Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Облік векселів до отримання.




Векселі застосовуються при розрахунках як за торго­вельною, так і за особливою (неоперацінною) дебіторською забо­ргованістю. Простий вексель (promissory note) — це безумовне зобов'язання сплатити визначену суму грошей на вимогу вла­сника векселя або у визначений строк.

У зарубіжній практиці кредитори надають перевагу дебіторсь­кій заборгованості, оформленій векселем з огляду на те. що:

• векселі можуть бути негайно продані банку;

• векселі € документальним підтвердженням заборгованості та її суми, тому є доказом у суді;

• на векселі нараховуються відсотки.

Рис. 4.1. Простий вексель

У простому векселі (рис. 4.1) зазначається: 1) векселедавець (maker of note) — особа, яка підписує вексель і тим самим бере на себе зобов'язання сплатити по ньому;

2)ремітент (payee) — особа, яка отримує платіж за векселем;

3) дата погашення (maturity date) — дата, на яку вексель має бути оплачений;

4) основна сума (face value) — номінал векселя (principal amount):

5)проценти і процентні ставки (interest). Проценти — це плата за використання основної суми за векселем упродовж вста­новленого часу. Для векселедавця сума процентів складає витра­ти, а для векселеодержувача — виручку. Сума процентів розра­ховується за формулою:

Сума процентів = Основна сума * Річна ставка процента • Період часу

Ставка процентів зазвичай встановлюється на рік.

Період часу, за який нараховуються проценти, визначається розрахунково, якщо на векселі вказується дата початку нараху­вання процентів і дата погашення. Якщо на векселі позначена то­

чна кількість днів, на які він видається, то за календарем визнача­ється дата його погашення. Для спрощення розрахунків, як пра­вило, припускають, шо рік складається з 360 днів. Тоді процент за кожен день становить 1/360 річної суми.

Наприклад, компанія отримала вексель на суму S2000 під 12 % річних на 90 днів. Сума процентів за весь період становить:

$2000-0,12-90/360 = $60

Сума, що підлягає погашенню (maturity value) складається із номінальної вартості векселя і суми процентів. Вона дорівнює:

$2000 + $60 = $2060

В обліку простих векселів отриманих виділяються такі операції:

1) отримання векселя (receipt of note). Як правило, вексель отрилгують в рахунок покриття дебіторської заборгованості. Век-селеодержувач відображає в обліку цю операцію на дату отри­мання векселя таким чином:

Дебет рахунку «Векселі одержані» 2000

Кредит рахунку «Рахунки до отримання» 2000

2) погашення векселя (collection on a note). На дату погашен­ня векселя, по закінченню 90-добового строку, в обліку буде відображено:

Дебет рахунку «Грошові кошти» 2060

Кредит рахунку «Векселі одержані» 2000

Кредит рахунку «Дохід від процентів» 60

3) відмова від векселя (dishonored note). На рахунку «Векселі одержані» відображається лише заборгованість за векселями, те­рмін оплати яких не настав. У випадку, якшо вексель залишився непогашеним у визначений строк, вважається, шо відбулася від­мова від векселя. Векселеодержувач повинен перевести суму за­боргованості з рахунка «Векселі одержані» на особливий рахунок дебіторської заборгованості:

Дебет рахунку «Особливі дебітори — прострочені векселі» 2060

Кредит рахунку «Векселі одержані» 2000

Кредит рахунку «Дохід від процентів» 60

 


Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 57; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.007 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты