Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Міф восьмий: відсутність економічної самодостатності




 

Нерідко з українофобського середовища і, на жаль, від певного кшталту політиків можна почути, що Україна нібито не є самодостатньою в економічному плані. Тому, мовляв, самостійно їй вижити неможливо. Адже енергоносії — кров економіки — вона експортує з Росії. Тому не можна по-живому розривати економічні зв'язки з північною сусідкою, бо «старший брат» тільки й може нас виручити.

Справді, за радянських часів пограбувавши українські надра, викачавши дашавський газ, спотворивши нашу макроекономіку, більшовики поставили Україну в економічну залежність. Справді, нині левову частку нафти і газу ми імпортуємо з Росії. І Москва робить усе можливе, щоб так і залишалося, щоб Україна не мала альтернативних джерел енергоносіїв. Тому так довго споруджувався одеський нафтотермінал та нафтогін Одеса-Броди; тому, навіть коли він був побудований, під тиском Росії його запустили в реверсному варіанті для помпування російської нафти у зворотному напрямку — до Чорного моря.

Однак це в жодному разі не свідчить про економічну неспроможність України. По-перше, наша держава багата на корисні копалини, великі запаси нафти є в акваторіях Чорного й Азовського морів, в інших регіонах країни.

_____________________

97Див.: Духовна велич України / Науково-публіцистичний збірник. — К.: Просвіта, 2004. — С 160-161.

 

Ст. 118

 

Прийде час, і ми матимемо вдосталь і нафти, і газу не тільки для власних потреб, але й для експорту.

По-друге, відсутність нині в достатній кількості власних енергетичних джерел ще не є свідченням економічного безсилля. Скільки країн, в тому числі європейських, не мають власних енергоносіїв, однак існують і політично, і економічно незалежно, власне, процвітають! Та найпереконливіший приклад Японії. Розташована на островах, у зоні сейсмічної активності, де дня не минає без землетрусів, ця країна дуже бідна на корисні копалини. Та, попри все це, а також розгром у Другій світовій війні та атомне бомбардування, Японія вийшла на провідне місце у світі і входить у сімку найпотужніших та економічно розвинутих країн. То Україні, з її природними багатствами, масними чорноземами, талановитим і працьовитим народом, сам Бог звелів бути могутньою і багатою.

По-третє, ніхто не наполягає на тому, що треба розірвати економічні зв'язки з Росією. Просто патріотично налаштовані українці хочуть, щоб ці зв'язки були рівноправними, взаємовигідними, без найменшої дискримінації і шантажу. І це їхнє законне право.

Отже, міф, що ми не виживемо без «старшого брата» , не витримує критики. Навпаки, вижити при втручанні «старшого брата» буде дуже важко.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 64; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты