Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Міф шостий: недержавність української нації




Твердження про недержавність української нації — одне з найбрехливіших і найбрутальніших. Воно покликане закріпити фальшивий стереотип про недолугість і меншовартісність українців. Нині є чимало свідчень не тільки української, а й світової науки про древність української нації. Цій проблемі присвятив свою книгу «Феномен України» психолог Братко-Кутинський. Про це йдеться в працях відомих вчених Губка, Канигіна, Чмихова, Шилова та багатьох інших. Про це говорять розкопки часів Трипільської культури, коли за 5-6 тисяч років до нової доби існувала могутня держава наших пращурів-оріїв (аріїв). Нова доба позначена княжим періодом, коли державне утворення Київську Русь, або, за Михайлом Грушевським, Україну-Русь, знав увесь тодішній світ. На жаль, княжі міжусобиці, навали зовнішніх ворогів (половців, татаро-монголів, хрестоносців, москвинів) шматували Київську Русь, й українська державність була втрачена на цілі століття.

Та український народ не полишав надії відновити свою державність. Історія знає кілька таких спроб93.

Перша спроба — епоха Козаччини (початок XVI — середина XVII століття). Відомий похід козаків на Очаків під орудою черкаського старости Остафія Даш-ковича вже 1528 року. 1572 рік — початок реєстрового козацтва. Затим — численні повстання проти поневолювачів Івана Підкови, Северина Наливайка, Семена Палія, Петра Сагайдачного, Михайла Дорошенка і багатьох інших. Нарешті національно-визвольна війна 1648-1654 pp. під проводом Б. Хмельницького, перемога в якій, на жаль, обернулася політичною угодою з Москвою і як наслідок — трьохсотлітньою московською колонізацією.

Друга спроба — період Української Народної Республіки (Центральна Рада, Гетьманат, Директорія) 1918-1921 pp. Але і ця спроба була придушена Москвою.

____________________

93Див.: Таланчук П. М. У кожного свій майдан, або Проблема роз'єднання й об'єднання з різних точок зору. — К.: Університет «Україна», 2005.

 

Ст. 114

 

Третя спроба — проголошення у Львові 30 червня 1941 року Акту відновлення Самостійної Української Держави та створення українського державного правління на чолі з Ярославом Стецьком. Після арешту німецькими нацистами Стецька, Бандери і багатьох інших провідників українського народу боротьба не припинилася. З 1943 по 1954 рік Українська Повстанська Армія відчайдушно воювала на два фронти — проти нацистської та більшовицької чуми. Боротьба була нерівною і завершилася черговою поразкою українців.

Четверта спроба — Акт проголошення незалежності України Верховною Радою, підтверджений всенародним референдумом 1991 року. Де-юре Україна стала самостійною національною державою, визнаною ештовим співтовариством. А де-факто народ уже вкотре виявився ошуканим: жив на рідній, та не своїй землі, мав свою, та не рідну владу.

П'ята спроба — Помаранчева революція кінця 2004 — початку 2005 року, коли українці відчули себе нацією, і на Майдані протистояли тодішньому режимові, який спробував фальшуванням результатів президентських виборів продовжити своє панування. То була історична перемога. Та боротьба за справжню незалежну державу, за демократичні цінності, за високий доброжиток ще триває. Хочеться сподіватися, що цього разу торжествуватиме історична справедливість.

Отже, українська нація є нацією прадавньою і нацією державною. Попри потуги антиукраїнських сил, українська державність відновлена і, віриться, назавжди.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 51; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты