Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Висновки з другого розділу




У другому розділі ми проаналізували стан розвитку дошкільного навчального закладу м. Одеси № 29, в якому дослідили процес планування навчально-виховної діяльності, санітарно-гігєнічний стан приміщень, штат ДНЗ та його структуру управління, а також внутрішній контроль.

Нами було виявлено, що в ДНЗ № 29 створені належні умови для навчально-виховного процесу, а саме наявні світлі і затишні групові кімнати, окремий музичний і спортивний зал. Створені необхідні умови для спільної діяльності з дітьми на повітрі: ділянка озеленена, є літній басейн; ізольовані, обладнані навісами (верандами) і спорудами ігрові майданчики для кожної вікової групи; асфальтована доріжка з розміткою для навчання дітей правил дорожнього руху; город для дитячого експериментування, квітники.

Планування навально-виховної діяльності ДНЗ здійснюється за двома моделями – поточне планування та перспективне планування. Перспективне планування представлене річним планом. Річне планування ОДНЗ №29 «Казка» відповідає сучасним вимогам наукових досягнень, передовому педагогічному досвіду; визначає перспективу розвитку дошкільного закладу; актуальні пріоритетні завдання, шляхи та засоби реалізації цих завдань через кожний розділ плану, враховуючи особливості та можливості дошкільного закладу.

Контроль в даному ДНЗ базується на тісній співпраці між керівником, вихователем та дітьми. Керівник бере активну участь в навчальному процесі ДНЗ, спілкується з дітьми. Чільне місце також займають різного роду опитування та тестування співробітників навчального закладу.

Також нами були досліджені та проаналізовані напрямки удосконалення управління діяльністю дошкільного навчального закладу, а саме вдосконаленні управлінських рішень, що стосуються питань кадрового забезпечення дошкільної освіти та підвищення професійної компетентності педагогів; вдосконалення процесу взаємодії між педагогами, дітьми і батьками та ін.

З метою вивчення сучасного стану управління ДНЗ нами було проведено констатувальний експеримент, який здійснювався в два етапи. У експерименті брали участь батьки (сорок), вихователі (десять). Ми дослідили та проаналізували стан процесу управління дошкільним навчальним закладом № 29. У процесі дослідження ми використовували розроблені нами анкети для батьків та вихователів, а також статистичні методи: кількісний та якісний аналіз даних. Дослідження складалось з двох етапів.

І-й етап діагностики – якість освітніх послуг ДНЗ очима батьків. Вивчення стану якості освітніх послуг проводилося через відповіді на запропоноване анкетування. Анкета для батьків містить 9 запитань. В дослідженні брали участь 40 батьків. Аналіз анкет показав, що значна кількість батьків не досить задоволені санітарно-гігієнічним станом приміщень (15%) та взаєминами співробітників з батьками (15%). Низький рівень задоволеності процесом інформування батьків про цілі і завдання дошкільного закладу в області навчання і виховання дитини (30%) та про організацію харчування (25%). Більшість батьків не задоволені там, що їх педагогічні інтереси, побажання та почуття не знаходять відгуку та розуміння з боку педагогів та адміністрації (50%). Лише 17,5% опитуваних можуть назвати взаємини з педагогічним складом ДНЗ «партнерськими», 42,5% опитуваних не задоволені процесом взаємодії з педагогами.

II-й етап діагностики – якість освітніх послуг ДНЗ очима педагогічного колективу. Вивчення стану якості освітніх послуг проводилося через відповіді на запропоноване анкетування. Анкета для педагогів містить 10 запитань. В дослідженні брали участь 10 вихователів. Аналіз анкет показав, що більшість педагогів в цілому задоволені організацією управлінської діяльністю курівника дошкільного закладу. Значна кількість педагогів повністю задоволені змістом стратегічного планування діяльності ДНЗ, матеріально-технічним оснащенням приміщень та рівнем культури спілкування, взаємодії з колегами та адміністрацією (60%).

З метою покращення процесу управління ДНЗ нами були представлені рекомендації, щодо поліпшення кожного з напрямів управління його діяльністю.

 

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 76; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты