. є.)— система уяв­лень про державу і право у давній Греції, за якої була здійснена одна з перших спроб поставити проблему співвідношення полісних законів та індивідуальної свободи; полісні закони мають природне походження, а тому критерієм справедливості є відповідність законів вимогам природ­ного права.

Вчення софістів (представники — Протагор — бл. 490 — бл. 420 pp. до н. е., Георгій — бл. 480—380 pp. до н. е., Гіппій — бл. 460 — 4... pp. до н. е., Антифонт — бл. 400 p. до н. є. —?, Лікофрон) та Сократа (469399 pp.до н.є.) — система уявлень про державу і право у давній Греції, в основі якої обстоюється ідея внутрішньої духовної свободи людини та її зв'язок зі справедливістю; на відміну від інших концепцій, де головним було пізнання сутності державно-правових явищ як прояву природного порядку речей, софісти і Сократ звернулися до цієї проб­леми під кутом зору місця людини в цих взаємовідносинах — людина є «мірою всіх речей»; у зв'язку з цим право поділяється на природне та умовне (полісні закони); при цьому умовне як політичне право може суперечити природному праву.

Вчення Платона (428 або 427347 pp.до н. є.)— система поглядів про державу і право у давній Греції, викладена у діалогах «Держава» і «Закони»; у проекті ідеальної держави обстоювався принцип, згідно з яким індивід існує для держави, а не вона для нього; справедливість, справедливі закони розглядалися як реалізовані в земному житті ідеї певних ідеальних сутностей; не допускалися злидні та надмірне багат­ство, а справедливість визнавалася в тому, щоб кожен робив свою спра­ву і щоб ніхто не привласнив чужого та не втратив свого (що відповіда­ло принципу Піфагора — «кожному своє»).

Вчення Арістотеля (384322 pp. до н. є.)— система поглядів про державу і право у давній Греції, сутністю якої є діалектичний підхід до становлення та розвитку державно-правових явищ: держава — продукт природного розвитку, «вища форма спілкування», оскільки людина за своєю природою прагне жити у спілкуванні з іншими людьми; Арісто-телем здійснена спроба визначити природу громадянського суспільст­ва, «середнього» класу як основи для побудови політії як найкращої (на його думку) форми держави; у своєму право розумінні Арістотель поді­ляє положення Сократа і Платона про ототожнення справедливого та законного; при цьому право, за Арістотелем, уособлює політичну спра­ведливість; право як політичне явище є «політичним правом», що, своєю чергою, означає неможливість «аполітичного права» та відсутність права взагалі у неполітичних (деспотичних) формах правління; при цьому політичне право поділяється мислителем на природне та умовне (волевстановлене); водночас, на відміну від софістів, Арістотель під «природним правом» має на увазі саме «політичну» природу людини, оскільки людина за своєю природою, на його думку, — істота полі­тична; а під умовним правом (як волевстановленим) він розуміє все те, що в сучасному вживанні визначається як «позитивне право» (тобто формально визначені, чинні акти законодавства тощо); право служить нормою регулювання політичних відносин людей, а політичне правлін­ня — це правління законів, а не людей; у зв'язку з цим той, хто вимагає, щоби владарювала людина, висуває у цій вимозі певний тваринний елемент, бо пристрасність є щось тваринне; навпаки закон — урівнова­жений розум; за Арістотелем, панування людини замість розуму і зако­ну може призвести до зловживання владою та можливої тиранії.

Школа «стоїцизму» (від грецьк. stoa — колонада, галерея)— си­стема уявлень про державу і право, яка була довгий час досить впливо­вою не лише у давній Греції від IV—III ст. до н. є. до І—II ст. н. е., а й у давньому Римі; дістала свою назву від зали з колонами в Афінах, де її засновник — філософ Зенон (336—264 pp. до н. є.) — проводив занят­тя зі своїми учнями; її прихильники, вважаючи, що всесвіт керується долею, яка є загальним природним законом, обстоювали тезу про те, що в основі людського співжиття лежить природний потяг людей до собі подібних, природний зв'язок між людьми, а отже, і держава — це не штучне, а природне утворення; крім того, виходячи з цього загаль­ного природного закону, усі люди розглядалися як громадяни єдиної світової держави (космополіту), а конкретна особа — як громадянин всесвіту.

Вчення Марка Тулія Цицерона (10643 pp. до н. є.)— система уявлень про державу і право у давньому Римі, за якою держава — це результат природного прояву, основу держави становить прагнення людей жити разом; розмірковуючи про співвідношення природного і позитивного права, проголошувалося, що природне право виникає ра­ніше від держави з її писаними законами, тому останні мають відпові­дати вимогам природного права; критерієм справедливості є відповід­ність законів, встановлених волею людей, законам природи.

Вчення Сенеки (бл. 4 р.до н. є.65 р. н. є.)— система поглядів про державу і право, в основі якої обстоюється ідея духовної свободи всіх людей, незалежно від громадянського стану — «панові підкорене і належить лише тіло раба, а його дух сам собі пан»; у зв'язку з цим про­голошується ідея, згідно з якою всі люди, незалежно від їхнього похо­дження чи майнового стану, мають стати суб'єктами права.

Вчення римських юристів II—III ст. Ульпіана, Гая, Модестина, Павла, Папініана, Коліана та ін.— система поглядів про державу і право у давньому Римі в дусі природного права і справедливості (як не­змінної і повсякденної готовності відплатити кожному відповідно до його заслуг), що була спрямована на створення нової науки — юрис­пруденції; особливе значення як для самого римського права, так і для подальшої історії права мало ґрунтовне розроблення ними юридичної природи майнових відносин із позицій захисту інтересів приватної власності; своїми правовими концепціями щодо поділу права на при­ватне і публічне, своїм вченням про юридичних осіб, права та обо­в'язки громадян, виділення певних джерел права, як-то — звичаї, за­кони, законні позови, плебісцити тощо, необхідності запровадження процедури тлумачення законів і застосування в правозастосовчій діяль­ності принципу аналогії закону у разі прогалин у праві тощо — вони зробили суттєвий внесок у розроблення проблематики співвідношення права і свободи.

Навчальні завдання


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 68; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты