Студопедия

КАТЕГОРИИ:

АстрономияБиологияГеографияДругие языкиДругоеИнформатикаИсторияКультураЛитератураЛогикаМатематикаМедицинаМеханикаОбразованиеОхрана трудаПедагогикаПолитикаПравоПсихологияРиторикаСоциологияСпортСтроительствоТехнологияФизикаФилософияФинансыХимияЧерчениеЭкологияЭкономикаЭлектроника


Антиестрогени




· Тамоксифен (Tamoxifen) *

Фармакотерапевтична група:L02BA01 - антагоністи гормонів та аналогічні препарати. Антиестрогенні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:нестероїдна речовина з вираженою антиестрогенною дією, що пов'язано з його здатністю запобігати поглинанню естрогенів у специфічних ділянках рецепторів органів-мішеней; інгібує рецептори аутогенних естрогенів і уповільнює прогресування пухлинних захворювань, що стимулюються естрогенами.

Показання для застосування ЛЗ:рак молочної залози БНФ ВООЗ

та ендометрію, рак нирки і саркома м'яких тканин, пухлини гіпофізу.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:доза встановлюється індивідуально; рак молочної залози БНФ ВООЗ, ендометрію, нирок, саркома м’яких тканин – дорослим по 10–20 мг 2 р/добу БНФ ВООЗ; лікування проводять до появи ознак регресії процесу і протягом наступних 2–3 років.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:нудота, блювання, почервоніння і сухість шкіри, запаморочення, головний біль, депресія, сонливість, біль у кістках і місцях ураження (при метастазах), свербіж у ділянці геніталій, вагінальні кровотечі, набряки, алопеція, розлади зору, тромбоемболія, тромбоцитопенія, флебіт, підвищення температури тіла, висипи на шкірі; у поодиноких випадках - зміни складу периферичної крові або збільшення розмірів яєчників; дуже рідко - помутніння рогової оболонки і дегенерація сітківки; у жінок до початку менопаузи менструальний цикл може бути нерегулярним або повністю припинятися; зафіксовані випадки виникнення раку ендометрія при лікуванні тамоксифеном.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату, вагітність і лактація, тяжка тромбоцитопенія, лейкопенія, гіперкальціємія.

Форми випуску ЛЗ:табл. по 10 мг, 20 мг, 30 мг, 40 мг

Торгова назва:

I. ТАМОКСИФЕН-ЗДОРОВ'Я, ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м. Харків, Україна
II. ТАМОКСИФЕН, Напрод Лайф Саінсис Пвт. Лтд., Індія
ТАМОКСИФЕН "ЕБЕВЕ", ЕБЕВЕ Фарма Гес.м.б.Х. Нфг. КГ, Австрія

· Тореміфен (Toremifene)

Фармакотерапевтична група:L02BA02 - антиестрогенні засоби.

Основна фармакотерапевтична дія:нестероїдний похідний трифенілетилену; зв’язується з рецепторами естрогену і надає естрогеноподібний, антиестрогенний (або одночасно) ефект, залежно від тривалості лікування, статі, органу-мішені; при лікуванні тореміфеном хворих на рак молочної залози в постменопаузі було виявлено помірне зниження сироваткового холестеролу і ЛПНЩ; конкурентно зв’язується з естрогенрецепторами і гальмує естрогенопосередковану стимуляцію синтезу ДНК і клітиннy реплікацію; у високих дозах естрогеннезалежний протипухлинний ефект; протипухлинний ефект на рак молочної залози опосередкований антиестрогенною дією, проте інші механізми (зміни в експресії онкогенів, секреція чинників зростання, індукція апоптозу і вплив на кінетику клітинного циклу) також справляють протипухлинний ефект.

Показання для застосування ЛЗ:препарат першої лінії для лікування гормонозалежного метастатичного раку молочної залози у пост менопаузі БНФ та для профілактики і лікування дисгормональних гіперплазій молочної залози.

Спосіб застосування та дози ЛЗ:естрогенозалежний рак молочної залози - дозування встановлюється індивідуально; стандартна доза для першої лінії гормонотерапії 60 мг перорально щодня БНФ, тривало; для лікування другої лінії гормонального лікування доза може бути збільшена до 240 мг/добу (по 120 мг 2 р/добу).

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:відчуття жару (припливи), підвищена пітливість, вагінальні кровотечі або виділення, підвищена стомлюваність, нудота, висип, свербіж у ділянці геніталій, затримка рідини, запаморочення і депресія; збільшення маси тіла, анорексія, блювання, закреп, задишка, головний біль, безсоння, шкірнний висип, зміни рогівки, катаракта, тромбоз глибоких вен, емболія легеневої артерії, алопеція, зміна рівня печінкових ферментів; тяжкі порушення функції печінки (жовтуха); при наявності метастазів в кістках - розвиток гіперкальціємії на початку лікування; збільшується ризик появи гіперплазії ендометрію, поліпозу, раку (спричинено естрогенною стимуляцією препарату).

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперплазія ендометрію в анамнезі і виражена печінкова недостатність.

Форми випуску ЛЗ:табл. по 20 мг, 60 мг.

Торгова назва:

II. ФАРЕСТОН, Оріон Корпорейшн, Фінляндія

 

· Фулвестрант (Fulvestrant)

Фармакотерапевтична група:L02BA03 - засоби, що застосовуються при гормональній терапії.

Основна фармакотерапевтична дія:антагоніст естрогенного рецептору, що конкурентно зв’язується з естрогенними рецепторами за ступенем спорідненості, що може бути порівняно з цим показником естрадіолу. Фульвестрант, не маючи будь-якої часткової агоністичної (естрогеноподібної) активності, блокує трофічну дію естрогенів; механізм дії пов’язанний з пригніченням активності та деградацією естроген-рецепторів (ER).

Показання для застосування ЛЗ:місцево-прогресуючий або метастатичний рак молочної залози з позитивними рецепторами естрогенів у жінок в постменопаузі при прогресуванні захворювання після або на фоні терапії анти естрогенами БНФ

Спосіб застосування та дози ЛЗ:дорослі жінки (включаючи осіб похилого віку) - рекомендована доза становить 250 мг/добу 1 раз на місяць в/м.

Побічна дія та ускладнення при застосуванні ЛЗ:припливи, шлунково-кишкові розлади, включаючи нудоту, блювання, діарею та анорексію; підвищений рівень печінкових ферментів; висипи; інфекції сечовивідних шляхів; венозна тромбоемболія; реакції на місці ін’єкції, включаючи тимчасовий біль та запалення, а також головний біль, астенія, біль у спині.

Протипоказання до застосування ЛЗ:гіперчутливість до препарату; період вагітності та годування груддю; тяжка печінкова недостатність.

Форми випуску ЛЗ:р-н для ін'єкцій, 50 мг/мл по 5 мл (250 мг) у попередньо заповнених шприцах.

Торгова назва:

II. ФАЗЛОДЕКС, Веттер Фарма-Фертигунг ГмбХ і Ко КГ, Німеччина

Поделиться:

Дата добавления: 2015-09-15; просмотров: 67; Мы поможем в написании вашей работы!; Нарушение авторских прав





lektsii.com - Лекции.Ком - 2014-2024 год. (0.005 сек.) Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав
Главная страница Случайная страница Контакты