Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


ПРЕДМЕТ І ЗАВДАННЯ КУРСУ




Віталій КАРПЕНКО

ІНФОРМАЦІЙНА

ПОЛІТИКА ТА БЕЗПЕКА

ПІДРУЧНИК

Затверджено Міністерством освіти і науки України

Київ

Нора-Друк

УДК 071.1 (075.8)

ББКЧ 612.1 я 73-1

К21

 

КАРПЕНКО В. О.

К 21 Інформаційна політика та безпека. Підручник. - К.:

Нора-Друк, 2006. - 320 с.

 

ISBN 966-8321-88-Х.

Підручник присвячений проблемам сучасного функціонування засобів масової інформації як найважливішого складника комунікаційної системи країни, реаліям інформаційної політики у контексті національної безпеки..

Логіка розвитку проблематики курсу вкладається у чітку схему: національна ідея є основою державної ідеології; з державної ідеології випливають засади відповідної інформаційної політики; отже, саме від інформаційної політики безпосередньо залежить і державна ідеологія й утвердження національної ідеї, а в кінцевому підсумку - не тільки інформаційна, але й державна безпека.

Для викладачів та студентів, що навчаються за спеціальністю "Журналістика" та широкого кола читачів.

 

Рецензенти:

Вартанов Г. І., д-р іст. наук, проф., Чічановський А. А., д-р політ, наук, проф., Жадъко В. О., канд. філол. наук, доц.

 

 

Затверджено Міністерством освіти і науки України як підручник для

студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за спеціальністю

"Журналістика". Лист № 14/18.2-329 від 13.02.06.

 

ISBN 966-8321-88-Х © Карпенко В.О., 2006.

 

 

Вступ

ПРЕДМЕТ І ЗАВДАННЯ КУРСУ

Без масової комунікації неможливо уявити нинішній світ. Сьогодні вона досягла небувалого розвитку завдяки надсучасним технологіям. Якщо на початку XX століття з'явилося радіо, в 40-50-х роках почало застосовуватися телебачення, то нині ми маємо: кабельне телебачення, відеомагнітофони, електронну пошту, телеконференції, телемости, що дають можливість водночас подавати зображення і мовлення з різних точок земної кулі, лазерну пресу, персональні комп'ютери, відеогазети, відеотелефони, всесвітню «павутину» - Інтернет-мєрежу з її необмеженими комунікативними можливостями.

Недарма наш час називають ерою інформації або інформаційного прориву. Стереотипним став вислів: хто володіє інформацією, той володіє світом. Тому небаченими досі темпами розвиваються інформаційні технології та техніка, інформаційна індустрія, відбуваються процеси інформаційної глобалізації. Це стало характерною рисою сучасного розвитку світової культури. Концепція інформаційного суспільства розробляється науковими установами найрозвиненіших країн світу. Вчені небезпідставно вважають, що нинішній етап інформаційного прориву є третім, після цілеспрямованого перетворення і використання матеріальних предметів (перший етап) та цілеспрямованого перетворення і використання енергії (другий етап), вищим етапом розвитку культури людства і технологій зокрема. Він полягає в цілеспрямованому перетворенні та використанні інформації з застосуванням новітніх інформаційних носіїв — комп'ютерів, супутників тощо1.

__________________

1Див.: Різун В. В., Мелещенко О. К. Інформаційні мережі в засобах масової інформації. — К., 1992. — С. 9.

ст. 3

Про інтенсивний розвиток інформаційної сфери в сучасному світі свідчать такі факти: за даними, оприлюдненими 1997 року, тільки у США видавалося 2000 щоденних газет, 15000 журналів, діяло 11000 радіостанцій, 2000 телестанцій, 2000 видавництв2.

Інформаційний бум не обминув і нашу країну, надто в останні роки: якщо 1997 року в Україні було зареєстровано близько 5 тисяч періодичних видань, то 2005-го - вже понад 20 тисяч.

Якщо напередодні відновлення державної незалежності в Україні журналістів та видавців готували факультети журналістики у Києві та Львові і один поліграфічний інститут, то нині вже понад 80 вищих навчальних закладів і спеціалізованих проектів підтримки засобів масової інформації у різних регіонах займаються підготовкою кадрів для масової комунікації та їхньої фахової перепідготовки. У тому числі Інститут журналістики Київського Національного університету імені Тараса Шевченка, факультети та відділення журналістики, засобів масової комунікації, видавничої справи Міжнародного університету розвитку людини «Україна», Львівського імені Івана Франка, Одеського, Дніпропетровського та інших університетів, Інститут підвищення кваліфікації працівників телебачення, радіомовлення та преси (Укртелерадіопресінститут). Проекти підтримки ЗМІ здійснюють Інформаційний прес-центр IREX ProMedia, Міжнародний фонд «Відродження», Київське регіональне представництво Фонду «Євразія», Фонд Конрада Аденауера, Freedom House (Дім Свободи), Центр інновацій та розвитку тощо.

Сфера масової комунікації потребує освічених, кваліфікованих творчих кадрів, які добре орієнтуються в комунікаційній системі, по-сучасному мислять, чітко уявляють свою функціональну роль. Допомогти цьому якраз і покликаний пропонований курс «Державна інформаційна політика».

__________________

2Див.: Гриценко О., Шкляр В. Основи теорії міжнародної журналістики. — К., 2002. — С 11.

ст. 4

Предмет курсу — практика державної інформаційної політики у контексті загальнолюдських цінностей, гуманістичних ідей та сформованих світовими мас-медіа основних принципів та етичних засад демократичної журналістики.

Завдання курсу — навчити студентів орієнтуватися в перипетіях сучасної політики, прищепити відчуття необхідності у практичній роботі завжди виходити із загальнонаціональних, державних орієнтирів, послідовно відстоювати загальноукраїнські цінності та інтереси.

Курс складається з двох блоків. У першому розглядаються теми формування національної ідеї, яка має бути в основі державної ідеології; розвитку та утвердження цієї ідеї в українських засобах масової інформації як самої України, так і в діаспорі (в історичному контексті).

У другому блоці подається розуміння інформаційного простору, обґрунтовується необхідність інформаційного суверенітету, який є важливим чинником національної незалежності, аналізується практика державної інформаційної політики у незалежній Україні та її значення і вплив на забезпечення національної безпеки.

Програма курсу розрахована на 30 лекційних годин і 30 годин семінарських.

ст. 5

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 54; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты