Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Прогестерони




· Мегестрол (Megestrol)

Фармакотерапевтична група:L02АB01 - гормони та споріднені речовини. Прогестагени.

Основна фармакотерапевтична дія:синтетичний стероїдний прогестагенний препарат; за біологічною активністю близький до природного жіночого статевого гормону прогестерону; протипухлинний ефект зумовлений його антиестрогенною, антиандрогенною та слабкою кортикостероїдною діями, які реалізуються безпосередньо через гіпофіз, та безпосереднім його впливом на цитоплазматичні рецептори стероїдних гормонів; на відміну від прогестерону.

Показання для застосування ЛЗ:рецидивуючий, неоперабельний або метастазуючий рак молочної залози і ендометрію БНФ (паліативне лікування пізніх стадій); анорексія і кахексія у пацієнтів з онкологічними захворюваннями та у хворих з СНІДом.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:рак молочної залози: добова доза 160 мг (в один або декілька прийомів) БНФ; рак ендометрію – 40-320 мг/добу БНФ в один або декілька прийомів; анорексія або кахексія - 400 - 800 мг/добу одноразово; для оцінки ефективності терапії потрібно приймати безперервно, не менше 2 місяців.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:збільшення ваги внаслідок підвищення апетиту, менструальні дисфункції, проривні маткові кровотечі, галакторея, поява відчуття стиснення в грудях, хлоазма, зниження лібідо, роздратованість, втома, нудота, апатія, блювання, набряк, гіперглікемія, алопеція, тунельний с-м зап'ястка, висипи на шкірі, рідко – тромбофлебіт.

Протипоказання до застосування ЛЗ:тромбоз або тромбофлебіт; вагінальна кровотеча невідомої етіології; дисфункція печінки; тяжкі порушення серцевої діяльності; гіперчутливість, період вагітності і годування груддю, діти (безпечність та ефективність застосування препарату у дітей не встановлена).

Форми випуску ЛЗ:табл. по 40 мг, 160 мг.

Торгова назва:

II. МЕГАПЛЕКС, Фармахемі Б.В., Нідерланди

 

· Медроксипрогестерон (Medroxyprogesterone) *

Фармакотерапевтична група:G03AC06 - препарати прогестагенів для системного застосування.

Основна фармакотерапевтична дія:у 15 разів активніший за прогестерон; пригнічує секрецію гонадотропінів гіпофіза, у такий спосіб запобігаючи овуляції у жінок репродуктивного віку; у чоловіків інгібує функцію клітин Лейдіга, що призводить до зменшення утворення ендогенного тестостерону; у високих дозах виявляє протипухлинну дію при гормончутливих злоякісних пухлинах.

Показання для застосування ЛЗ:неоперабельний або метастазуючий рак молочної залози або рак ендометрію (паліативне лікування) БНФ ВООЗ

Спосіб застосування та дози ЛЗ:рак молочної залози: 500 мг щоденно; рак ендометрію: 200-500 мг ВООЗ щоденно; терапія повинна бути продовжена доти, доки не буде спостерігатися ефект лікування (іноді після 6-10 тижнів лікування); у раза погіршення стану хворого – лікування необхідно припинити.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:затримка рідини в організмі, збільшення ваги, гіпертензія; зміни в менструальному циклі (раптова кровотеча, аменорея); нудота; галакторея, болючість молочних залоз; стомленість, депресія, головний біль, безсоння, запаморочення, роздратованість; печінкова дисфункція; тромбоз, тромбоемболія; анафілаксія й анафілактичні реакції; кропив’янка, еритема, хлоазма; тромбофлебіт, легенева емболія, гірсутизм, алопеція.

Протипоказання до застосування ЛЗ:тромбофлебіт, тромбоемболічні порушення, мозкова апоплексія або наявність цих хвороб в анамнезі; піхвова кровотеча нез’ясованого походження, хвороба або дисфункція печінки, серйозна кардіальна дисфункція, гіпертензія, алергія до активного інгредієнта або будь-якого компоненту препарату, вагітність та період лактації.

Форми випуску ЛЗ:суспензія стерильна водна, 150 мг/мл по 1 мл; табл. по 100 мг, 500 мг.

Торгова назва:

II. ВЕРАПЛЕКС, Фармахемі Б.В., Нідерланди
ДЕПО-ПРОВЕРА®, Фармація Н.В./С.А./Пфайзер Менюфекчуринг Бельгія Н.В., Бельгія/Бельгія

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 51; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.008 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты