Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Приблизний склад документів, які визначають або впливають на трудові відносини в освітній установі




Рівень Назва документів
Міжнародний Декларація прав дитини, матеріали ООН.
  Державний Конституція, Накази та доручення Президента, документи, що відображають зміни в чинному законодавстві
Галузевий Організаційно-розпорядчі документи міністерства освіти
Регіональний Накази, постанови, положення і т. п. органів влади регіонального самоврядування
Муніципальний Накази, постанови, положення і т. п. органів влади муніципального самоврядування
Установи Статут, колективний договір, трудовий розпорядок, штатний розклад, накази, положення, розпорядження.
Робочого місця Посадова інструкція, трудова угода.

Нормативно-методичну базу діловодства становить сукупність законів, нормативних правових актів і методичних документів, що регламентують технологію створення, обробки, зберігання і використання документів у поточній діяльності установи, а також роботу служби діловодства, її структуру, функції [4; 8].

У Положенні про дошкільний навчальний заклад від 12 березня 2003 року № 305 зазначено, що дошкільний навчальний заклад є юридичною особою i діє на пiдставi статуту, який затверджується засновником (власником) за погодженням з вiдповiдним органом управління освітою i реєструється місцевим органом виконавчої влади; дошкільний навчальний заклад у своїй дiяльностi керується Конституцією України, Законами України «Про освіту», «Про дошкільну освіту», іншими законодавчими актами, актами Президента України, Кабінету Мiнiстрiв, наказами МОН, інших центральних органів виконавчої влади, рішеннями місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, цим Положенням та власним статутом; це Положення поширюється на всі дошкiльнi навчальні заклади, крім будинків дитини, дитячих будинків сімейного типу, дитячих будинків iнтернатного типу, центрів розвитку дитини, дiяльнiсть яких регулюється вiдповiдними положеннями про ці заклади [52].

Говорячи про нормативно-правове забезпечення навчального закладу, необхідно зазначити, що велика частина управлінської інформації закріплюється у вигляді документів. Сам процес управління характерний значною різноманітністю і повторюваністю робочих ситуацій і підприємницьких дій по їх вирішенню. Основним напрямком вдосконалення документації є уніфікація і стандартизація.

Під уніфікацією розуміється приведення чого-небудь до єдиної системи, формі, одноманітності.

Уніфікація документів проводиться в цілях скорочення кількості вживаних в управлінській діяльності документів, типізації їх форм, встановлення однакових вимог до оформлення документів, створюваних при вирішенні однотипних управлінських завдань, зниження витрат на підготовку та обробку документів, досягнення інформаційної сумісності баз даних, створюваних у різних галузях діяльності.

Раціонально організований комплекс взаємопов'язаних документів, що створена за єдиними правилами та вимогами і застосовується у певній галузі діяльності, називають уніфікованою системою документації.

Отже, нормативно-правова база дошкільного навчального закладу регламентує діяльність в цілому навчального закладу, в т. ч. управлінську діяльність.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 81; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты