Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ISBN 966-7979-62-8




ІСТОРІЯ ВЧЕНЬ ПРО ДЕРЖАВУ ТА ПРАВО

Навчальний посібник для дистанційного навчання

Передрук і посилання без дозволу Університету «Україна» забороняються.

Всі права застережені.

Київ

Університет „Україна" 2004


ББК 67.0я73 Т76

Затверджено методичною радою Університету „Україна"

(Протокол № 5 від 23.02.2004 p.)

За редакцією В.О. Щербака, д-ра іст. наук, професора.

Рецензенти: В.К. Гіжевський, к. ю. наук, професор; O.I. Коваленко, к. ю. наук, професор.

Трофанчук ГЛ.

Т 76 Історія вчень про державу та право:Навч. посібн. для дистанц. на­вчання. - К.: Ун-т „Україна", 2004. - 210 с.

ISBN 966-7979-62-8

Посібник створений з урахуванням досвіду щодо подібних вітчизняних ви­дань, а також власного напрацювання автора при викладанні навчальної дисципліни у вищих навчальних закладах. У посібнику вміщено теоретичний матеріал, перелік літератури, питання для заліку та самоконтролю знань студентів, глосарій контро­льні тести-тренінги.

Розрахований на студентів спеціальності „Правознавство", консультантів, ви­кладачів і може бути використаний як для дистанційної, так і інших форм навчання.

ББК 67.0я73

ISBN 966-7979-62-8

© Університет „Україна", 2004 © Трофанчук ГЛ., 2004


ВСТУП

Сучасне цивілізоване суспільство базується на здобутках різних форм організації суспільного життя минулого, органічно продовжує і розвиває їх. А це вимагає створення міцного юридичного фундаменту фомадянського суспільства, розбудови сучасної держави України з урахуванням практич­ного досвіду і теоретичних поглядів різних часів.

Вивчаючи і з'ясовуючи сутність держави і права, слід ретельно проана­лізувати не тільки апробовані часом і практикою концепції, а й осмислити погляди, теорії, в яких розглядаються ці суспільні феномени, соціально-економічні умови, в яких зародилося і виникло те чи інше вчення. Представ­ляє інтерес реалізація вчень і поглядів у відповідних державно-правових сис­темах світу, їх використання у розбудові національної системи права, форму­ванні засад правової держави і фомадянського суспільства в Україні, станов­лення цивілізованих форм взаємин держави з її фомадянами.

Набуття студентами знань про державно-правову сферу суспільного життя є складовою частиною системи юридичної освіти, фахової підготов­ки юристів, оволодіння майбутніми спеціалістами загальноюридичними та галузевими юридичними дисциплінами і їх практичним застосуванням у повсякденному житті.

"Історія вчень про державу і право" у поєднанні з іншими юридични­ми дисциплінами історико-теоретичного спрямування сприяє формуванню системного підходу до розуміння понять держави, права, закону, фомадян­ського суспільства, правової держави.

Навчальний посібник спрямований на самостійне засвоєння студента­ми фактичного матеріалу з історії вчень про державу і право і являє собою стислий, певною мірою конспективний виклад матеріалу лекцій та семінар­ських занять. Автор передбачає головну мету посібника в тому, щоб:

- допомогти студентам, які переважно перебувають віддалено від нау­
кових і навчальних центрів, наукових бібліотек, в оволодінні основами
знань з історії вчень про державу і право;

- зорієнтувати студентів на формування у них творчо-конструктив­
ного мислення, навичок уважного ставлення до змісту понять і категорій,
якими їм доведеться оперувати в процесі навчання і практичної діяльності;

- допомогти в орієнтуванні щодо різних підходів до проблем взаємо­
зв'язку держави і права, держави і фомадянського суспільства;

- сприяти з'ясуванню в контексті світової історії витоків державно-
правової думки в Україні, що має для сьогодення велике теоретичне і прак­
тичне значення.

Автор висловлює щиру вдячність ученим-науковцям та викладачам-практикам Ф.П. Шульженку, Т.Г. Андрусяку, М.І. Мірошниченко та В.І. Мірош-никченку, роботи яких використані при підготовці навчального посібника.


 

МЕТОДИКА КОРИСТУВАННЯ НАВЧАЛЬНИМ ПОСІБНИКОМ

Ознайомлення з навчальним посібником слід розпочати із розгляду структурно-логічної схеми навчального курсу, яка дає цілісне уявлення про навчальну дисципліну і принципи подачі матеріалу для вивчення і застосу­вання. Відповідно до вказаної схеми навчальний матеріал дисципліни "Іс­торія вчень про державу і право" поділено на 5 блоків, кожен з яких вклю­чає в себе від 3 до 6 модулів, що розкривають зміст навчального матеріалу певного блоку.

Наступним кроком є знайомство із анотацією змісту кожного модуля, питаннями для самоконтролю і питаннями до іспиту. Це дасть початкове уявлення про те, на що слід звернути увагу при вивченні теоретичного ма­теріалу. Головна увага повинна бути приділена вивченню теоретичного матеріалу, який бажано засвоювати одночасно із веденням записів (конспе­ктів) у робочому зошиті. Прочитавши матеріал модуля, спробуйте відповіс­ти на поставлені питання для самоконтролю. Після того, як всі завдання будуть виконані, результати бажано звірити із запропонованими відповідя­ми, які містяться у додатках до кожного блоку, або за текстом матеріалу для вивчення. Крім того, необхідно відповісти на питання контрольних тес-тів-тренінгів. Треба мати на увазі, що обсяг поставлених питань та завдань передбачає ознайомлення не лише з матеріалами цього посібника, але й з додатковою літературою, яка пропонується до кожного модуля. Тільки у тому випадку, коли запропоновані завдання будуть виконані, можна вважа­ти, що матеріал даного модуля засвоєно і можна переходити до вивчення наступного.

Допуском до складання іспиту є надання студентом робочого зошита (конспекту) з відповідями на питання всіх тестів-тренінгів, а також складе­ний у алфавітному порядку тлумачний словник, куди слід занести всі осно­вні категорії і поняття та їх визначення.


Структурно-логічна схема навчального курсу "Історія вчень про державу і право"


БЛОК 1.

ДЕРЖАВНО-ПРАВОВІ ПОГЛЯДИ В КРАЇНАХ СТАРОДАВНЬОГО СВІТУ

Модуль 1. Становлення державно-правових поглядів у давні часи.

Розглядаються міфологічні уявлення наших предків про порядок, установлений на землі Творцем, простежується розвиток поглядів на дер­жаву через призму взаємозв'язку небесного та земного, аналізуються літе­ратурні пам'ятки стародавньоіндійських, древноєгипетських та вавілонсь­ких авторів, система поглядів про походження держави і характер законів. Окреслюються етапи раціоналізації політико-правової думки, ідеї брахма­нізму про варновий поділ суспільства, вчення про ідеальну державу, мето­ди здійснення державної влади, про природний та людський закон.

Модуль 2. Державно-правові погляди мислителів Стародавньої Греції

Дається класифікація форм держави, аналізується вчення про право та державний устрій в "Законах" Платона, його ідеї про ідеальну державу. Розглядається політико-правове вчення Арістотеля, його уявлення про фо­рми та закономірності розвитку ідеальної держави, розуміння ним сутності права та закону.

Модуль 3. Розвиток державно-правових концепцій пЬньогрецьког періоду тау Стародавньому Римі

Висвітлюються погляди філософів пізньогрецької доби. Аналізується розвиток римськими мислителями політико-правових вчень, започаткова­них діячами Стародавньої Греції. Розглядаються подальші кроки щодо фо­рмулювання концепції юридичної особи, створення самостійної науки юриспруденції, розвитку окремих юридичних наук галузевого напряму.



Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 65; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты