Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Публікації




НА ПРИКЛАДІ ОДЕСЬКОГО ДОШКІЛЬНОГО

НАВЧАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ № 29)»

Виконала: студентка 1 курсу, 1 Д-ЗОШ

спеціальності 8.18010020 – Управління

навчальним закладом

Педюра С. Ю.

 

Керівник: Долженков О. О.

Рецензент:

 

 

Одеса – 2015 року

Педюра С. Ю. Удосконалення процесу управління дошкільним навчальним закладом (на прикладі Одеського дошкільного навчального закладу № 29): Магістерська робота: (8. 18010020 «Управління навчальним закладом») / Державний заклад «Південноукраїнський національний педагогічний університет імені К. Д. Ушинського». Кафедра управління освітніми закладами та державної служби. Кер. маг. роб. О. О. Долженков, док. політ. наук – Одеса, 2015. – ___ с.

Анотація

 

Ключові слова:

ЗМІСТ

ПЕРЕЛІК УмовнИХ СКОРОЧЕНЬ  
Вступ  
РОЗДІЛ І. НАПРЯМИ УПРАВЛІННЯ ДОШКІЛЬНИМ НАВЧАЛЬНИМ ЗАКЛАДОМ  
1.1. Напрями управління навчально-виховною діяльність  
1.2. Специфіка управління кадрами  
1.3. Фінансові та юридичні аспекти управління ДНЗ  
Висновки з першого розділу  
РОЗДІЛ ІІ. ДОСВІД ОРГАНІЗАЦІЇ УПРАВЛІННЯ ДОШКІЛЬННИМ НАВЧАЛЬНИМ ЗАКЛАДОМ (НА ПРИКЛАДІ ОДЕСЬКОГО ДНЗ №29)  
2.1. Компонентно-структурний аналіз діяльності Одеського ДНЗ «Ясла-садок» №29  
2.2. Напрямки удосконалення управління діяльністю дошкільного навчального закладу  
2.3. Рекомендації менеджерам освіти щодо удосконалення процесу управління дошкільним навчальним закладом  
Висновки з другого розділу  
Висновки  
Список використаних джерел  
Додатки  

ВСТУП

Актуальність дослідження. Непроста соціально-економічна ситуація, в якій знаходиться сучасна освіта – одна з причин, що спонукають шукати нові підходи до управління ДНЗ, до розвитку її як відкритої суспільству системі. У ст. 10 Закону України «Про освіту» ( для управління освітою створюється система державних органів управління і органи громадського самоврядування) зазначено, що одним із принципів державної політики в галузі освіти є демократичний, державно-громадський характер управління освітою [23]. Становлення української державності, інтеграція в європейське і світове товариство, відмова від тоталітарних методів управління державою і побудова громадського суспільства передбачають орієнтацію на людину, її розвиток, самореалізацію. Однак, система освітнього управління, що склалася в період централізованої командно-адміністративної системи, орієнтована більшою мірою на сам педагогічний процес, а тому потребує суттєвого оновлення й удосконалення.

У Концепції Державної цільової програми розвитку дошкільної освіти на період до 2017 року, схваленій розпорядженням Кабінету міністрів України від 27.10.2011 № 1721, зазначено, що важливе завдання і один із пріоритетних напрямів модернізації системи освіти – модернізація самої моделі управління цією системою [55]. У сучасних умовах управління освітою це перш за все управління процесом його розвитку. Основною складовою, що сприяє переходу освіти на сучасний рівень, який відповідає суспільно-політичним потребам держави, є пошук нових, відкритих моделей управління освітою.

Управління навчальним закладом – це цілеспрямована, активна взаємодія керівника з іншими учасниками освітнього процесу з метою забезпечення координації зусиль щодо оптимального функціонування установи та переведення її на більш високий якісний рівень [53].

Управлінська діяльність адміністративного апарату, зокрема завідувача ДНЗ, методиста, відображена у різних роботах (А. Бондаренко, А. Васильєва, В. Алямовская, В. Андрєєва, Е. Панько, К. Біла, Л. Денякина, Л. Поздняк, О. Саметис, Р. Спружа та ін); в роботах, присвячених проблемам управління школою (B. Загвязинский, B. Пикельная, В. Безруков, В. Сластении, М. Кондаков, М. Портнов, М. Поташник, Т. Шамова, Ю. Конаржевский, та ін.); питання мотиваційного та людиноцентристського управління в системі освіти (В. Крижко, Г. Єльнікова, Є. Павлютенков, Л. Даниленко, Л. Карамушка, Н. Коломінський, та ін). Проблеми управління навчальним процесом знайшли відображення в дослідженнях В. Бондаря та Ю. Конаржевського; управління інноваційними процесами розглянуте Л. Даниленко і Н. Островерховою; економіці управління школою присвячена робота А. Спектора, О. Шпака, Ю. Зотова; застосування моніторингових технологій в управлінні висвітлено в працях Г. Єльникової; психологічні аспекти управління знайшли відображення в монографіях JI. Карамушки, Н. Коломінського.

Відповідно до Закону України «Про освіту» основними складовими структури безперервної освіти є: дошкільна, загальна середня, позашкільна, професійно-технічна, вища та післядипломна. Отже, дошкільна освіта, як складова освіти, зазнає останнім часом істотних змін як позитивних, так і негативних [23].

До негативних змін на основі статистичних даних і спостережень відносятья занепад матеріально-технічної бази дошкільних навчальних закладів; неповне забезпечення кадрами; мізерне фінансування дошкільної освіти з боку держави та органів місцевого самоврядування тощо [50].

Разом з тим, актуальною залишається проблема забезпечення навчальних закладів професійно підготовленими керівниками з високим рівнем загальної культури та управлінської зокрема.

Серед цих вимог важлива роль відводиться отриманню нових знань, формуванню умінь і навичок щодо оволодіння сучасними методами і формами управлінської діяльності, використанню різноманітних засобів впливу на педагогічний колектив та новітніх механізмів впровадження змін у педагогічній діяльності [45].

Досить великої актуальності набуває проблема освоєння основ стратегічного управління суб'єктами господарювання, вибору обґрунтованих стратегічних орієнтирів і перспектив їхнього розвитку в ринкових умовах. Особливої ваги набуває реалізація стратегічного планування діяльності дошкільного навчального закладу, спрямованого на забезпечення його розвитку, як суб'єкта ринку освітніх послуг, що функціонує сьогодні в складному конкурентному середовищі [67].

Усе більш актуальною стає проблема комплексної підготовки фахівців дошкільної освіти інтегрального рівня, здатних взяти на себе мотиваційну, орієнтовну, регулюючу, організаційну і контролюючу функції ДНЗ, тобто, простіше кажучи, управлінців. Діяльність керівника дошкільного закладу відповідає всім цим функціям, але для її ефективного здійснення недостатньо володіти відповідними знаннями, вміннями та навичками. У даний час керівник повинен бути експертом і стратегом у сфері управління діяльністю дошкільного закладу, здатним забезпечити постановку, прогнозування та оцінку ступеня відповідності цілей і результатів освіти дитини, діяльності співробітників і всього ДНЗ як соціальної одиниці, тобто управляти якістю освітнього процесу [63].

Усе це підтверджує актуальність обраної теми магістерської роботи, її своєчасність у зв’язку з необхідністю удосконалювання процесу управління дошкільним навчальним закладом.

Мета дослідження – теоретично обґрунтувати особливості управління дошкільним навчальним закладом та розробити рекомендації щодо удосконалення цього процесу.

Завдання дослідження:

1. Здійснити аналіз теоретичних основ управління в дошкільних закладах освіти.

2. Вивчити сучасний стан управління ДНЗ.

3. Розробити рекомендації менеджерам освіти щодо удосконалення процесу управління дошкільним навчальним закладом.

Об’єкт дослідження: діяльність керівника навчального закладу.

Предмет дослідження: удосконалення процесу управління дошкільним навчальним закладом.

Методи дослідження. Досягнення поставленої мети здійснювалося за допомогою використання комплексу теоретичних та емпіричних методів:

теоретичні: аналіз та систематизація наукової літератури з питань загального, інноваційного менеджменту; конкретизація, систематизація наукових категорій з проблеми управління навчальними закладами; вивчення нормативних, директивних, інструктивних, методичних документів, на основі яких здійснюється управління навчальними закладами;

емпіричні: методи діагностики та анкетування (дослідження стану управління дошкільним навчальним закладом), статистичні методи (кількісний та якісний аналіз даних).

Науково-практична значущість роботи: полягає в систематизації функцій, принципів та напрямів управління дошкільним навчальним закладом, розробленні та формулюванні рекомендацій щодо удосконалення процесу управління дошкільним навчальним закладом.

База дослідження: Одеський дошкільний навчальний заклад «Ясла-садок» № 29 Одеської міської ради Одеської області.

Апробація результатів роботи. Основні положення й результати роботи на Міжнародній науково-практичній конференції «Управління навчальними закладами: досвід, проблеми та перспективи» (м. Одеса, 2015 р.). За результатами магістерського дослідження опубліковано 1 тези.

Публікації

Педюра С. Ю. Удосконалення процесу управління дошкільним навчальним закладом / С. Педюра // матеріали Міжнародної науково-практичної конференції [«Управління навчальними закладами: досвід, проблеми та перспективи»] (Одеса, 2015 р.). – Одеса, 2015. – С.

Структура роботи. Магістерська робота складається зі вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел і додатків. Загальний обсяг магістерської ___ сторінки. До списку використаних джерел увійшло ___ видання.


Поделиться:

Дата добавления: 2015-08-05; просмотров: 124; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты