Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Компонентно-структурний аналіз діяльності Одеського ДНЗ «Ясла-садок» №29




 

Успішна реалізація завдань навчального закладу великою мірою залежить від організаційної діяльності керівника, від його знань та вмінь забезпечити ефективні керівництво та контроль за діяльністю колективу. Керівник несе відповідальність не лише за себе, а й за свій колектив, за кожного працівника окремо, за кожну дитину, яка виховується чи навчається в закладі.

Одеський дошкільний навчальний заклад Ясла-садок № 29 Одеської міської ради Одеської області функціонує з 1930 року. В дошкільному закладі функціонують 7 груп: 1 група для дітей раннього віку, 2 групи для дітей молодшого дошкільного віку, 2 групи для дітей середнього віку, 2 групи для дітей старшого дошкільного віку.

В дошкільному навчальному закладі № 29 створені належні умови для навчально-виховного процесу, це світлі і затишні групові кімнати, окремий музичний і спортивний зал. Велика частина спільної діяльності з дітьми організовується на повітрі. Для цього створені необхідні умови: ділянка озеленений, є літній басейн; ізольовані, обладнані навісами (верандами) і спорудами, ігрові майданчики для кожної вікової групи; асфальтова доріжка з розміткою для навчання дітей ПДР; город для дитячого експериментування, квітники. Спортивна база дошкільного навчального закладу добра, є необхідне спортивне обладнання та атрибути для проведення занять та гурткової роботи.

Стан матеріально-технічної бази закладу відповідає вимогам. В цьому навчальному році адміністрацією закладу за планом реконструкції була проведена робота по покращенню стану території закладу: додаткове озеленення, частковий ремонт і пофарбування малих архітектурних форм. Проведений ремонт групових приймальних кімнат, косметичний ремонт групових приміщень та кабінетів, оновлений дизайн окремих груп.

Адміністративно-господарська діяльність здійснювалася відповідно з річним планом роботи. Протягом року контролюється освітньо-виховна робота; проводиться системний аналіз комплектування закладу дітьми, своєчасно ведеться підготовка документів до організованого початку навчального року; проводиться тарифікація педагогічного персоналу; своєчасно надаються звіти. Адміністрацією щоденно контролюється економія електроенергії, води та стан майна, обладнання, приміщень, території закладу. Уся діяльність персоналу регламентується наказами по закладу.

Виробничі наради з педагогічним персоналом проводяться щовівторка; з технічним персоналом, з медичним персоналом та адміністрацією – один раз на місяць. Загальні збори колективу проводяться два рази на навчальний рік. Крім того протягом року в закладі проводяться кілька святкових загальних зборів трудового колективу, які присвячуються ювілейним та професійним святам.

Засідання ради, піклувальної ради, батьківського комітету закладу, загальних батьківських зборів, групових батьківських зборів проводяться за річним планом та оперативно за потребою.

Навчальне обладнання. Дошкільний заклад на 100% обладнаний відповідно до потреб. Стан збереження майна є належним та відповідає нормативно-правовій базі. Заклад обладнаний меблями відповідно до потреби. Стан збереження меблів задовільний.

Дошкільний навчальний заклад є комунальним закладом, тому матеріальне та фінансове забезпечення гарантує місцевий бюджет. Завдання адміністрації полягає у оптимальному його прогнозуванні, плануванні та цільовому використанні. Питання господарської роботи є найскладнішим у роботі керівника так, як на вирішення його потрібні кошти .

Значна кількість матеріальних цінностей, яка знаходиться в використанні в усіх вікових групах, надана батьківською громадою. Батьківська громада, Рада закладу, піклувальна рада ДНЗ внесли великий внесок в зміцнення матеріально-технічної бази ОДНЗ «Ясла-садок» №29 «Казка» (ремонт групових приміщень, оновлення інтер'єру, придбання спортивного обладнання для фізкультурного залу та майданчику тощо).

Але разом з тим, потребує подальшої роботи забезпечення стану матеріальної бази закладу. В наступному навчальному році необхідно придбати високоякісне обладнання для ігрових кімнат та дитячих майданчиків, іграшки (деталізовані й умовні), ігрові модулі, макети тощо. Серйозною проблемою залишається заміна віконних рам та дверей, модернізація штучного освітлення.

За потребою батьків в дошкільному навчальному закладі надаються додаткові освітні платні послуги з англійської мови та хореографії.

Дошкільний заклад в своїй діяльності керується:

- Конституцією України;

- Законом України «Про освіту»;

- Законом України «Про дошкільну освіту»;

- Основами законодавства України про охорону здоров’я;

- Положенням про дошкільний навчальний заклад України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12.03.2003 р. № 305;

- Нормативними і програмно-методичними матеріалами МО України і МОЗ України;

- Власним статутом.

Установа є юридичною особою, має самостійний баланс, відокремлене майно, розрахунковий та інші рахунки в банківських установах, печатку та штамп зі своїм найменуванням. Дитячий садок набуває права юридичної особи у частині ведення статутної фінансово-господарської діяльності, спрямованої на підготовку навчального процесу, з моменту реєстрації.

Штат дошкільного навчального закладу № 29 становить 36 осіб, з них: завідувач ДНЗ – 1 особа; старша медсестра – 1 особа; заступник завідуючої з адміністративно-господарської частини – 1 особа; головний бухгалтер – 1 особа; заступник завідувача з навчально-виховної частини – 1 особа; 4 працівників харчоблоку; 10 вихователів; 7 помічників вихователів; 1 музичний керівник; 1 інструктор з фізичної культури; 3 сторожа; 1 двірник; 1 тесляр; 1 праля; 1 кастелянка; 1 прибиральниця. Організаційна структура ДНЗ № 29 представлена в Схемі 1.

Схема 1

Завідувач ДНЗ

 


Зас. Зав з навчально-виховної частини
Спеціалісти
- Музичний керівник; - Інструктор з фізичної культури
Вихователі
Зас. Зав. з АГЧ
- Помічники вихователя (нянечки); - робітники харчоблоку  
- сторожа; - двірник; - тесляр; - праля; - кастелянша; - прибиральниця  
Старша медсестра

 

 


Схема 1. Організаційна структура ДНЗ № 29

 

ДНЗ № 29 дотримується Європейської моделі менеджменту, яка має наступні характеристики:

1. Індивідуальний характер прийняття рішень керівником.

2. Індивідуальна відповідальність.

3. Суворо формалізована структура управління.

4. Чітко формалізована процедура контролю.

5. Індивідуальний контроль керівника.

6. Швидка оцінка результату праці та службове зростання.

Основною формою контролю за діяльністю дошкільного закладу є державна атестація, що проводиться один раз на десять років у порядку, встановленому Міністерством освіти і науки України. Контроль за дотриманням дошкільним закладом державних вимог щодо змісту, рівня й обсягу дошкільної освіти здійснюється відділом освіти міста Одеси.

В дошкільному закладі здійснюються різні види внутрішнього контролю. При організації контролю використовується диференційований підхід, тобто враховуються специфічні та індивідуальні якості тих, кого контролюють та дотримуються єдині вимоги.

Здійснення відбувається згідно річного плану затвердженого на педагогічній раді. Щомісячно проводиться аналіз планів та сіток навчально-виховної роботи з дітьми.

Щоквартально проводяться зрізи знань на засвоєння дітьми програми, зрізи по фізкультурі та звуковимова дітей. Таким чином виконання плану і програм, якість знань і умінь дітей постійно знаходиться на контролі адміністрації.

Протягом року постійно проводиться контроль і за харчуванням, виконанням норм по харчуванню, за захворюваністю дітей, проведенню роботи по формуванню у дітей культурно – гігієнічних навичок, медико-педагогічний контроль за фізкультурними заняттями.

Здійснюються тематичні перевірки: фізичне виховання, патріотичне виховання та фронтальна перевірка старших груп.

Підсумки контролю своєчасно доводяться до відома педагогічного колективу, батьківської громади. Також здійснюється контроль за прийнятими рішеннями.

Управління методичною роботою здійснюється наступним чином:

- методична робота планується під час складання річного плану роботи на навчальний рік;

- питання про стан методичної роботи в дошкільному навчальному закладі обговорюється за нарадах та засіданнях педагогічної ради;

- педагогічний колектив дошкільного навчального закладу приймає участь у роботі методичних об`єднань, семінарах, тощо;

- адміністрація відвідує заняття педагогів та узагальнює їх досвід роботи;

- на початку навчального року створюється атестаційна комісія, яка працює цілий рік, розглядаючи питання докурсової , курсової та післякурсової підготовки педагогів.

Тематика засідань педагогічних рад підпорядкована тим завданням, над якими працює дошкільний навчальний заклад. Так протягом року піднімаються такі питання:

- підсумки літнього оздоровчого періоду;

- готовність дошкільного навчального закладу до нового року;

- стан роботи з фізичного виховання;

- взаємозв’язок психічного та фізичного здоров`я дошкільника;

- стан роботи з патріотичного виховання;

- виховання у дітей національної самосвідомості шляхом розширення знань про родовід та оволодіння багатством рідної мови;

- аналіз навчально-виховної роботи за рік;

- підготовка до літнього оздоровчого періоду.

Джерелами фінансування дошкільного закладу є кошти:

- кошти державного бюджету, що надходять у розмірі не нижчому від передбаченого нормативами фінансування;

- батьків або осіб, які їх замінюють;

- добровільні грошові внески і спонсорські пожертвування підприємств, установ, організацій та окремих громадян, іноземних юридичних і фізичних осіб;

- кошти, одержані від громадян за надання платних послуг;

- доходи від здавання в оренду приміщень, обладнання та іншого майна.

Одеський ДНЗ «Ясла-садок» №29 має право:

- придбати, орендувати необхідне йому обладнання та інше майно;

- отримувати допомогу від підприємств, установ, організацій або фізичних осіб.

Під час планування в Одеському ДНЗ «Ясла-садок» № 29 «Казка» використовуються дві моделі планування:

1. Перспективне планування, основним результатом якого є річний план роботи дошкільного закладу. Ця модель визначає приоритетні завдання і зміст роботи закладу протягом навчального року. Також перспективне планування висвітлює методи, прийоми, форми, загальні принципи освітньо-виховного процесу.

2. Поточне (календарне) планування, яке складається з календарних планів освітньо-виховної роботи педагогічних працівників і охоплює найближчий часовий проміжок – від 1-2 днів до 1-2 тижнів.

При цьому перспективне і поточне планування розглядаються як єдиний, нерозривний процес, складові якого взаємопов’язані за змістом. Перспективне планування служить основою поточного.

Форма складання перспективних і поточних планів текстова та графічна.

Річний план Одеського ДНЗ «Ясла-садок» № 29 «Казка» складається на навчальний рік та оздоровчий період відповідно до ст. 24 Закону України «Про дошкільну освіту» затверджується завідуючої Стафєєвою В. О. за погодженням з місцевим органом управління освітою.

Річний план Одеського дошкільного навчального закладу «Ясла-садок» № 29 «Казка» Одеської міської ради Одеської області складений у відповідності з листом МОН України № 1/9-455 від 03.07.09 р. про «Планування роботи в дошкільних навчальних закладах». Він вміщує в себе 7 розділів, а саме: аналіз роботи за минулий рік; завдання на 2014 – 2015 навчальний рік; методична робота з кадрами (проходження курсів підвищення кваліфікації педагогів та атестація; самоосвіта педагогів; участь в методичних об’єднаннях; робота творчої групи; педради; педгодини; семінари; консультації для вихователів; колективні перегляди); вивчення стану організації життєдіяльності дітей; організаційно-педагогічна робота (взаємодія дошкільного закладу з сім’єю, соціально-педагогічний патронат; забезпечення перспективності і наступності у роботі ДНЗ № 29); робота методичного кабінету; адміністративно-господарська діяльність (виробничі наради; інструктажі з працівниками; збори ради закладу).

Річне планування ОДНЗ №29 «Казка» відповідає сучасним вимогам наукових досягнень, передовому педагогічному досвіду; визначає перспективу розвитку дошкільного закладу; актуальні пріоритетні завдання, шляхи та засоби реалізації цих завдань через кожний розділ плану, враховуючи особливості та можливості дошкільного закладу.

У змісті річного плану ОДНЗ №29 «Казка» передбачаються заходи з підвищення рівня фахової майстерності педагогічних працівників, різні форми методичної роботи з педагогічними кадрами, вивчення стану освітнього процесу, заходи спільної роботи дошкільного закладу із школою та батьками, робота методичного кабінету та адміністративно-господарська діяльність, медико-профілактичні заходи, проведення свят, розваг, театральних дійств, гурткової роботи. В плані чітко вказуються назви запланованих заходів, форми їх реалізації, строки і відповідальні за виконання.

Розділ 1 складений з урахуванням основних вимог до аналізу результатів річного плану, а саме: фактичний матеріал викладений чітко, в логічній послідовності, враховані причинно-наслідкові зв’язки, застосовані засоби унаочнення – таблиці. Розділ містить зіставлення, порівняння та оцінювання результатів діяльності ДНЗ за минулий навчальний рік, визначені умови, що забезпечують успіх (для закріплення досягнутих результатів і розвитку в наступному році).

Розділ 2 – основні завдання на 2014 – 2015 навчальний рік. Представлені завдання навчально-виховної роботи дошкільного закладу на поточний рік відповідають вимогам щодо їх визначення. А саме, завдання, пов’язані з позитивними змінами у формування системи моральних цінностей, заходами щодо зміцнення здоров'я, соціального захисту дітей; представлені завдання, пов’язані із забезпеченням системи взаємовідносин ДНЗ та школи.

Основними завданнями на 2014 – 2015 навчальний рік ОДНЗ №29 є:

1. Патріотичне виховання у контексті розвитку духовного потенціалу особистості дитини дошкільного віку;

2. Забезпечення фізичного, психічного і соціального розвитку дітей раннього віку (від 1 до 3 років), їх безболісної адаптації до змінних умов життя та успішного входження у соціальне середовище;

3. Трудове виховання в процесі організованої й самостійної предметно-практичної діяльності дітей;

4. Забезпечення наступності в реалізації завдань духовного, патріотичного, трудового виховання між дошкільною і початковою ланками освіти.

Розділ 3 – методична робота з кадрами. В розділі плану представлені дані щодо проходження працівниками атестації, курсів підвищення кваліфікації, теми та дати проведення методичних об'єднань, педрад (сплановано 4 педагогічні ради на рік; визначені назви педрад, порядок денній із визначенням форми розкриття кожного пункту, назначені відповідальні), педгодин, зазначені тематика, строки та відповідальні роботи творчої групи, тематика, строки та відповідальні за консультації для вихователів, семінари, колективні перегляди.

Розділ 4 – вивчення стану організації життєдіяльності дітей. В розділі відображена циклограма контролю, яка побудована за результатами підсумків за минулий навчальний рік та візуально представляє систему вивчення роботи закладу з освітньої діяльності на поточний навчальний рік. Відображені наступні види контролю: оглядово-оперативний, вибірковий, попереджальний, порівняльний, тематичний, комплексний. В циклограму вміщені наступні напрямки вивчення стану організації діяльності дошкільного навчального закладу: організаційно-правові засади діяльності закладу; матеріально-технічна та навчально-методична база; кадрове забезпечення; управлінська діяльність; медичне обслуговування, харчування дітей; освітня робота; робота з сім’єю та школою.

Розділ 5 – організаційно-педагогічна робота. В розділі представлені наступні напрямки роботи навчального закладу: взаємодія дошкільного закладу з сім'єю (визначена тематика батьківських зборів, консультацій та семінарів, зазначені строки виконання та відповідальні), соціально-педагогічний патронат, забезпечення перспективності і наступності у роботи ДНЗ та школи (включені реальні і змістові форми співпраці дошкільного навчального закладу та школи, які спрямовані на налагодження ділових контактів між: педагогічними колективами; дитячими колективами ДНЗ та школи; педагогами школи та вихованцями ДНЗ; педагогами початкових класів школи, вихователями та батьками дітей випускних груп ДНЗ).

Розділ 6 – робота методичного кабінету. Головне завдання вихователя-методиста полягає у тому, щоб зробити накопичений досвід доступним, навчити педагогів користуватися наявним методичним обладнанням; створити науково-методичний осередок для педагогів і батьків тощо. З цією метою здійснюється: вивчення, узагальнення і поширення педагогічного досвіду працівників свого та інших закладів, Вітчизняного і зарубіжного педагогічного досвіду; розроблення методичних рекомендацій, зразків планування, узагальнення матеріалів з питань вивчення роботи педагогів; забезпечення та поповнення кабінету різними матеріалами (наочно-дидактичними посібниками, науковою, навчально-методичною, енциклопедичною літературою, іграшками, атрибутами, аудіовізуальними засобами тощо); створення каталогів і картотек, упорядкованих за розділами, темами, актуальними проблемами і питаннями; складання анотацій; оформлення тематичних стендів, виставок.

Розділ 7 – адміністративно-господарська діяльність. В таблиці цього розділу заплановані заходи щодо ремонту приміщень, придбання та ремонт меблів, оснащення майданчиків, фізкультурних зон, методичних та лікувально-профілактичних кабінетів, спеціалізованих кімнат для роботи гуртків, благоустрій та озеленення території; виготовлення обладнання для груп тощо. Заплановані виробничі наради.

В додатки річного плану внесений розділ «Свята та розваги», в якому висвітлені питання щодо організації дозвілля вихованців ДНЗ. Розділ містить відомості про назву розваги, термін виконання та відповідального. Тематика розваг ОДНЗ № 29 на 201 – 2015 навчальний рік наступна: День знань; День міста «З днем народження, мила Одесо!»; День здоров'я; Осінь щедра, осінь барвінкова; Святий Миколай; Новорічні чудеса нам ялинка принесла; Різдвяні свята, святкуйте малята; День захисника Вітчизни; Співаємо, танцюємо – всіх зачаруємо; Тараса Шевченка думки будуть жити віки; Тематичний день до визволення міста-героя Одеси; Славимо Великдень; День матері; День сім'ї; Випускні свята для старших груп та ін.

Отже, практика дошкільної освіти вимагає інтенсифікації науково-методичної роботи, спрямованої на розв’язання проблеми підготовки професійно компетентних керівних кадрів ДНЗ, які володіють теорією і практикою педагогічного управління.

Контроль в даному ДНЗ базується на тісній співпраці між керівником, вихователем та дітьми. Керівник бере активну участь в навчальному процесі ДНЗ, спілкується з дітьми. Чільне місце також займають різного роду опитування та тестування співробітників навчального закладу.

Розглянувши специфіку ОДНЗ «Ясла-садок» №29 «Казка», ми прийшли до висновку, що модернізація змісту дошкільної освіти, яка є основним принципом управління даного навчального закладу, є важливим чинником розвитку системи національної освіти загалом, реалізує її нові цінності, забезпечує гуманістичну спрямованість, створює передумови для розкриття творчих можливостей педагогів, надання процесу оновлення комплексного, поступального і системного характеру.

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 302; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты